GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

O πρόεδρος των ΗΠΑ χτυπάει αλύπητα την Μέρκελ – Τραμπ σε Μακρόν: «Γιατί δεν φεύγεις από την ΕΕ;» – Σχέδιο ολικής καταστροφής της Γερμανικής οικονομίας

- Χτυπάει αλύπητα την Μέρκελ ο Ν. Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να διαλύσει την γερμανοκρατούμενη ΕΕ, το τονίζουμε, την γερ...

-



Χτυπάει αλύπητα την Μέρκελ ο Ν. Τραμπ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να διαλύσει την γερμανοκρατούμενη ΕΕ, το τονίζουμε, την γερμανοκρατούμενη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει σχέδιο ολικής καταστροφής της γερμανικής οικονομίας. Αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο.

Μέτα από σωρεία αποφάσεων για τους δασμούς στον Χάλυβα, στα αυτοκίνητα, και αλλού σε ένα ιδιότυπο πόλεμο με το Βερολίνο, η κρίση στην Ευρώπη είναι πλέον ορατή λόγω μιας σειράς γεγονότων.

Η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, έχει κατ’ επανάληψιν μπει στο στόχαστρο του πρόεδρου των ΗΠΑ.

Το «βαρύ αμερικανικό πυροβολικό» όμως που ονομάζεται χρηματοπιστωτικός τομέας, την ίδια στιγμή ασκεί τεράστια πίεση στον αδύναμο κρίκο της Γερμανίας , την τράπεζα Deutsche Bank που είναι «προβληματική» λόγω μεγάλου «ανοίγματος».

Ετσι λοιπόν, ο Ν. Τραμπ, μέσω Γαλλίας θέλει να χτυπήσει το Βερολίνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε στον Μακρόν ούτε λίγο, ούτε πολύ, να… αποχωρήσει η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να συνάψουν οι χώρες τους μια διμερή συμφωνία συνεργασίας, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post.

«Γιατί δεν φεύγεις από την ΕΕ;» φέρεται να ρώτησε ο Τραμπ τον Μακρόν, ο οποίος εξελέγη στην προεδρία της Γαλλίας προβάλλοντας ένα σαφέστατα φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Το δημοσίευμα επικαλείται ως πηγές δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους. Την προτροπή αυτή επιβεβαίωσε και μια διπλωματική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Τραμπ εδώ και μήνες εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της ΕΕ, καταγγέλοντας αδιάκοπα τις «άδικες», όπως τις θεωρεί, εμπορικές πρακτικές της, ιδίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασφαλώς δημιουργήθηκε για να επωφεληθεί από τις ΗΠΑ», είπε την Τετάρτη σε μια προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Ντακότα.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μακρόν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα αυτό κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ αλλά απάντησε διφορούμενα, αρνούμενος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πρόταση του Τραμπ.

Μόνο η Ελλάδα και άλλες έξι χώρες πληρώνουν αδρά για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έστειλε στο Βέλγιο και σε άλλες έξι χώρες που μετέχουν στο ΝΑΤΟ μια «προειδοποιητική» επιστολή προκειμένου να τις ανακαλέσει στην τάξη για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά την αύξηση των αμυντικών δαπανών τους, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον Βέλγο πρωθυπουργό.

«Δεν εντυπωσιάστηκα πολύ από αυτού του είδους την αλληλογραφία», σχολίασε ο Σαρλ Μισέλ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Το Βέλγιο σταμάτησε τη συστηματική μείωση των στρατιωτικών δαπανών του και συμμετέχει σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Οι υπόλοιπες χώρες τις οποίες «εγκάλεσε» ο Αμερικανός πρόεδρος είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.
Παρόμοιες επιστολές έχουν σταλεί επίσης στους πρωθυπουργούς της Νορβηγίας και του Καναδά, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.
Όλες υπογράφονται από τον Ντόναλντ Τραμπ και είναι προσωποποιημένες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά από τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να τηρήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν το 2014, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ώστε να αυξήσουν στο 2% του ΑΕΠ τους τις στρατιωτικές δαπάνες τους μέχρι το 2024. 
Τους είχε ήδη υπενθυμίσει αυτή τη δέσμευση πέρσι τον Μάιο και θα επαναλάβει την απαίτησή του στην επόμενη συνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Φέτος, μόνο οκτώ από τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ τηρούσαν αυτή τη δέσμευση: οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Ρουμανία.
Οι υπόλοιπες χώρες αναμένεται να ενημερώσουν τη Συμμαχία για το πώς θα επιτύχουν αυτόν τον στόχο. 

Η Γαλλία προβλέπει ότι θα συμμορφωθεί με τον όρο αυτό το 2025.
Η Γερμανία, που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες να τηρήσει τη δέσμευσή της εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το 2025 θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της στο 1,5% του ΑΕΠ της.

Το Βέλγιο είναι ένας από τους «κακούς μαθητές». Στον προϋπολογισμό του προβλέπει δαπάνες ύψους 9,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά στρατιωτικού υλικού –το ποσό αυτό καλύπτει και την αντικατάσταση των F-16 που διαθέτει– όμως σε ποσοστά ο αμυντικός προϋπολογισμός του θα παραμείνει κάτω από το 1,5%, όπως ανέφερε στην εφημερίδα La Libre Belgique μια καλά πληροφορημένη πηγή.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


pentapostagma.gr