GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Stop Soros», η προτεραιότητα του Βίκτορ Ορμπαν

Μετά τη συντριπτική νίκη του Βίκτορ Ορμπαν κατά τις εκλογές της Κυριακής στην Ουγγαρία, το δεξιό εθνικιστικό κυβερνών κόμμα Fides...



Μετά τη συντριπτική νίκη του Βίκτορ Ορμπαν κατά τις εκλογές της Κυριακής στην Ουγγαρία, το δεξιό εθνικιστικό κυβερνών κόμμα Fidesz δήλωσε χθες πως το νομοσχέδιο «Stop Soros» είναι έτοιμο να
προχωρήσει με σκοπό να περιοριστεί η η δυνατότητα των ΜΚΟ να παρέχουν βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Το Fidesz, το οποίο σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς θα καταλάβει τις 134 έδρες του Κοινοβουλίου από τον συνολικό αριθμό των 199, είναι διατεθειμένο να επιδιώξει την έγκριση του νομοσχεδίου ακόμα και μέσα στον Μάιο.
Οι νέες ρυθμίσεις έχουν σκοπό να καταστήσουν δυσκολότερη τη λειτουργία ΜΚΟ με αντικείμενο την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων, καθώς προβλέπουν, μεταξύ άλλων, πως οι ΜΚΟ θα πρέπει να λαμβάνουν κυβερνητική άδεια λειτουργίας, ενώ κάθε εισόδημα που προέρχεται από το εξωτερικό θα υπόκειται σε φορολόγηση.

Μία από τις ΜΚΟ που έχουν βρεθεί συστηματικά στο στόχαστρο κυβερνητικών πυρών είναι η Ουγγρική Επιτροπή Ελσίνκι, η οποία απάντησε στις δηλώσεις του Fidesz πως «η ένωσή μας θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της για όσο διάστημα θα ζητούν από εμάς βοήθεια άνθρωποι που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Eχουμε την ίδια ηλικία με την ουγγρική δημοκρατία, η οποία εγκαθιδρύθηκε το 1989 και έκτοτε ψαλιδίζεται συνεχώς».

Την ίδια στιγμή, ο εκδότης της εφημερίδας Magyar Nemzet, μιας εκ των δύο σημαντικότερων αντιπολιτευτικών εφημερίδων στη χώρα, ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας της εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών.
Ο εκδότης Λάγιος Σίμισκα δήλωσε αναλυτικά πως «εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών της Magyar Nemzet, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να διακόψουν κάθε δραστηριότητα παραγωγής ειδησεογραφικού περιεχομένου από τις 11 Απριλίου 2018. Συνεπώς η Maguar Nemzet και η διαδικτυακή έκδοσή της θα κλείσουν».
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η διακοπή λειτουργίας της εφημερίδας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δύο ημέρες μετά τη σαρωτική νίκη του Ορμπαν, ενέχει πολιτικές διαστάσεις.
Ο Ορμπαν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, έχει θέσει υπό τον έλεγχό του τα κυριότερα ΜΜΕ της χώρας, καθώς οι στενοί του σύμμαχοι κατέχουν μεγάλα μερίδια στα ιδιωτικά ΜΜΕ και η διαφήμιση προορίζεται για την ενίσχυση μόνο των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

pentapostagma.gr