GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Θέμα Στενών για το ΝΑΤΟ μετά την στρατηγική σύμπραξη Τουρκίας με Ρωσία-Ιράν – Οι κινήσεις Ερντογάν και η εικόνα από το μέλλον

- Ξεκάθαρα πλέον, έχει τεθεί θέμα Στενών στους Κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας, γεγονός που προκύπτει από τις κινήσεις  στρατηγικού...

-
Ξεκάθαρα πλέον, έχει τεθεί θέμα Στενών στους Κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας, γεγονός που προκύπτει από τις κινήσεις  στρατηγικού χαρακτήρα του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Δεν είναι μόνο το επίπεδο εχθρικής ρητορικής του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ αλλά κυρίως οι αναβαθμισμένες κινήσεις του, που δείχνουν πως η Τουρκία κινείται σε άλλη σφαίρα επιρροής.



Και αυτή δεν είναι η Δύση.

Ο Ερντογάν μίλησε αμέσως με τον Β.Πούτιν, λίγο νωρίτερα συνάντησε τον προσωπάρχη του Ιρανού προέδρου Ρουχανί, Μαχμούντ Βαεζί.

Η συνάντηση έγινε προχθες το βράδυ και η ατζέντα περιλάμβανε μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο Βαεζί παρέδωσε στον Ερντογάν προσωπική επιστολή του Ιρανού πρόεδρου προς τον Τούρκο ομόλογό του.
Φεύγοντας, πήρε μαζί του το μήνυμα του προεδρικού «παλατιού» στην Άγκυρα, για την ετοιμότητα να επεκταθεί η διμερής συνεργασία Τουρκίας-Ιράν.
Ο Βαεζί συναντήθηκε όμως και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την περασμένη Τετάρτη, οΤούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, ανέφερε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, να αγοράζει ιρανικό φυσικό αέριο τηρώντας το συμβόλαιο που έχει υπογραφτεί και προβλέπει την παράδοση 9,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από το Ιράν στην Τουρκία.

«Θα συνεχίσουμε αυτό το εμπόριο, καθώς δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πολίτες μας στο σκοτάδι», είπε.
Η Τουρκία αποκτά το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Άγκυρα πρόκειται να αγοράσει 9,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Τεχεράνη.

Ο Τούρκος υπουργός αποκάλεσε τις κυρώσεις «μονομερείς».
«Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά ενοχλημένη από αυτό.
Διεξάγουμε νόμιμο εμπόριο εδώ» , είπε.
«Και αυτό είναι σημαντικό για εμάς όσον αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού επίσης»

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ ενεπλάκη στην κλιμακούμενη σύγκρουση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «εθισμό στις κυρώσεις και στον εκφοβισμό”.

«Ο ενθουσιασμός (του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ) με την επιβολή οικονομικών δυσχερειών στον σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, είναι επαίσχυντος”, έγραψε ο Ζαρίφ στο Twitter.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαλλαγούν από τον εθισμό τους στις κυρώσεις και στον εκφοβισμό, διαφορετικά όλος ο κόσμος θα ενωθεί–πέραν από την λεκτική καταδίκη–και θα τους το επιβάλλει”, προειδοποίησε και πρόσθεσε:

«Έχουμε σταθεί στο πλευρό γειτόνων μας και στο παρελθόν και θα το πράξουμε και τώρα”. (πρωτοφανής στρατηγική σύμπλευση).

Αλλά το πιο σημαντικό είναι το εξής:

Τις βαλίτσες του για την Άγκυρα ετοιμάζει ο Ρώσος υπ Εξ που θα επισκεφθεί στις 13 και 14 Αυγούστου την τουρκική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλουτ αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία και άλλα περιφερειακά θέματα.

Οι δύο Υπ ΕΞ θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την οικονομική συνεργασία και τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου και του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream, αλλά, όπως επεσήμανε η Ζαχάροβα, «η προσοχή θα εστιαστεί στην τρέχουσα διεθνή ατζέντα αναφορικά με την Συρία, τη Μέση Ανατολή, την περιοχή του Καυσκάσου, την Κεντρική Ασία, την Ουκρανία και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Δηλαδή όλα τα καυτά θέματα των ρωσο-νατοϊκών σχέσεων θα συζητηθούν μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας! Εδώ και καιρό οι ΝΑΤΟικοί εκφράζουν φόβους για παράδοση μυστικών στην Μόσχα από τον Ερντογάν, μυστικών που αφορούν ΝΑΤΟϊκα θέματα και τεχνολογίες.

Eπειτα ο Σ.Λαβρόφ θα μιλήσει στην σύσκεψη των πρεσβευτών της Τουρκίας στην Αγκυρα για πρώτη φορά!
165 πρεσβευτές θα συναντηθούν από κράτη και διεθνείς οργανισμούς και θα βγάλει λόγο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ.Λαβρόφ!
Πως να το βλέπει αυτό το ΝΑΤΟ;

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συμμετάσχει σε Σύσκεψη των πρεσβευτών και μονίμων αντιπροσώπων της Τουρκίας στους διεθνείς οργανισμούς και θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα ανέφερε επίσης ότι «στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης προγραμματίζεται ομιλία του υπουργού Εξωτερικών στην σύσκεψη των πρεσβευτών, όπως επίσης και συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας με τον οποίο θα έχει συνομιλίες».

Οπως γίνεται αντιληπτό, ο ένας άξονας είναι η Ρωσία, ο άλλος είναι το Ιράν για τον Ρ.Τ.Ερντογάν.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν το έχει πει σε συνεντεύξεις του: «ΗΠΑ και Γαλλία απειλούν τον κόσμο με πυρηνικά όπλα, αλλά θεωρούν το Ιράν απειλή.
Αυτό είναι αδύνατον να το αντιληφθούμε”.
Γιατί το είπε ο Ερντογάν αυτό;
Γιατί και αυτός έχει ξεκινήσει διαδικασίες απόκτησης πυρηνικών όπλων.

Γι αυτό και ο Ν.Τραμπ επικαλέστηκε χτες «λόγους εθνικής ασφάλειας» για την αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Με βάση το Άρθρο 232 της αμερικανικής εμπορικής νομοθεσίας, που επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την κυβέρνησή του να προχωρήσει στην αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Οι δασμοί με βάση το Άρθρο 232 επιβάλλονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες χώρες, οι εξαγωγές των οποίων απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια όπως καθορίζεται στο Άρθρο 232, ανεξάρτητα από διαπραγματεύσεις στο εμπόριο ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα», τόνισε μια από τις εκπροσώπους της αμερικανικής προεδρίας, η Λίντσεϊ Ουόλτερς, με ανακοίνωσή της.

Η Άγκυρα αναφέρει ότι παραμένει προσηλωμένη στις ενεργειακές συμβάσεις με την Τεχεράνη, παρά τον κίνδυνο οι ανανεωμένες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν να καταστήσουν τις τουρκικές επιχειρήσεις στόχο.

Οι φωτογραφίες των δύο αμερικανικών F-22 στη Λάρισα, εικόνα από το μέλλον
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΓΕΑ, “τις απογευματινές ώρες τις Παρασκευής 10 Αυγούστου 2018, ζεύγος αεροσκαφών F-22 Raptor της USAF, αφίχθησαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης(110ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας, όπου και θα παραμείνουν μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 13 Αυγούστου 2018, στο πλαίσιο συνεργασίας της USAF με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Τα πληρώματα των αεροσκαφών υποδέχθηκαν ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Ακόλουθος Άμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Captain (NAVY) Timothy Keeter.






-















-



-

pentapostagma.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"




-