GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ! Η Κύπρος Αψηφά Τις Απειλές Της Άγκυρας (ΕΙΚΟΝΑ)

Χθες εκδόθηκε από το αρμόδιο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στην Λάρνακα, νέα κυπριακή Navtex δια της οποίας γίνεται δέσμευσ...


Χθες εκδόθηκε από το αρμόδιο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στην Λάρνακα, νέα κυπριακή Navtex δια της οποίας γίνεται δέσμευση του
μεγαλύτερου μέρους του τεμαχίου «10», το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil/QatarPetroleum.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για έκταση επιφανείας περίπου 1.800 τετρ. χιλιομέτρων από τις 2.400 τετρ. χιλιόμετρα που είναι η συνολική έκταση του τεμαχίου «10».


Παρά το γεγονός ότι αναφορά γίνεται σε περιοχή που δεσμεύεται από 11 Μαρτίου μέχρι και 20 Απριλίου για «περιβαλλοντικές έρευνες», ωστόσο είναι πασιφανές πως ουσιαστικά πρόκειται για τους στόχους του ενεργειακού κολοσσού Δελφίνος», «Ανθείας» και «Γλαύκος».
Εκεί τα δύο ειδικά σκάφη με τα υποβρύχια ρομπότ που διαθέτουν και έχουν ναυλωθεί από την εταιρεία πρόκειται να διεξαγάγουν εξειδικευμένες έρευνες.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου, Πέτρου Θεοχαρίδη για τον «Φιλελεύθερο», τονίζεται ότι μεταξύ άλλων μεγάλο μέρος των ερευνών αυτών αφορά και στη συλλογή και προετοιμασία των στοιχείων για τις αιτήσεις που χρειάζονται ώστε να εκδοθούν από την Κ.Δ. οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές άδειες για τις δύο πρώτες γεωτρήσεις που θα πραγματοποιήσει η ExxonMobil στο τεμάχιο «10».
Τα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ θα καταγράψουν πέραν της ακριβούς διαμόρφωσης του βυθού και στοιχεία όπως την ύπαρξη τυχόν ναυαγίων ή άλλων αρχαιοτήτων, στοιχεία για την υποθαλάσσια ζωή σε εκείνο το βάθος ώστε να μελετηθεί τυχόν επηρεασμός από την γεώτρηση.
Παράλληλα θα υπάρξει και σειρά τεχνικών μελετών που αφορούν στα δεδομένα των στόχων, με σκοπό την επιλογή βασικών και εναλλακτικών σημείων των γεωτρήσεων.

Το κυρίως ερευνητικό πλοίο, υπό σημαία Παναμά θεωρείται ειδκό για τους σκοπούς των ερευνών που θα διεξαγάγει η ExxonMobil στις ευρύτερες περιοχές των στόχων «Δελφίνος», «Ανθείας» και «Γλαύκος» στο τεμάχιο «10».
Μεταξύ άλλων διαθέτει ηλεκτρικούς κινητήρες για εκπλήρωσει εργασιών στις οποίες απαιτείται απουσία θορύβου μηχανών ντίζελ.
Αυτό είναι και το σκάφος που έχει τις εγκαταστάσεις για μεταφορά, πόντιση, έλεγχο και ανέλκυση των υποβρύχιων τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ (ROV) τα οποία θα χρησιμοποιηθούν.
Για τα υποβρύχια τηλεκατεύθυνόμενα ρομπότ που εγκαταστάθηκαν πολύ πρόσφατα στο σκάφος αυτό, απαιτήθηκαν ειδικές άδειες για την χρήση τους στην Κυπριακή ΑΟΖ, αφού τυγχάνουν ελέγχου και περιορισμών λόγω της ψηλής τεχνολογίας που διαθέτουν.
Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 39 επιστήμονες και προσωπικό.

Παράλληλα, το δεύτερο ερευνητικό πλοίο το οποίο θα συμμετάσχει στις έρευνες, ως βασική αποστολή έχει, με βάση και τον υπερσύγχρονο ειδικό εξοπλισμό του, τις έρευνες στους στόχους για συλλογή των απαραίτητων βαθυμετρικών και ωκεανογραφικών δεδομένων, ενώ διαθέτει και επιστημονικά εργαστήρια για επι τόπου αναλύσεις. Μπορεί να φιλοξενήσει 21 επιστήμονες, πέραν του προσωπικού πλοήγησης.

Να σημειωθεί ότι στο λιμάνι και το αγκυροβόλιο Λεμεσού τις τελευταίες μέρες βρίσκονται τέσσερα υπό αμερικανική σημαία ειδικά πλοία υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, του αμερικανικού κολοσσού υποστηρικτικών υπηρεσιών υδρογονανθράκων, Edison.
Τα πλοία δραστηριοποιούνται κυρίως στα όρια των ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, κυρίως για τους αγωγούς και τις εγκαταστάσεις των εκεί κοιτασμάτων.
Εξάλλου, ως είναι φυσικό η συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού κατόχων διαβατηρίου ΗΠΑ, αποτελεί από μόνο του ως γεγονός ομπρέλα προστασίας για τα συμμετέχοντα σκάφη που μέχρι στιγμής διεξήγαγαν έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, είτε για υδρογονάνθρακες είτε για άλλους λόγους και απειλήθηκαν ή εκφοβίστηκαν από τουρκικές φρεγάτες.
Εξάλλου, από τις 3 Μαρτίου μέχρι και τις 3 Απριλίου από το Γερμανικό ωκεανογραφικό – ακαδημαϊκό – πλοίο MARIA S. MERIAN θα διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες σε περιοχή νότια της Κύπρου που ξεκινά από περιοχή στα ανοικτά της Λάρνακας και σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από τις ακτές και εκτείνεται δυτικά περίπου 370 χιλιόμετρα, μέχρι τα όρια ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για έκδοση ειδοποιήσεων προς ναυτιλομένους (Navtex) για την δραστηριότητα αυτή.
Το συγκεκριμένο σκάφος και οι δραστηριότητές του απετέλεσαν στόχο της τουρκικής προπαγάνδας, καθώς το περασμένο Σάββατο, η Τουρκία είχε εκδόσει παράνομη Navtex για το ίδιο σκάφος, καλύπτοντας μια περιοχή από την Κύπρο ως και την Κρήτη, ωστόσο σε δεύτερο χρόνο διευκρινίσθηκε πως οι διαχειριστές του πλοίου είχαν προ πολλού αποταθεί, βάσει και των διεθνών συμφωνιών, στις αρμόδιες Κυπριακές και Ελληνικές Αρχές, οι οποίες εξέδωσαν Navtex την σωστή ώρα και στιγμή.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΤΟ PHILENEWS ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ:


1. Με πράσινο χρώμα η περιοχή που δεμσέυτηκε με Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τεμάχιο 10 για τις έρευνες της ExxonMobil.
2. Με κίτρινο χρώμα η περιοχή που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για τις επιστημονικές έρευνες του γερμανικού ωκεανογραφικού.
3. Με λευκό και πράσινο χρώμα περιοχές που δεσμεύτηκαν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας για ασκήσεις του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
4. Περιοχή που δέσμευσε παράνομα η Τουρκάι για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού.
5. Η περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex που ισχύει μέχρι τις 10 Μαρτίου στο τεμάχιο 3.
6. Η περιοχή όπου το τελευταίο δίμηνο κεινείται το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός».

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

Πηγή: www.newsit.com.cy