GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ - Δήλωση υποταγής Κοτζιά με επίκληση στον…Στρατηλάτη: «Το θέμα με την ΠΓΔΜ θα λυθεί»

Πεπεισμένος ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα έχει λυθεί μέχρι τον Ιούνιο εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε ...


Πεπεισμένος ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα έχει λυθεί μέχρι τον Ιούνιο εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters και
όπως είπε θα έχει έτοιμο ένα προσχέδιο συμβιβασμού τον Φεβρουάριο.
Tις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων τις είδε ή άκουσε;
Η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα σχέδιο πρότασης για την επίλυση της διαμάχης με την πΓΔΜ για το όνομα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας πως ένας συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί τους ερχόμενους μήνες.




«Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε πως πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς.
Σε κάποιο σημείο πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς στη συνέντευξή του.

Ερωτώμενος σχετικά με το τι θα συνιστούσε πρόοδο για την ελληνική κυβέρνηση αν η διένεξη με τη γειτονική χώρα δεν έχει λήξει ως τον Ιούνιο, απάντησε:

«Θα έχει διευθετηθεί».

Υποστήριξε πως υπάρχει μια νέα δυναμική για την επίλυση της διένεξης, μετά την εκλογή μιας πιο μετριοπαθούς κυβέρνησης στην πΓΔΜ την περασμένη χρονιά και μετά από τρία χρόνια προσπαθειών για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης.

«Θέλουμε να το λύσουμε.
Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της περιοχής, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης» επισήμανε.

Πρόσθεσε πως ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε ένα προσχέδιο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών.

«Δεν θα είναι μόνο ένα ελληνικό κείμενο που θα περιλαμβάνει τις απόψεις μας, ούτε ένας έτοιμος συμβιβασμός.
Θα είναι ένα κείμενο που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε» ανέφερε.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ελπίζει το προσχέδιο να είναι έτοιμο το Φεβρουάριο.

«Να σας πω ένα παράδοξο.
Ας πούμε ότι δεν φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα, τι μένει;
Διεθνώς θα μείνουμε με το σκέτο ‘Μακεδονία’, οπότε δεν θα υπάρξει όφελος, και στις διμερείς μας σχέσεις με το ‘πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’.

Γραμματικά είναι ένα όνομα που επίσης περιλαμβάνει τον όρο ΄Μακεδονία΄, που είναι σύνθετο με χρονολογικό προσδιορισμό.
Ετσι, απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες».

Αναφορικά με τα συλλαλητήρια ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει:

«Οι διαδηλώσεις είναι δείγμα δημοκρατίας. Και στις δυο χώρες οι πολίτες που δεν συμφωνούν με ένα καλό συμβιβασμό … δεν έχουν κακές προθέσεις», δηλώνει και συμπληρώνει:

«Είναι απλοί πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας».

«Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να διδαχθούμε από αυτή, αλλά όχι να παγιδευτούμε από αυτή» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Νωρίτερα μία πτυχή… διαπραγματευτική εμπεριείχε το καθιερωμένο sms που στέλνει το γραφείο του Νίκου Κοτζιά κάθε πρώτη του μηνός στα κινητά συνεργατών του και διπλωματικών συντακτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε και σήμερα, 1η Φλεβάρη, το καθιερωμένο μήνυμα, αυτή τη φορά όμως με ένα «άρωμα» Σκοπιανού.

«ΦΛΕΒΑΡΗΣ THΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, TΩN ΔIAΠPAΓMATEYΣEΩN KAI THΣ IΣTOPIAΣ. ΦΛEBAPHΣ TOY XAMOΓEΛOY, THΣ ΣYΓKINHΣHΣ KAI THΣ AΓKAΛIAΣ», έγραφε το μήνυμα γεμάτο υπονοούμενα.

Ο Κοτζιάς ενημέρωσε τον Τσίπρα για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό

Τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα του Σκοπιανού παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη (01/02) ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό παρακολουθώντας τις διεργασίες στη γειτονική χώρα εστιάζοντας στον συντονισμό των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τον Αλέξη Τσίπρα και για τις συζητήσεις που είχε ο ίδιος με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Αυτό που εκκρεμεί, και αφού ολοκληρωθεί και η επίσκεψη Νίμιτς στη γείτονα, είναι να ανακοινωθεί η νέα συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί εξωτερικών Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ.

«Βόμβες» από τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ: Είμαστε «Μακεδόνες», μιλάμε «μακεδονικά» – Όχι λύση, αν χρειαστεί αλλαγή ταυτότητας. 

Νωρίτερα «φωτιά» στην διαπραγμάτευση έβαλε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με δηλώσεις του μετά την συνάντηση του με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος ως προς την ονομασία αλλά και τους αλυτρωτισμούς.

«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα» τόνισε αρχικά ο Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε:

«Η «μακεδονική» γλώσσα είναι μία αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών».

«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό.
Τον 21ο πρώτο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε «Μακεδόνες» και να μιλάμε «μακεδονικά» ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών.
Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως γι’ αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. 
Εαν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση» είπε ακόμα ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη.
Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν και ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες».

Από την πλευρά του ο ειδικός διαμεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι υπάρχει θέληση για λύση και από τις δύο πλευρές

«Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας.
Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση», τόνισε ο κ.Νίμιτς.

Ερωτηθείς αν εκτός από το όνομα οι προτάσεις του περιλαμβάνουν και αλλαγή ταυτότητας, ο ειδικός διαμεσολαβητής, απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει κάτι από την ελληνική κυβέρνηση που να αρνείται την ταυτότητα των ανθρώπων στη Μακεδονία».

ΠΑΣΟΚ: «Αδιάλλακτη η στάση των Σκοπίων.Τι διαπραγματεύεται η κυβέρνηση;»

To ΠΑΣΟΚ σχολίασε με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, αναφέροντας ότι «αποδεικνύουν ότι τα Σκόπια εμμένουν σε μια αδιάλλακτη ρητορική και στάση».

Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει ανησυχίες για το τι εν κρυπτώ διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, οπως αναφέρει και τονίζει:
«Η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών καθίσταται επιτακτική, για μια εθνική γραμμή που θα ενώσει τους Έλληνες και θα διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα».



ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"