GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Στην Ελλάδα ο N.Τραμπ: Σφραγίζει από τη Σούδα την νέα εποχή στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις – Πυρετώδεις προετοιμασίες με το βλέμμα στην Τουρκία

- Ετοιμος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, να «σφραγίσει» την νέα εποχή που έχει – σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές-, ...

-



Ετοιμος είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, να «σφραγίσει» την νέα εποχή που έχει – σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές-, ανατείλει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, γεγονός που θα γίνει από την Σούδα το Σαββατοκύριακο, όπου και αναμένεται βαρυσήμαντη δήλωση.
Λίγες ώρες πριν οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν πως θα ρίξουν 50 περίπου εκατ στον Ναύσταθμο της Σύδας ποσό που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο θεωρείται κομβικό στις ελληνοαμερικανικές και τουρκοαμερικανικές σχέσεις καθώς για το διάστημα μεταξύ 11-15 Ιουνίου δρομολογείται από την Γερουσία το νομοσχέδιο που προωθείται ώστε να μπλοκαριστεί η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας δήλωσε στην ιστοσελίδα The National ότι η Γερουσία θα «ψηφίσει την NDAA την επόμενη εβδομάδα», λίγες μόνο ημέρες πριν από τη μεταφορά των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Αν περάσει, το νομοσχέδιο θα αναγκάσει το Πεντάγωνο να σταματήσει την διαδικασία μεταφοράς μέχρι να μπορέσει να παραδώσει μια έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με βασικά ζητήματα της τουρκικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα τις στρατιωτικές του διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson.

Ετσι, στάση στη βάση της Σούδας αναμένεται να κάνει στα επόμενα δύο 24ωρα το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Στη Βάση της Σούδας βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις προετοιμασίες για την στάση του αεροπλάνου και τον ανεφοδιασμό του στην πορεία προς τη Σιγκαπούρη όπου το πρωί της ερχόμενης Τρίτης 12 Ιουνίου, ο κ. Τραμπ έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Γίνονται προετοιμασίες για το ενδεχόμενο να κάνει stop over για refuelling» ανέφερε αμερικανική πηγή.

Σε περίπτωση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει στάση στη Σούδα εν πτήσει προς την Σιγκαπούρη, δεν είναι απίθανο να συναντηθεί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζεφ Πάιατ ή ακόμη και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε περίπτωση που οι Αμερικανοί τον προσκαλέσουν. 

Για τις επόμενες τρεις ημέρες οι δυνάμεις στη Σούδα θα βρίσκονται στον υψηλότερο βαθμό επιφυλακής, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν ακόμη και μια πιο εκτεταμένη παραμονή του Αμερικανού προέδρου στη βάση.

Στον αμερικανικό τομέα της βάσης της Σούδας έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για την… υποδοχή του Air Force One.

Και όλα δείχνουν πως το λιγότερο που θα συμβεί είναι μια ολιγόλεπτη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τη διοίκηση και το προσωπικό της αμερικανικής βάσης.

Αλλωστε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τιμά όπου βρεθεί και όπου σταθεί τους Αμερικανούς στρατιώτες

Πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να προβαίνει από εκεί σε δήλωση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με μήνυμα τόσο προς Ελλάδα αλλά κυρίως προς Τουρκία.
Ισως στην υποδοχή του να είναι και ο Υπουργός Άμυνας, Π.Καμμένος.

Η βάση της Σούδας θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή.
Αλλά και για εκείνες του ΝΑΤΟ.

Κυρίως όσον αφορά στις επιχειρήσεις που γίνονται στην ανατολική Μεσόγειο, όπου σημειώνεται πως η ένταση λόγω της Τουρκίας είναι αυξημένη.

Η αεροπορική και η ναυτική βάση της Σούδας είναι πολύ σημαντική για τις αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις, για τον ανεφοδιασμό, τη συντήρηση και την υποστήριξη προσωπικού και εξοπλισμού.

Ο ρόλος που έχει διαδραματίσει και εξακολουθεί να παίζει η Σούδα στις επιχειρήσεις που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα σημαντικός και διαρκώς αυξανόμενος.
Ηδη πάντως στο χτεσινό νομοσχέδιο των ΗΠΑ, έγιναν φανερές οι προθέσεις τους για το μέλλον, την Ελλάδα και την Σούδα.
Η βάση της Σούδας αναβαθμίζεται και οι ΗΠΑ «ρίχνουν» 50 εκ. δολάρια στο Ναύσταθμο.
Αυτό αναφέρεται ρητά στο στο σχέδιο αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το 2019, στο ίδιο σχέδιο που η Τουρκία τρώει πόρτα για τα F-35.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


pentapostagma.gr