GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Όταν ο «σοσιαλισμός» του Ανδρέα Παπανδρέου έκανε διακοπές στην Ελούντα...

Αρχές δεκαετίας του ΄80. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην κυβέρνηση, ο λαός στην «εξουσία» και στην Ελούντα –τον αγαπημένο καλοκαιρινό προορισ...


Αρχές δεκαετίας του ΄80.
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην κυβέρνηση, ο λαός στην «εξουσία» και στην Ελούντα –τον αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό του Ανδρέα Παπανδρέου- η «παρεούλα»  του στενού κύκλου του
πρώην πρωθυπουργού περνά μέρες ξενοιασιάς.



Ο Διονύσης Λιβανός (αείμνηστος πια, σύζυγος τότε της Ελλης Στάη),η Δήμητρα Λιάνη,ο Γιώργος Λιάνης,η Ελλη Στάη και ο Κάρολος Παπούλιας όλοι μαζί σε μια φωτογραφία της νέας –τότε- άρχουσας τάξης που έμελλε να φεσώσει αργότερα της Ελλάδα με δισεκατομμύρια εξωτερικού χρέους, αποβιομηχάνιση και σοσιαλιστικά όνειρα -και ονειρώξεις-  τα οποια κράτησαν δεκαετίες.

Ήταν η εποχή που ο τότε πρωθυπουργός έλεγε «Όποιος δεν πιστεύει στην Αλλαγή δεν μπορεί και να την υπηρετήσει».

Ήταν η εποχή που στο πρώτο πενταετές σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή το 1982  κύρια γραμμή του  ήταν ότι «κύριος μοχλός ανάπτυξης είναι ο δημόσιος τομέας».  

Βέβαια όλα αυτά αργότερα άλλαξαν. Με την πτώση του σοσιαλισμού στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και μιλώντας το 1990 στην κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ο Α. Παπανδρέου είχε δηλώσει:

«Τα προοδευτικά κινήματα άλλοτε στη χώρα μας και όχι μόνο είχαν σαφή κοινωνικό προσανατολισμό. Σήμερα δεν λέμε έτσι.
Σήμερα λέμε ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη»

Φυσικά τότε είχε καταχειροκροτηθεί από τη μάζα των συνέδρων και των μελών της ΚΕ δεν ήξεραν όμως ότι με αυτή τη μεταβολή της στάσης ουσιαστικά εκθεμελίωνε τον «σοσιαλιστικό μετασχηματισμό» απορρίπτοντας το πνεύμα αλλά  και το γράμμα της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη.

Περί διαπλοκής ουδέν λόγος βέβαια. Πολιτικοί, ΜΜΕ, Ολυμπιακή επιχειρηματίες όλοι μαζί σε μια αγαπημένη παρέα.
Πολλοί λένε πως τη φωτογραφία τράβηξε ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου αλλά λίγη σημασία έχει.

Αυτό που έχει σημασία είναι πως όταν ο «σοσιαλισμός» κάνει διακοπές τίποτα δεν τον ενοχλεί, γιατί την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιων υπαλλήλων με κομματική ταυτότητα διάβαιναν το κατώφλι  του Δημόσιου φτιάχνοντας  το δικό τους μέλλον και τη δικό μας τραγικό παρόν.

Την εποχή εκείνη η ταλαίπωρη Νέα Δημοκρατία αγωνιζόταν να ανακαλύψει το φυσικό της ηγέτη μεταξύ Κώστα Μητσοτάκη και Κωστή Στεφανόπουλου ενώ η κομματική ΕΡΤ την καθύβριζε νυχθημερόν  με τα γνωστά δελτία Τύπου του αείμνηστου Δημήτρη Μαρούδα.

Οι ίδιοι πρωταγωνιστές, η διαπλοκή της εποχής που πρωταγωνιστούν σε άλλα μετερίζια και σήμερα.
Ποιος κατέστρεψε, εν τέλει την χώρα;



ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"