GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Επίκειται επίθεση κατά Ιράν: Ανοιξαν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις – Πληροφορίες για 5 πυρηνικές κεφαλές

Του Βασίλη Καπούλα Ασχημη εξέλιξη στη Μέση Ανατολή: Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν στις 29 Απριλίου δείχνουν νέα ύποπτη δρασ...


Του Βασίλη Καπούλα

Ασχημη εξέλιξη στη Μέση Ανατολή: Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν στις 29 Απριλίου δείχνουν νέα ύποπτη δραστηριότητα στις ιρανικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο Fordo του Ιράν αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης.





Το Ισραήλ ετοιμάζεται εντατικά για πόλεμο σε τουλάχιστον 2 μέτωπα και έχει κινητοποιήσει τις απαραίτητες δυνάμεις.
Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες πως το Ιράν ήδη έχει πέντε πυρηνικές κεφαλές 10 κιλοτόνων που μπορούν να «κουμπώσουν» σε βαλλιστικούς πυραύλους.
Αυτό διαρρέουν ισραηλινά ΜΜΕ
Είτε ισχύει, είτε όχι, όλα δείχνουν πως είμαστε πολύ κοντά σε επίθεση κατά του Ιράν.
Ταυτόχρονα, 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία έχει αγκιστρωθεί στα Υψώματα του Γκολάν με άρματα μάχης Merkava IV , APCs. Η μεταφορά των δυνάμεων γίνεται όπως πάντα με τη μορφή ασκήσεων.
Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Α.Λίμπερμαν, έκανε άνοιγμα προς την Ρωσία λέγοντας πως θα πρέπει να «κατεβάσει» τις αντιαεροπορικές της άμυνες στην Συρία κατά την διάρκεια των ισραηλινών επιδρομών.
Οπως ανέφερε, «οι επιδρομές θα συνεχιστούν.
Θα στοχοποιηθεί οποιοδήποτε αντιαεροπορικό σύστημα βάλλει κατά των ισραηλινών αεροσκαφών».
«Ακόμη και όταν δεχτήκαμε ισχυρή πίεση από τους στενούς μας συνεργάτες, δεν λάβαμε μέρος υιοθετώντας κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Πρόσφατα πολλές χώρες απέβαλαν Ρώσους διπλωμάτες, αλλά το Ισραήλ όχι.
Ελπίζουμε η Ρωσία να λάβει υπόψιν της τα συμφέροντας μας» είπε ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

Και μετά το «άνοιγμα» του Ισραήλ προς τη Μόσχα ακολουθεί η «δράση».

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ιρανική δραστηριότητα και πιθανές προετοιμασίες για επαναδραστηριοποίηση του πυρηνικού αντιδραστήρα  εμπλουτισμού ουρανίου στο Fordow για τις 12 Μαϊου όταν και αναμένεται η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Πυρηνική συμφωνία για το Ιράν (JCPOA).

Το συγκεκριμένα ιρανικό δίκτυο άνοιξε για πρώτη φορά στα 2 χρόνια.

Στις εικόνες  φαίνονται νέες δομές που κατασκευάστηκαν πρόσφατα στο πυρηνικό συγκρότημα όπως και λεωφορεία και άλλα οχήματα να βρίσκονται σταθμευμένα απέξω.
Ολα δείχνουν έντονη κινητικότητα.
Το συγκρότημα Fordow ήταν μέρος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και ανακαλύφθηκε το 2009. Τον Ιανουάριο του 2012 , η IAEA ανακοίνωσε πως το ουράνιο στην συγκεκριμένη πυρηνική εγκατάσταση είχε εμπλουτιστεί σε ποσοστό 20%.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μ.Νετανιάχου, αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη εγκατάσταση κατά την διάρκεια της ομιλίας του την Δευτέρα όταν αποκάλυψε μαζικά κρυφά έγγραφα που αφορούσαν μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το συγκεκριμένο πυρηνικό δίκτυο προστατεύεται από τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 που απέκτησε το Ιράν το 2016 ενώ βρσίκεται βαθιά στα έγκατα Βουνού έξω από την πόλη Qom που θεωρείται ιερή για τους Σιίτες Μουσουλμάνους κάνοντας οποιαδήποτε προσπάθεια βομβαρδισμού πιο περίπλοκη αναφέρει ισραηλινό ΜΜΕ.

Ιράν: Μπορούμε να παράγουμε ουράνιο υψηλότερου εμπλουτισμού εάν καταρρεύσει η συμφωνία

Το Ιράν έχει την τεχνική ικανότητα να παράγει ουράνιο υψηλότερου βαθμού εμπλουτισμού από εκείνον που μπορούσε να παράγει πριν από την επίτευξη της πολυεθνικής πυρηνικής συμφωνίας για την περικοπή του πυρηνικού προγράμματός του, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση λίγα 24ωρα πριν δημοσιευτούν οι δορυφορικές φωτογραφίες επικαλούμενη τον επικεφαλής της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει προθεσμία έως τις 12 Μαΐου στους Ευρωπαίους συνυπογράφοντες τη συμφωνία προκειμένου να «διορθώσουν τα τρομερά μειονεκτήματα» της συμφωνίας, σε διαφορετική περίπτωση θα αρνηθεί να παρατείνει την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Ο κ. Σαλεχί προειδοποίησε τον Ντ. Τραμπ να μην προσχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.

«Το Ιράν δεν μπλοφάρει… Από τεχνική άποψη, είμαστε πλήρως έτοιμοι να παράγουμε ουράνιο υψηλότερου βαθμού εμπλουτισμού από εκείνο που παρήγαμε πριν από την επίτευξη της συμφωνίας… Ελπίζω πως ο Τραμπ θα λογικευθεί και θα παραμείνει στη συμφωνία».

Βάσει της συμφωνίας, που οδήγησε στην άρση των περισσότερων διεθνών κυρώσεων το 2016, ο βαθμός εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν πρέπει παραμείνει γύρω στο 3,6%.

Το Ιράν σταμάτησε να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο 20% και εγκατέλειψε το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων του στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα και τη Ρωσία.















ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

pentapostagma.gr