GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Στρατιωτική τεχνολογία: Οι Κινέζοι ανέπτυξαν ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο σε πολεμικό πλοίο

Τα ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα (Railguns) χρησιμοποιούν την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για να εκτοξεύουν τα βλήματα. Τα πυροβόλα ...




Τα ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα (Railguns) χρησιμοποιούν την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για να εκτοξεύουν τα βλήματα.
Τα πυροβόλα αυτού του τύπου προσφέρουν υπερ-υπερηχητικές ταχύτητες στο βλήμα (από 5 έως 7,5 Mach), σε συνδυασμό αποτελεσματικότητας ενός
πυροβόλου (ταχυβολία) και εμβέλειας ενός πυραύλου. 
Τα μεγάλης εμβέλειας βλήματα είναι ιδανικά για συντονισμένο και γρήγορο χτύπημα στόχων υψηλού κινδύνου, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι, υπερηχητικά μη επανδρωμένα αεροχήματα, μαχητικά αεροσκάφη και πύραυλοι cruise.
Η μεγάλη εμβέλεια, η hypersonic ταχύτητα των βλημάτων και η ταχυβολία τους τα κάνει επίσης ιδανικά στην καταστροφή επίγειων και θαλάσσιων στόχων.
Τα ηλεκτρομαγνητικά όπλα (Electromagnetic guns, ΕΜ) χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο, αντί του συνηθισμένου στα όπλα χημικού προωθητικού (πυρίτιδα ή καύσιμη ύλη), για να προωθήσουν τα βλήματα σε μεγάλες αποστάσεις με ταχύτητες περίπου 2,5 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.
Η τεράστια αυτή ταχύτητα και μεγάλη εμβέλεια των όπλων ΕΜ προσφέρει πλεονεκτήματα σε επιθετικό και αμυντικό επίπεδο.
Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι δεν απαιτείται η αποθήκευση επικίνδυνων, ισχυρών και εύφλεκτων εκρηκτικών που απαιτούνται για την εκτόξευση συμβατικών βλημάτων, πράγμα ιδιαιτέρως σημαντικό για τα πολεμικά πλοία.




Το πρωτότυπο κινεζικό Railgun τοποθετήθηκε στην πλώρη του ελικοπτεροφόρου Haiyang Shang, στην θέση ενός αντιαεροπορικού των 37mm.
Η πρώτη εμφάνιση του κινεζικού ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου δεν αποτελεί έκπληξη για τους ειδήμονες, καθώς είναι εδώ και αρκετά χρόνια γνωστή η προσπάθεια των Κινέζων να αναπτύξουν υπερσύγχρονα ηλεκτρομαγνητικά οπλικά συστήματα, ηλεκτρομαγνητικούς εκτοξευτές που θα τοποθετηθούν σε πολεμικά πλοία, αλλά θα μπορούν να εγκατασταθούν και σε επίγειες βάσεις.
Σε αυτά τα ερευνητικά προγράμματα εντάσσονται και τα ολοκληρωμένα συστήματα ηλεκτρικής πρόωσης IEPS (Integrated Electrical Propulsion Systems) για την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών των κινεζικών πολεμικών πλοίων.
Εφόσον οι δοκιμές του πρωτοτύπου Railgun είναι επιτυχείς, τότε η κινεζική πολεμική βιομηχανία θα προχωρήσει στην σειριακή παραγωγή αυτών και θα τα εγκαταστήσει στα πολεμικά της πλοία, κυρίως στα δυο αεροπλανοφόρα που ολοκληρώνεται η κατασκευή τους και πιθανόν στα αντιτορπιλικά της τύπου 055. Είναι βέβαιο ότι τα ηλεκτρομαγνητικά οπλικά συστήματα, καθώς και τα όπλα άμεσης ενέργειας όπως τα Laser guns θα επηρεάσουν σημαντικά τις πολεμικές συρράξεις των επομένων δεκαετιών. 
Βεβαίως η επίδραση που θα έχουν στην έκβαση πολεμικών συγκρούσεων είναι μια προβληματική προσπάθεια πρόγνωσης και αυτό εξ αιτίας της ίδιας της φύσης του πολέμου.
Η πολεμική σύγκρουση δεν είναι κάτι το στατικό, αλλά μεταβάλλεται συνεχώς και μέχρι της τελικής της έκβασης είναι πάντα ρευστή.

Ένα οπλικό σύστημα το οποίο μπορεί να κρίνει την σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να μην είναι σημαντικό σε μια πολεμική επιχείρηση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη αυτή την ρευστή και μεταβαλλόμενη κατάσταση μιας πολεμικής σύγκρουσης μπορούμε μετά παρρησίας να υποστηρίξουμε ότι τα ηλεκτρομαγνητικά  οπλικά συστήματα, τα οποία ήδη βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, θα αλλάξουν την φύση του πολέμου στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

Γ. Λιναρδής


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


xryshaygh.com