GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Το ξέρατε πως υπάρχουν μόνο 4 χρώματα στα διαβατήρια ανά τον κόσμο: Tι συμβολίζει το καθένα;

Το ξέρατε πως υπάρχουν  τέσσερα βασικά χρώματα υπάρχουν στα διαβατήρια, σε όλο τον κόσμο; Και μάλιστα κάθε χώρα έχει το δ...





Το ξέρατε πως υπάρχουν  τέσσερα βασικά χρώματα υπάρχουν στα διαβατήρια, σε όλο τον κόσμο;


Και μάλιστα κάθε χώρα έχει το δικό της λόγο για το χρώμα που επιλέγει στο διαβατήριό της! 

To διαβατήριο συμβολίζει την εξουσία του κράτους και οι ομοιότητες στα χρώματα υποδηλώνουν συνεργασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα διαβατήρια της ΕΕ. 


Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να αποφασίσουν τα τότε μέλη της ΕΟΚ το χρώμα που θα έχουν, με τη Γερμανία που διαφοροποίησε τα δικά της. 

Το χρώμα που τελικά επελέγη είναι το κόκκινο της Βουργουνδίας για τα ευρωπαϊκά κράτη.


Πάμε να δούμε τι σημαίνει το κάθε χρώμα. 



Κόκκινο χρώμα



Το πιο κοινό. Το έχουν οι χώρες της ΕΕ (με εξαίρεση την Κροατία), τα διαβατήρια της Σλοβενίας, της Κίνας, της Σερβίας, της Ρωσίας, της Λετονίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας και της Γεωργίας. 

Οι χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ΕΕ, όπως η Τουρκία, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία, άλλαξαν το χρώμα των διαβατηρίων τους σε κόκκινο πριν από λίγα χρόνια. 
Η Κοινότητα Εθνών των Άνδεων (η Βολιβία, η Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Περού), έχει επίσης διαβατήρια σε μπορντό χρώμα.


Μπλε



Το χρώμα που συμβολίζει τον λεγόμενο «νέο κόσμο». 15 χώρες της Καραϊβικής έχουν μπλε διαβατήρια όπως επίσης και η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Παραγουάη. 



Πράσινο



Στις μουσουλμανικέ χώρες επελέχθη το πράσινο μιας και ήταν το αγαπημέν χρώμα του προφήτη Μωάμεθ και αποτελεί ένα σύμβολο της φύσης και της ζωής.  
Πράσινο επέλεξαν και για τα διαβατήρια της Δυτικής Αφρικής όπως, για παράδειγμα, της Μπουρκίνα Φάσο, της Νιγηρίας, του Νίγηρα, της Ακτής του Ελεφαντοστού και της Σενεγάλης.
Το πράσινο επίσης σημαίνει πως ανήκουν στην ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής).



Μαύρο



Το επέλεξαν ορισμένες χώρες της Αφρικής (Μποτσουάνα, Ζάμπια, Μπουρούντι, Γκαμπόν, Αγκόλα, Τσαντ, Κονγκό, Μαλάουι) αλλά και η Νέα Ζηλανδία γιατί το μαύρο είναι εθνικό χρώμα της χώρας.