GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

"...είναι κακό να κάνεις ρουσφέτια; Δεν το κατάλαβα..."

- "Ναι, έκανα ρουσφέτια, πολλά ρουσφέτια, και γιατί δηλαδή είναι κακό να κάνεις ρουσφέτια; Δεν το κατάλαβα..." Αυτά...

-



"Ναι, έκανα ρουσφέτια, πολλά ρουσφέτια, και γιατί δηλαδή είναι κακό να κάνεις ρουσφέτια; Δεν το κατάλαβα..."
Αυτά μας λέει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε μια συνέντευξη που παρακάλεσε να δημοσιευτεί μετά τον θάνατό του. Θα ήθελα να απαντήσω:

1) Το ρουσφέτι είναι ηθικά απαράδεκτο επειδή ευνοώντας τους κομματικούς σου φίλους, αδικείς όσους δεν είχαν καμία όρεξη να επισκεφτούν το κομματικό σου γραφείο για να διοριστούν.

2) Το ρουσφέτι είναι ο ορισμός της αναξιοκρατίας επειδή πολλοί άξιοι και κατάλληλοι άνθρωποι για μία θέση ευθύνης δεν λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία διορισμού.

3) Το ρουσφέτι προάγει τη διαφθορά , καθώς ο πολιτικός που το κάνει, αποκτά το "δικαίωμα" να πάρει και αυτός τις μίζες του με το σκεπτικό "εγώ σε βόλεψα, βγάλε το σκασμό τώρα να βγάλω κι εγώ το κατιτίς μου".

4) Το ρουσφέτι προάγει τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος επειδή αφενός επινοούνται θέσεις εργασίας για να βολευτεί ο κομματικός φίλος (βλ. υπαλλήλους πρωτοκόλλου) και αφετέρου οι μίζες των διεφθαρμένων πολιτικών μαζί με το κόστος των ρουσφετιών μετατρέπονται σε αυξημένους φόρους που επιβαρύνουν το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, η οποία με μαθηματική ακρίβεια καταλήγει διαλυμένη και σε μαρασμό.

5) Το ρουσφέτι διαιωνίζει ακατάλληλους ανθρώπους στην εξουσία επειδή οι διορισμένοι κομματικοί τους φίλοι θα ψηφίζουν τους πολιτικούς που τους βόλεψαν βρέξει-χιονίσει για μια ολόκληρη ζωή, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν οι πολιτικοί αυτοί έχουν όντως τις διαχειριστικές ικανότητες να διοικήσουν μια χώρα.

Προσωπικά ελπίζω πως κάποτε οι συμπολίτες μου θα κατανοήσουν πως αν δεν βρίσκεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, αν συνεχίσουμε να επιβαρύνουμε το κοινωνικό σύνολο με οικονομικά και ηθικά καρκινώματα, η χώρα μας δεν θα βρεθεί ποτέ υγιής και ακμάζουσα.


-
Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος
infognomonpolitics.blogspot.com


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"





-