GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΖΑΕΦ: ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΩ ΓΙΑ NA ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΩ!

Βόμβα μεγατόνων έριξε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο Euronews (26-2-2018), αποκαλύπτοντας - πιεζόμε...



Βόμβα μεγατόνων έριξε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο Euronews (26-2-2018), αποκαλύπτοντας - πιεζόμενος για το erga omnes, το οποίο θέλει μόνο για διεθνή χρήση - ότι δεν μπορεί να πει
περισσότερα για το τι θα δεχθεί και τι όχι, γιατί πρέπει να προστατεύσει τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη, επειδή "δεν είναι εύκολο για αυτούς"! 




Συμέλα Τουχτίδου/ euronews: Άρα καμία παρέμβαση στην εσωτερική χρήση του ονόματος, αυτό λέτε.
Θα τροποποιήσετε την διεθνή χρήση αλλά εσωτερικά θα κρατήσετε το ίδιο όνομα.

Ζόραν Ζάεφ: "Δε θα προχωρήσω παραπέρα, θέλω να δώσω ευκαιρία στη διαπραγμάτευση, αλλιώς θα ήταν σα να διαπραγματεύομαι τώρα.
Θέλω να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, αλλά πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία στη διαδικασία.
Πρέπει να προστατεύσω τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον κύριο Μητσοτάκη, δεν είναι εύκολο για αυτούς.
Όπως δεν είναι εύκολο επίσης για εμένα, ούτε για τη δική μας αντιπολίτευση"

Ποιο δεν είναι εύκολο για αυτούς (Τσίπρα και Μητσοτάκη);
Το να περάσουν τη Συμφωνία στον ελληνικό λαό και τη Βουλή;Και ο Ζάεφ θέλει να τους διευκολύνει;

Δηλαδή όλα είναι στημένα;

Όλα σε συνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ απευθείας ή τριγωνικά με τα Σκόπια, μια και έχουν κοινή γραμμή την άθλια Σύνθετη Ονομασία;
Όλα στο "κόλπο" ώστε τα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ τώρα, με Διπλή Ονομασία, αλλά δεν μας το λένε, για να μην σκοντάψουν Τσίπρας και Μητσοτάκης στο Κοινοβούλιο;
Για να ξεγελάσουν όλοι μαζί τον Ελληνισμό και τους "τυφλούς" ψηφοφόρους;
Που καιρό τους φωνάζουμε: "ελάτε να φτιάξουμε το Μακεδονικό Κόμμα, να κατοχυρώσουμε μια για πάντα την ελληνικότητα και μοναδικότητα του ονόματος και "να τους χορέψουμε στο ταψί"" και τους μέσα και τους έξω!
Αλλά πού να ακούσουν... , Φορείς, Προσωπικότητες, χωμένοι επί χρόνια βαθιά μέσα στη ΝΔ, στην άθλια Σύνθετη Ονομασία, που αποτελεί ωμή σύληση χιλιετιών δοξασμένης Ελληνικής Ιστορίας!
Άμποτε να ξυπνήσουν και να ελευθερωθούν.

Τι του ξέφυγε όμως του Ζάεφ;

Ότι τα έχουν συμφωνήσει όλα με Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση και η δυσκολία είναι τώρα πώς να το φέρουν στον κόσμο, ότι τα Σκόπια, όχι μόνο το Όνομά μας θα πάρουν με Σύνθετη Ονομασία, αλλά και την Διπλή Ονομασία θα κερδίσουν, διατηρώντας ακέραια την εσωτερική Συνταγματική Ονομασία "Μακεδονία" και την  Εθνική Ταυτότητα των ψευτο"Μακεδόνων"!

Τι του ξέφυγε του Ζάεφ.

Γιατί όλοι μέχρι τώρα έβλεπαν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο εμείς και σε δύο πρόσφατες συνεντεύξεις μας, τονίσαμε ότι είναι και η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ σύμφωνη και πρέπει η διαμαρτυρίες να στρέφονται ταυτόχρονα και προς αυτήν, διότι μεθαύριο μαζί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα το περάσουν το θέμα στη Βουλή, όποιος και από τους δύο είναι στην Κυβέρνηση ή κάνουν ακόμη και Συγκυβέρνηση!

Ο Ζάεφ τώρα πια τα είπε όλα!  Τράβηξε τις κουρτίνες! Και όλοι πια μπορούν να δουν πεντακάθαρα τι κρύβεται από πίσω.

Αν είναι δυνατόν: ο Πρωθυπουργός των Πλαστογράφων να προστατεύει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!
Nα τους κρύβει στα ρούχα του!
Αυτός, ο "αρχιθαλαμηπόλος" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της Μέρκελ!
Αυτός, ο επικεφαλής των  Παραχαρακτών και "Αρχαιοκαπήλων" των Βαλκανίων!
Αυτός!
Ο Ζάεφ!

Και μην σπεύσει ο Μητσοτάκης να διαψεύσει με λόγια του.
Γιατί μόνο μια διάψευση μετράει: το να ψηφίσει αμέσως ομόφωνα η Κοινοβουλευτική του Ομάδα την εθνική θέση Καραμανλή και Αρχηγών του 1992, περί μη αναγνώρισης των Σκοπίων με το όνομα "Μακεδονία" και τα παράγωγά του!
Τολμά να το κάνει;

ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΖΑΕΦ

1. ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ - ΕΘΝΟΤΗΤΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ":
Ο Ζάεφ στην συνέντευξή του στο Euronews και στην πολύ καλή και διεισδυτική Συμέλα Τουχτίδου, επιβεβαιώνει όλα όσα γράφαμε εδώ και καιρό, ότι διαχωρίζεται η Εθνική ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ (=Εθνότητα), από την Κρατική ταυτότητα (=Υπηκοότητα/Ιθαγένεια), ώστε να τους δώσουμε (αφήσουμε) την πρώτη και να μας πλασάρουν σαν "εθνική επιτυχία" τη δεύτερη και να περάσει έτσι πανηγυρικά στην Βουλή η εθνότητα "Μακεδόνες και Μακεδονική", δηλαδή το ανύπαρκτο "Μακεδονικό έθνος", χωρίς ούτε οι ίδιοι οι Βουλευτές καλά καλά να καταλάβουν τι συμβαίνει.
Ο Κοτζιάς πιέζεται σφόδρα για να το αποσιωπήσει και να προχωρήσει μόνο με την "Ιθαγένεια".
Ελπίζουμε η επιστημονική και ελληνική του συνείδησή του να τον κρατήσουν όρθιο όπως στο Κυπριακό και θα μας βρει αρωγούς...
Ήδη έχουμε κάνει αισθητά βήματα, όταν μάλιστα κανείς δεν τολμά να ενώσει τους Έλληνες, για να μην δεχθεί ταμπέλες από το "ρεύμα".
Αλλά εμείς τολμούμε!
Γιατί πιστεύουμε σε μια "Εθνική Ελλάδος" με τους καλύτερους "παίκτες", υπό νέο προπονητή, για νέες μεγάλες διεθνείς νίκες... Την "συνταγή" του Αλέξανδρου...

2. ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ":
Ο Ζάεφ, επίσης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα, επειδή θα τους πάρει "αιώνες" και επομένως παραμένει ανέγγιχτη η Συνταγματική Ονομασία "Δημοκρατία Μακεδονίας", δηλαδή πηγαίνουμε καθαρά και ξάστερα για Διπλή Ονομασία, όπως σας έχουμε ενημερώσει από την πρώτη στιγμή!
Μόνο ο Κοτζιάς έχει αντιδράσει και τον πιέζουν να το καταπιεί και αυτό, με την χαμογελαστή αυτονόητη απειλή του "ανασχηματισμού"...

3.  ΤΟ "ERGA OMNES" (ΟΝΟΜΑΣΙΑ "ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ") ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ "ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ":
Και άρα δεν θα αφορά το εσωτερικό των Σκοπίων.
Το νόημα είναι ίδιο με το παραπάνω, "Δημοκρατία Μακεδονίας" στο Σύνταγμα και χρήση αυτής της ονομασίας για κάθε εσωτερική χρήση!

4. ΘΕΛΟΥΝ "ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ" ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΜΕΡΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:
Για να μας δέσουν χειροπόδαρα με διεθνείς οργανισμούς και ρήτρες, ώστε να μην μπορούμε να αρνηθούμε αργότερα ή να ανακαλέσουμε την Συμφωνία παράδοσης του Ονόματός μας!
Με αυτό το πλευρό να κοιμούνται...

5. Ο ΖΑΕΦ ΥΠΑΙΝΙΣΣΕΤΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. :
 "αν δεν υπάρξει ένταξη για εμάς, στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε., και δεν θέλω καν να το σκέφτομαι αυτό, αλλά αν γίνει, θα πρέπει να φέρουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στην χώρα μας"!
Πώς μπορεί κανείς "να φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα του", όταν κλείσει με ελληνικό βέτο η πόρτα; Την απάντηση την έχουμε αποκαλύψει εδώ και καιρό στο υπό ίδρυση Μακεδονικό Κόμμα, αλλά κάποιοι "κοιμόταν"... Δείτε την εδώ

6. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ: 
Και όχι μόνο...
Εδώ και χρόνια τα αντιπροσωπεύει το Τουρκικό Λόμπυ στις ΗΠΑ (Εταιρείες Δημοσίων Σχέσεων αδρά αμειβόμενες από την Άγκυρα), τα εκπαιδεύει, τα χρηματοδοτεί και τα ενθαρρύνει, προσπαθώντας να δημιουργήσει "τουρκική βάση" στα βόρειά μας... 
Τέτοιοι είναι οι δεσμοί, ώστε προχθές μάλιστα, Σκοπιανός πολιτικός πρότεινε την Ένωση της δήθεν "Μακεδονίας" με την Τουρκία, σε μορφή Συνομοσπονδίας .



ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΖΑΕΦ




Το κείμενο όλης της συνέντευξης:
Συμέλα Τουχτίδου/ euronews: Κύριε Ζάεφ, σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη στο euronews. Συναντιόμαστε ακριβώς μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στα Σκόπια. Έχετε την αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο κοντά σας από ποτέ;
Ζόραν Ζάεφ: «Ναι, φυσικά. Αυτό εξαρτάται κυρίως από εμάς, από όλες τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη, που θέλουν να γίνουν πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξαρτάται από τη μεταρρυθμιστική πρόοδο, την βελτίωση στις διμερείς μας σχέσεις με τους γείτονές μας στην περιοχή. Το λέω συχνά, τα Βαλκάνια δεν είναι πλέον «ωρολογιακή βόμβα». Έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, είναι αφοσιωμένα σε αυτή τη διαδικασία, πιστεύουν πάρα πολύ στις αξίες της Ε.Ε.»
Μέτρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης

Συμέλα Τουχτίδου/ euronews: Καταλαβαίνουμε ότι για να ανοίξουν οι πόρτες σας Ε.Ε. για την χώρα σας, χρειάζεστε μία συμφωνία με την Ελλάδα. 
Διαπραγματεύεστε το ονοματολογικό.
Τι άλλο είναι στο τραπέζι;

Ζόραν Ζάεφ: «Το όνομα, φυσικά. Παράλληλα, διαπραγματευόμαστε μέτρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που μας βοηθάνε πάρα πολύ.
Η Ελλάδα είναι χώρα της Ε.Ε., μοιράζεται την εμπειρία της μαζί μας σε πολλούς τομείς, πώς να επιτύχουμε καλύτερη νομοθεσία, πώς να ενισχύουμε την ικανότητα απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και πολλά άλλα πράγματα.
Υπάρχει μία πραγματικά φιλική ατμόσφαιρα και πιστεύω πάρα πολύ στην ειλικρινή αφοσίωση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ελπίζω επίσης ότι και στην ελληνική πλευρά, όπως συμβαίνει στην χώρα μας, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα επικεντρωθούν σε μία λύση.»

Συμέλα Τουχτίδου/ euronews: Συζητάτε για την εθνότητα (ethnicity) και την γλώσσα;
Ζόραν Ζάεφ: «Όχι, δεν υπάρχει συζήτηση για την ταυτότητα (identity).
Αυτό σημαίνει όχι για την εθνότητα (ethnicity). Υπάρχει μία παράγραφος για την ιθαγένεια (nationality), δηλαδή για την υπηκοότητα (citizenship).
Ορίζεται από διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει υιοθετηθεί από το κοινοβούλιό μας, πρόκειται για τη σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους, χωρίς να εμπλέκεται το εθνικό συναίσθημα.
Αυτό είναι η ιθαγένεια και αυτό είναι το ένα θέμα.
Το άλλο θέμα είναι επίσης η γλώσσα.
Το πρότεινε ο διαπραγματευτής, ο Μάθιου Νίμιτς και πιστεύω ότι θα βρούμε κοινό τόπο, θα είναι πιο εύκολο για αυτό το θέμα, παρά για το θέμα του ονόματος.
Το θέμα του ονόματος είναι πραγματικά η ουσία του προβλήματος.
Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 25 χρόνια, είναι το πρόβλημα του ονόματος.
Πρέπει να βρούμε μία λύση που θα κάνει το διαχωρισμό μεταξύ της περιοχής της Ελλάδας και της χώρας μας.»
Για το Σύνταγμα

Συμέλα Τουχτίδου/ euronews: Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να τροποποιήσετε το Σύνταγμα.
Είστε διατεθειμένοι να το κάνετε αυτό;

Ζόραν Ζάεφ: «Τροποποιήσαμε το Σύνταγμα το 1993, εξαιτίας των συναισθημάτων των Ελλήνων φίλων μας. Ήθελαν να είναι περισσότερο καλυμμένοι, να νοιώθουν πιο άνετα και έτσι προχωρήσαμε με τη δεύτερη τροποποίηση του Συντάγματός μας, ώστε να λάβουμε μέτρα κατά πιθανού αλυτρωτισμού και οτιδήποτε παρόμοιο.
Όλα τα βήματα που κάναμε μέχρι τώρα, είναι προς την κατεύθυνση πλήρους εξάλειψης του αλυτρωτισμού.
Σίγουρα, οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις ή οτιδήποτε σχετικό.
Το μόνο που θέλουμε είναι να είμαστε στις όμορφες παραλίες και στα όμορφα νησιά της Ελλάδας όσο γίνεται περισσότερο! Το καλύτερο για τις δύο χώρες είναι να αποφασίσουν οι ίδιες τι είναι καλύτερο για αυτές, για την εσωτερική τους διασφάλιση.»

Συμέλα Τουχτίδου/ euronews: Άρα δεν είστε διατεθειμένοι να αλλάξετε το Σύνταγμα.

Ζόραν Ζάεφ: «Δεν υπάρχει λόγος. Πραγματικά, το Σύνταγμα είναι ένα βιβλίο εσωτερικών κανόνων.
Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας.
Αν αλλάξουμε το Σύνταγμα, κάποιος άλλος στο μέλλον μπορεί να το αλλάξει και πάλι.
Ποιος ο λόγος;
Οι εσωτερικές λύσεις θα πάρουν αιώνες για να γίνουν.
Έχοντας αυτό υπόψη, όλος ο διεθνής κόσμος γνωρίζει πώς μπορούμε να έχουμε τις υψηλότερες δυνατές εγγυήσεις .
Πρέπει να φροντίσουμε για το τι είναι σημαντικό για την ελληνική πλευρά, τι διατηρεί την αξιοπρέπεια, τι είναι ουσιωδώς σημαντικό και τι είναι ευαίσθητο θέμα για την ελληνική πλευρά .
Πρέπει να το φροντίσουμε αυτό.
Αλλά επίσης πρέπει να φροντίσουμε και για εμάς.»

Συμέλα Τουχτίδου/ euronews:
Για να καταλάβουμε κάτι. Το Σύνταγμά σας ορίζει ότι η κυβέρνηση υπογράφει ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Αν υπάρξει συμφωνία για σύνθετη ονομασία, δεν πρέπει να το αλλάξετε αυτό;

Ζόραν Ζάεφ: «Δεν υπάρχει τέτοιο άρθρο.
Το συνταγματικό μας όνομα αναφέρεται στο Σύνταγμά μας, αλλά φυσικά οποιαδήποτε συμφωνία κάνουμε θα είναι για διεθνή χρήση και θα είναι εγγύηση και για τις δύο πλευρές.
Η πρακτική του παρελθόντος δείχνει ότι η υψηλότερη δυνατή εγγύηση είναι μέσω των Ηνωμένων Εθνών, μέσω των αποφάσεων τους.
Είναι οριστικό και για τις δύο πλευρές να ακολουθήσουν τη συμφωνία και το σημαντικό είναι να την εφαρμόσουν.»
Ονομασία erga omnes για όλο τον υπόλοιπο κόσμο

Συμέλα Τουχτίδου/ euronews: Η ελληνική πλευρά επίσης επιμένει ότι όποιο και να είναι το νέο όνομα θα πρέπει να είναι erga omnes.
Θα το δεχτεί αυτό ο λαός σας;

Ζόραν Ζάεφ: «Erga omnes σημαίνει εφαρμογή για τον υπόλοιπο κόσμο, για όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτή την εφαρμογή, γιατί γνωρίζω ότι είναι πολύ σημαντική για την ελληνική πλευρά.
Πρέπει να τους καταλάβουμε σε αυτό, γιατί είναι απαραίτητο για αυτούς να έχουν το erga omnes.
Και αυτό το erga omnes μπορεί να ορίσει πραγματικά τι μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά και τι από τη δική μας πλευρά.»

Συμέλα Τουχτίδου/ euronews:
Άρα καμία παρέμβαση στην εσωτερική χρήση του ονόματος, αυτό λέτε. Θα τροποποιήσετε την διεθνή χρήση αλλά εσωτερικά θα κρατήσετε το ίδιο όνομα.

Ζόραν Ζάεφ: «Δε θα προχωρήσω παραπέρα, θέλω να δώσω ευκαιρία στη διαπραγμάτευση, αλλιώς θα ήταν σα να διαπραγματεύομαι τώρα.
Θέλω να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, αλλά πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία στη διαδικασία.
Πρέπει να προστατεύσω τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον κύριο Μητσοτάκη, δεν είναι εύκολο για αυτούς.
Όπως δεν είναι εύκολο επίσης για εμένα, ούτε για τη δική μας αντιπολίτευση.»
Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς

Συμέλα Τουχτίδου/ euronews: Θα σας παραδοθεί ένα προσχέδιο συμφωνίας από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τι έχετε λάβει ήδη αυτό το προσχέδιο;

Ζόραν Ζάεφ «Όχι.
Αυτός είναι ένας από τους τρόπους για να βοηθηθεί η διαδικασία.
Γνωρίζουμε, εν τέλει, ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής συμφωνία. Με αυτό υπόψη, περιμένουμε μία επίσκεψη από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, τον Νίκο Κοτζιά, ώστε να καθίσει μαζί με τον δικό μας υπουργό Εξωτερικών και να συζητήσουν, με τρόπο που θα βοηθήσει τη διαδικασία.»

Συμέλα Τουχτίδου/ euronews: Αυτή η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Φεβρουαρίου.
Τώρα μαθαίνουμε ότι θα γίνει το Μάρτιο. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

Ζόραν Ζάεφ: «Όχι, δεν είχε οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο κύριος Κοτζιάς χρειαζόταν πρακτική εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για το αεροδρόμιο, το καταλαβαίνω αυτό απόλυτα και είναι πολύ φυσικό να το δεχτούμε.
Όταν όλα γίνουν με βάση την κυβερνητική απόφαση, πιστεύω ότι θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να έρθει με αεροπλάνο στο Εθνικό Αεροδρόμιο των Σκοπίων.»
Διεθνείς σχέσεις

Συμέλα Τουχτίδου/ euronews: Από κάθε πλευρά ακούμε ότι η ένταξη της ΠΓΔ"Μ" στην Ε.Ε. και κυρίως στο ΝΑΤΟ θα συμβάλλουν στην σταθερότητα και στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
Αντιμετωπίζει κάποια απειλή η χώρα σας;
Φοβάστε κάτι, μία εσωτερική σύγκρουση;
Μία παρέμβαση από το εξωτερικό;

Ζόραν Ζάεφ: «Όχι. Η "Μακεδονία" είναι πολύ σταθερή, έχει φιλικές σχέσεις με τους γείτονες και με τον υπόλοιπό κόσμο.
Υπάρχει πολύ καλό κλίμα εντός της πολυεθνικής μας κοινωνίας, έχουμε χτίσει την ιδέα «μία κοινωνία για όλους».
Αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί.
Προβλήματα όπως η προσφυγική κρίση δείχνουν ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο.
Για παράδειγμα, εκπρόσωποι από την Ελλάδα και από την χώρα μας διαχειρίζονται τα σύνορα, προσφέροντας ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο.
Το να γίνουμε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ θα έχει θετικές επιπτώσεις στην Ε.Ε., στους πολίτες της, στα κράτη μέλη, αλλά και σε εμάς.»
Συμέλα Τουχτίδου/ euronews:
Ας πάρουμε το χειρότερο σενάριο: δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα και οι πόρτες Ε.Ε και ΝΑΤΟ παραμένουν κλειστές .
Έχετε εναλλακτικό σχέδιο;
Για παράδειγμα, θα εξετάζατε πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία;

Ζόραν Ζάεφ: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή και για τη χώρα μου από τη Ρωσία , από την Κίνα. Ίσως αυτό είναι λογικό, υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον, ενδιαφέρον για τα ενεργειακά.
Όμως η προσδοκία μας να γίνουμε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πηγάζει από γεωπολιτική προοπτική, είναι επιλογή αξιών.
Πιστεύουμε πάρα πολύ στις ευρωπαϊκές αξίες.
Το αναφέρω πολύ συχνά, κάποιες φορές πιστεύω ότι οι πολίτες της χώρας μου πιστεύουν σε αυτές τις αξίες περισσότερο από κάποιους πολίτες σε ευρωπαϊκές χώρες.
Έτσι, αν δεν υπάρξει ένταξη για εμάς, στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε., και δεν θέλω καν να το σκέφτομαι αυτό, αλλά αν γίνει, θα πρέπει να φέρουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στην χώρα μας.»

Συμέλα Τουχτίδου/ euronews: Τόσο εσείς, όσο και ο Πρόεδρος της χώρας, πραγματοποιήσατε δύο επισκέψεις στην Τουρκία πρόσφατα.
Θεωρείτε την Τουρκία πολύτιμο σύμμαχο;

Ζόραν Ζάεφ:
«Η Τουρκία είναι πολύ καλός μας σύμμαχος στο δρόμο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Μας στηρίζουν πολύ συγκεκριμένα, πολύ άμεσα, πολύ ουσιαστικά, γιατί πιστεύουν ότι αξίζουμε να είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, πληρούμε απόλυτα τα κριτήρια, ήδη από το 2008.
Όμως εξαιτίας του ονοματολογικού, δεν μετέχουμε ακόμα στο ΝΑΤΟ.
Φυσικά έχουμε ισχυρούς δεσμούς με όλους τους φίλους μας, δεν έχουμε ανάγκες.
Έχουμε μόνο ένα πρόβλημα, το πρόβλημα του ονόματος.
Κλείσαμε το 2017 με πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες να επισκέπτονται την Ελλάδα.
Οι πολίτες των δύο χωρών συνεργάζονται πολύ καλά μεταξύ τους.
Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να βρούμε μία λύση για να στηρίξουμε τη μελλοντική ανάπτυξη της συνεργασίας των πολιτών μας σε κάθε επίπεδο.
Ακολουθούμε πάντα τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, σε κάθε περίπτωση, γιατί θέλουμε να γίνουμε πλήρη μέλη της Ε.Ε. και ακολουθούμε τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ.
Θέλουμε ουσιωδώς να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι είμαστε πραγματικά αφοσιωμένοι στη διαδικασία. Μπορούμε να χτίσουμε φιλικές σχέσεις με όλους, με τη Ρωσία, με την Κίνα, με την Τουρκία, με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για εμάς από την ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.»

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"