GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δεν υπήρξε σχέδιο Νατοϊκής Διχοτόμησης τον Γενάρη 1964

- της Φανούλας Αργυρού For the Record :Τα σχέδια ήσαν και παραμένουν βρετανο-τουρκικά Αναφέρομαι στο άρθρο της κας Αν...

-




της Φανούλας Αργυρού

For the Record :Τα σχέδια ήσαν και παραμένουν βρετανο-τουρκικά

Αναφέρομαι στο άρθρο της κας Ανδρούλας Γκιούρωφ στην Σημερινή 12.8.2018 «Από τα σχέδια διπλής ένωσης, σε σχέδιο διχοτόμησης» για να επισημάνω For the Record τα ακόλουθα.

1)    Έγραψε  η κα Γκιούρωφ :  « Η πρώτη ανοιχτή προσπάθεια Νατοϊκής διχοτόμησης της Κύπρου επιχειρήθηκε τον Γενάρη του 1964, αμέσως μετά την κρίση του Δεκέμβρη του προηγούμενου έτους.
Έτσι, με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μ. Βρετανίας, οργανώθηκε στο Λονδίνο η περιβόητη πενταμερής Διάσκεψη, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν η Μ. Βρετανία, η Ελλάδα, η Τουρκία, ένας εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων κι ένας των Τουρκοκυπρίων.
Το γεγονός ότι δεν κλήθηκε να συμμετάσχει η κυπριακή κυβέρνηση είναι ενδεικτικό των προθέσεων και των επιδιώξεων των Αγγλοαμερικάνων οργανωτών».

Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια ανοικτής ή κλειστής Νατοϊκής διχοτόμησης τον Γενάρη του 1964.
Η Βρετανία κάλεσε την σύσκεψη στο Λονδίνο, (δεν είχαν καμία ανάμιξη οι Αμερικανοί)  ως μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις (την οποία μάλιστα η ίδια η Κυπριακή Κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 1963 είχε καλέσει να βοηθήσει μετά τις επιθέσεις των Τούρκων)  και η οποία (σύσκεψη)  έλαβε χώρα μεταξύ 24 -31 Ιανουαρίου 1964.
Κλήθηκαν να συμμετάσχουν (εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου) η   Ελλάδα και η Τουρκία, αλλά όχι ένας εκπρόσωπος των Ε/κ και ένας των Τ/κ.
Οι Κύπριοι συμμετέχοντες ήσαν: Σπ. Κυπριανού, ΄Υπ. Αρμοστής Α. Σωτηριάδης,  Κρ. Τορναρίτης, Τ. Παπαδόπουλος, Γλ. Κληρίδης, Στέλλα Σουλιώτη, Σερ Π. Κακογιάννης, Π. Πασχαλίδης, Sir Frank Soskice, Ρ. Ντενκτάς, Ο. Ορέκ και  Ηαλίτ Αλι Ριζά.

-
Τα καθίσματα στη σύσκεψη με τίτλους ως ‘Σύμβουλοι’ Advisers Cyprus, Advisers, Greece, Advisers Britain, Advisers Turkey.

2)    «Η πολιτική του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον στο Κυπριακό -γράφει ο Ν. Κρανιδιώτης- απέβλεπε τότε στην επιβολή μιας λύσης, που θα εξασφάλιζε την ενότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ (προλαμβάνοντας έτσι έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο), την αποτροπή σοβιετικής ανάμιξης στη διένεξη, την αποφυγή ευρύτερης διεθνοποίησης του θέματος (μέσω του ΟΗΕ) και, τέλος, την υπαγωγή της Κύπρου κάτω από ΝΑΤΟϊκό έλεγχο» πρόσθεσε η κα Γκιούρωφ.

Ο Ν. Καρανιδιώτης όταν έγραψε το βιβλίο του, το έγραψε με ότι ο ίδιος πίστευε και δυστυχώς πολλά τέτοια πέρασαν ως δεδομένα.   Τα  αποδεσμευμένα επίσημα έγγραφα των ίδιων των Βρετανών εξιστορούν την αλήθεια.
Ήταν ο τότε Permanent Under-Secretary στο Φόρειν ΄Οφις που είχε ζητήσει  σχέδιο ανασύστασης της Κυπριακής  Δημοκρατίας σε δύο ομόσπονδα κράτη,  σε δύο constituent states, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό.  Αναφορά  στο 9σελιδο Μεμοραντουμ ημερ. 3.1.1964 σε δύο constituent  states έκανα στο άρθρο μου  στη Σημερινή 27 Αυγούστου 2017 «Οι καταβολές της ρατσιστικής ΔΔΟ». Παράλληλα με τα τουρκικά σχέδια για πραξικόπημα (βλέπε τουρκικό έγγραφο υπογραμμένο από τους Ρ. Ντενκτάς και Δρ. Φ. Κουτσιούκ 14 Σεπτεμβρίου 1963 που βρέθηκε στο γραφείο του Υπουργού Γεωργίας Φαζίλ Πλουμέρ),  δηλαδή ανατροπή της νόμιμης ΚΔ,  και αντικατάστασή της με δύο ομόσπονδα κράτη.

Και αυτό σύμφωνα με τις μυστικές συμφωνίες και υποσχέσεις που είχε δώσει ο Υπουργός Αποικιών, Λέννοξ Μπόυτ στην Τουρκία στις 16 Δεκεμβρίου 1956 στην Κωνσταντινούπολη.
Και που επισημοποίησε   στις 19.12.1956 από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων:
΄Ότι σε τελική λύση η ξεχωριστή αυτοδιάθεση της τουρκικής μειονότητας του 18%  και η διχοτόμηση δεν θα αποκλείονται.
Στη συνέχεια (παράλληλα με τα τουρκικά σχέδια αρχές 1964) στο Φόρειν ΄Οφις ετοίμασαν και άλλα σχέδια μεταξύ των οποίων και το σχέδιο « Για το μέλλον της Κύπρου» με τρία εναλλακτικά σενάρια, α) διχοτόμηση μέσω διπλής ένωσης, β) διχοτόμηση μέσω ομοσπονδίας-συνομοσπονδίας  ή γ) ομοσπονδία με καντόνια ένα ή δύο εκ των οποίων να είναι τουρκικά…

 «Στο πλαίσιο αυτό, στη Διάσκεψη κατατέθηκε ένα αγγλοαμερικανικό σχέδιο-έκτρωμα … που έμεινε στην ιστορία με την ονομασία «Σχέδιο Σάντις – Μπολ»…Το σχέδιο αυτό, εν συντομία, προέβλεπε την εγκατάσταση στην Κύπρο ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων, καταργούσε την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και την ίδια την Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος και την έθετε κάτω από τη διοίκηση του ΝΑΤΟ…» συμπλήρωσε η κα Γκιούρωφ.

1)    Τέτοιο σχέδιο δεν κατατέθηκε. Tα εκτρωματικά σχέδια  ήσαν  βρετανο-τουρκικά ξεκινώντας με την  Δι-κοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία το 1957 που συνεχίστηκαν περνώντας από τα ψηφίσματα 649/90, 750/92 τις βρετανικές Ιδέες Γκάλι, το βρετανικό Σχέδιο Ανάν φθάνοντας στο Κραν Μοντάνα με τον Σερ Άλαν Ντάνγκαν…

Ήταν ο ίδιος ο  Ρ. Ντενκτάς στην σύσκεψη του Λονδίνου στις 16 Ιανουαρίου 1964 που απαίτησε ομοσπονδιακή λύση που να βασίζεται στην εθελοντική ανταλλαγή πληθυσμών, με αποτέλεσμα ο τουρκικός πληθυσμός να συγκεντρωθεί σε μια περιοχή, ανταλλαγή περιουσιών και αποζημιώσεις… (Συμπτωματικά σχετικό για τις προετοιμασίες των Τούρκων,  το άρθρο του συνάδελφου Άριστου Μιχαηλίδη στο Φιλελεύθερο 19.8.2018 «Πόσο ψέμα και διαστρέβλωση μπορεί να χωρέσει στην ιστορία της σκοτεινής δεκαετίας του ’60»). 

2)    Στις 15 Ιουνίου 1964 ο Βρετ. ΄Υπ. Αρμοστής W. H. A. Bishop ενημέρωσε το Γραφείο Κοινοπολιτειακών Σχέσεων στο Λονδίνο ότι οι Τούρκοι της Κύπρου ζητούσαν ένα κράτος στη Βόρεια Κύπρο με μια διαχωριστική γραμμή από την Γιάλα μέχρι την Αμμόχωστο που να κάλυπτε το 37% του εδάφους της Κύπρου. 
(Βλέπε για όλα αυτά βιβλίο της γράφουσας ΄Διζωνική Εκτέλεση της Κ.Δ. 1955-2011’).

3)    Επιπλέον :

Η μυστική συμφωνία ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ/ΗΠΑ

-
Η συμφωνία ημερ. 30.1.1964

 Ήσαν οι Βρετανοί που έτρεξαν στην Ουάσιγκτον και παρότρυναν τους διστακτικούς Αμερικανούς να αναμειχθούν ικετεύοντας τους να συμφωνήσουν στην βρετανική πρόταση για μια διεθνή δύναμη στην Κύπρο και να συμμετάσχουν με χιλιάδες Αμερικανικά στρατεύματα.
Το σκεπτικό τους:

« Nα αποφύγουμε να κουβαλούμε το βάρος της διατήρησης του νόμου και της τάξης στο νησί μόνοι, και για το σκοπό αυτό να περάσουμε αν είναι δυνατόν τον ειρηνευτικό μας ρόλο σε κάποιου είδους διεθνούς δύναμης και έτσι να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Υπάρχουν δύο ειδών διεθνούς δυνάμεως  που μπορεί να σταλεί στην νήσο ) μια δύναμη που να απαρτίζεται από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ και β) Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.
Προς το παρόν διερευνούμε επειγόντως τις πιθανότητες δημιουργίας  της πρώτης » (Για την εκκένωση βρετανών υπηκόων και φιλικών υπηκόων οι βρετανικές αρχές είχαν ήδη ετοιμάσει σχέδια και είχαν πλοία πολύ κοντά στην Μάλτα εν αναμονή γιατί πίστευαν οι Tούρκοι θα κατάφερναν το επιδιωκόμενο.)

Τελικά, για να δεχόντουσαν όμως οι Αμερικανοί έδωσαν αντιπροτάσεις.
Οι Αμερικανοί μάλιστα, ετοίμασαν και μυστική συμφωνία ημερ. 30.1.1964 για υπογραφή η οποία ζήτησαν όπως μείνει μυστική μεταξύ τους. 
Στην οποία έθεσαν όρους.
Όπως,  η συμμετοχή τους να είναι για τρεις μήνες, και αυτό μόνο αν είχαν πρόσκληση από την Κυπριακή Δημοκρατία και αντί οι ίδιοι,  οι Βρετανοί να έβαζαν τις 4,000 στρατεύματα.
Οι Αμερικανοί προσέφεραν μόνο 1200 στρατιώτες, τα υπόλοιπα στρατεύματα να συμπληρώνονταν από άλλες χώρες, π.χ. Δανία, Καναδά, Βέλγιο και  η δύναμη να ήταν κάτω από την διοίκηση των Βρετανών όχι των ιδίων ή του ΝΑΤΟ.  
Η ανταπόκριση των Αμερικανών καθόλου δεν άρεσε στους Βρετανούς που αλλιώς υπολόγιζαν, οι οποίοι και απέσυραν την πρότασή τους και συμβιβάστηκαν με την δεύτερη τους επιλογή, για μια δύναμη του ΟΗΕ, όπως και έγινε.
Παραθέτω την ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. (Ειδικό κεφάλαιο στο βιβλίο μου ‘Διζωνική Εκτέλεση της ΚΔ 1955-2011΄).

Στίβεν Λίλλυ και Σερ Άλαν Ντάνγκαν

Το μόνο έκτρωμα που βρικολακιάζει είναι η απαρτχάιντ βρετανο-τουρκική δι-κοινοτική, δι-ζωνική,  ομοσπονδία.
Το επιβεβαίωσε και ο νέος Βρετανός ΄Υπατος Αρμοστής κ. Στίβεν Λίλι στην συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ (Sigmalive 17.8.2018) «Υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο Α’ για την Κύπρο, αυτό της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και δεν υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο Β’».
Με τον Σερ Άλαν Ντάνγκαν να την θεωρεί και … δίκαιη!!! (Φιλελεύθερος 17.8.2018).

Μας λένε κατάμουτρα οι πάτρονές της : Αυτή είναι είτε τη θέλετε είτε όχι!! 
(Αφού την πέρασαν μέσω Γ. Βασιλείου -ψηφίσματα  649/90 και 750/92 ψηφίστηκαν από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας).  

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος για τη Σημερινή 26 Αυγούστου, 2018

-
Ο χάρτης αυτός δημοσιεύθηκε στο βιβλίο του Εύδωρα Ιωαννίδη με το ψευδώνυμο Δώρος Άλαστος (Cyprus – What now?) που εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1964.
Στο βιβλίο έγραψε ότι η διχοτόμηση και η ομοσπονδία με δύο χωριστά κράτη με το 38% του κυπριακού εδάφους να δοθεί στου Τούρκους συζητείτο έντονα στο Λονδίνο μεταξύ 1958-1964.
Τα μετέπειτα αποδεσμευμένα βρετανικά έγγραφα επιβεβαίωσαν τον συγγραφέα ο οποίος ήταν κομμουνιστής με μεγάλες διασυνδέσεις με το βρετανικό κατεστημένο και οι πληροφορίες του ήσαν σωστές.
Το Φόρειν ΄Οφις σχεδίαζε με τους Τούρκους από τις 3.1.1964 αντικατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας  σε δύο συνιστώντα κράτη!!!
Οι Αμερικανοί το 1957 είχαν απορρίψει τα βρετανικά σχέδια διχοτόμησης.  

-
Η απόφαση του Λονδίνου ημερ. 3.1.1964 να προχωρήσει στην μελέτη/ετοιμασία ανασύστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας (διάλυσή της δηλαδή) σε δύο ομόσπονδα συνιστώντα κράτη.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"



ΠΗΓΗ:sigmalive.com
www.onisilos.gr