GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Έξαλλος ο Ερντογάν με τον Μακρόν: Η οργισμένη απάντηση του “Σουλτάνου” για τα γαλλικά στρατεύματα στο πλευρό των Κούρδων

Η Τουρκία έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για να εκδιώξει τους μαχητές από τις περιοχές της βόρειας Συρίας Αΐν αλ-Άραμπ, Ρας αλ-Αΐν και ...


Η Τουρκία έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για να εκδιώξει τους μαχητές από τις περιοχές της βόρειας Συρίας Αΐν αλ-Άραμπ, Ρας αλ-Αΐν και Τελ Αμπιάντ και
μέχρι τα ιρακινά σύνορα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι θα εκδιώξει τους μαχητές και από το Ιράκ.




Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να βλάψει στρατιώτες συμμαχικών χωρών που είναι ανεπτυγμένοι στην περιοχή, όμως δεν μπορεί να επιτρέψει σε μαχητές να περιφέρονται ελεύθεροι.

Στη συριακή πόλη Μανμπίτζ, αμερικανικά στρατεύματα είναι ανεπτυγμένα δίπλα σε μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι τον «λύπησε πάρα πολύ» η «πλήρως εσφαλμένη» τοποθέτηση της Γαλλίας, η οποία πρότεινε μια μεσολάβηση ανάμεσα στην Άγκυρα και την YPG στη βόρεια Συρία.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως με λύπησε πάρα πολύ η πλήρως εσφαλμένη προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ποιοι είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση;», πρόσθεσε.

Ωστόσο, στο Παρίσι ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρία της Δημοκρατίας πως η Γαλλία δεν προβλέπει να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έξω από τον διεθνή συνασπισμό που πολεμά την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η διευκρίνιση αυτή έγινε την επομένη δηλώσεων που έκαναν Κούρδοι αξιωματούχοι έπειτα από συνάντησή τους με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις οποίες το Παρίσι πρόκειται να στείλει «νέα στρατεύματα» στη βόρεια Συρία.

«Η Γαλλία δεν προβλέπει νέα στρατιωτική επιχείρηση επί του πεδίου στη βόρεια Συρία εκτός του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους», υπογράμμισε η προεδρία.

Λίγο πριν από την έκδοση της ανακοίνωσης αυτής από το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης είχε δηλώσει πως η προσφορά υποστήριξης από τη Γαλλία στην πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας ισοδυναμεί με υποστήριξη τρομοκρατών.

Νωρίτερα, επίθεση εναντίον του Γάλλου προέδρου εξαπέλυσε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Η δέσμευση της Γαλλίας να υποστηρίξει συριακές δυνάμεις των οποίων ηγείται η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ισοδυναμεί με υποστήριξη και νομιμοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων, δήλωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε χθες τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, για την υποστήριξη του Παρισιού για τη σταθεροποίηση της βορειοανατολικής Συρίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

"Αυτοί που αρχίζουν μια συνεργασία και έχουν αλληλεγγύη με τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας (...) θα γίνουν, όπως και οι τρομοκράτες, στόχος της Τουρκίας", σημείωσε ο Μποζντάγ σε μήνυμά του στο Twitter. "Ελπίζουμε ότι η Γαλλία δεν θα κάνει ένα τόσο παράλογο βήμα", σημείωσε.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε γαλλική μεσολάβηση για έναν διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και της αραβοκουρδικής αυτής δύναμης στη Συρία, οι εκπρόσωποι της οποίας έγιναν χθες δεκτοί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

"Απορρίπτουμε οποιαδήποτε προσπάθεια η οποία έχει στόχο την προώθηση ενός διαλόγου, επαφών ή μιας μεσολάβησης μεταξύ της Τουρκίας και των τρομοκρατικών αυτών οργανώσεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας μετά την χθεσινή πρόσκληση του Παρισιού σε έναν διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Η Τουρκία θεωρεί ότι στην πραγματικότητα η αραβική συνιστώσα των δυνάμεων αυτών αποτελεί μόνον βιτρίνα που έχει στόχο να προσδώσει μια κάποια νομιμότητα σε μια δύναμη στην οποία κυριαρχούν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, οι οποίες συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) το οποίο η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Καλίν πρόσθεσε ότι η Τουρκία περιμένει από τους συμμάχους της να λάβουν μια σαφή στάση κατά της τρομοκρατίας αντί να κάνουν βήματα που ισοδυναμούν με μια νομιμοποίηση "τρομοκρατικών δομών".

Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι ο Μακρόν δεσμεύτηκε να αποστείλει στρατιώτες στη βορειοανατολική περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τις SDF.

Μιλώντας στο Reuters μετά την συνάντηση με τον Μακρόν, ο Χάλεντ Εϊσά, μέλος του PYD που εκπροσωπεί την περιοχή της βόρειας Συρίας στο Παρίσι, δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε να αποστείλει περισσότερους στρατιώτες στην περιοχή, να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και να προωθήσει μια διπλωματική λύση.

"Οι χώρες που θεωρούμε φιλικές και συμμαχικές μας θα πρέπει να πάρουν μια σαφή στάση κατά όλων των ειδών της τρομοκρατίας, αντί να κάνουν βήματα που ισοδυναμούν με μια νομιμοποίηση τρομοκρατικών δομών", σημείωσε επίσης ο Καλίν, χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα, και υπογράμμισε ότι "τα διάφορα και ποικίλα ονόματα δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική ταυτότητα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης".

Οι SDF βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού που έχει στόχο να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Μακρόν συνάντησε χθες για πρώτη φορά αντιπροσωπεία στην οποία περιλαμβάνονταν οι YPG, η πολιτική της πτέρυγα PYD και Χριστιανοί και Άραβες αξιωματούχοι.

Η Τουρκία εισέβαλε στην πόλη Αφρίν στην βορειοδυτική Συρία νωρίτερα αυτόν τον μήνα έπειτα από δίμηνη επιχείρηση που πραγματοποίησε μαζί με Σύρους αντάρτες συμμάχους της και είχε στόχο την εκδίωξη από την περιοχή αυτή των YPG.
Η Άγκυρα έχει απειλήσει να προωθήσει τις επιχειρήσεις της και πιο ανατολικά στην Μάνμπιτζ, όπου στρατοπεδεύουν αμερικανικά στρατεύματα μαζί με δυνάμεις των SDF.

Κατά την χθεσινή συνάντηση, ο Μακρόν επανέλαβε την δέσμευση της Γαλλίας κατά του PKK και την αφοσίωσή της στην ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά πρότεινε επίσης έναν διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και των SDF.

"Λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση των SDF ότι δεν έχουν καμία επιχειρησιακή σχέση με την τρομοκρατική αυτή οργάνωση και ότι καταδικάζουν οποιαδήποτε ενέργεια τρομοκρατικής φύσης από οπουδήποτε κι αν αυτή προέρχεται, εξέφρασε την ελπίδα ότι ένας διάλογος θα μπορούσε να υπάρξει ανάμεσα στις SDF και την Τουρκία με τη βοήθεια της Γαλλίας και της διεθνούς κοινότητας", ανακοίνωσε χθες η γαλλική προεδρία.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


enikos.gr