GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ποια η τοποθεσία της βραχονησίδας «Μικρός Ανθρωποφάς» που την καθιστά τόσο σημαντική για τους Τούρκους (ΦΩΤΟ)

Για ακόμη μία φορά, η Άγκυρα επιχείρησε να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο, αυτή τη φορά δια στόματος Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ισχυρίσ...


Για ακόμη μία φορά, η Άγκυρα επιχείρησε να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο, αυτή τη φορά δια στόματος Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ισχυρίστηκε, νωρίτερα στην εφημερίδα Hurriyet ότι άνδρες του
τουρκικού λιμενικού, αφαίρεσαν την ελληνική σημαία από  ελληνική βραχονησίδα.




Την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» φέρεται να ύψωσαν πριν από τρεις ημέρες, τρεις νεαροί από τους Φούρνους, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet , τον δήμαρχο των Φούρνων και το samos24.gr.

Οι Φούρνοι είναι μία συστάδα νησιών (πάνω από 20). Το χαρακτηριστικό των νησίδων αυτών είναι η πολύ μεγάλη ακτογραμμή (120 χλμ.) που ξεπερνά σε μήκος και αυτή της Σάμου.
Τα μεγαλύτερα από τα νησιά είναι οι Φούρνοι, η Θύμαινα και ο Άγιος Μηνάς. Σ’ αυτήν την συστάδα βρίσκονται και δύο νησίδες ο Μεγάλος και ο Μικρός Ανθρωποφάς που φέρεται ότι οι νεαροί ύψωσαν την ελληνική σημαία.

Ο Ανθρωποφάς (ή Μεγάλος Ανθρωποφάς ή Μεγάλος Ανθρωποφάγος ή Ανθρώ) είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων.
Η έκτασή της είναι 0,545 τ.χλμ..
Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών.
Οι μικροί Ανθρωποφάγοι είναι μια ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας.

Η εν λόγω βραχονησίδα περιλαμβάνεται στη λίστα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με τα «αμφισβητούμενα» ελληνικά νησιά και νησίδες.

Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες βραχονησίδες που θέλει να αμφισβητήσει η Τουρκία ανήκουν σε νησιωτικά συμπλέγματα στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, αλλά και κοντά στις ακτές της Κρήτης.

Δείτε τον γεωγραφικό χάρτη:


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"