GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Οι Πραγματική Στόχοι της Τουρκίας με την κρίση στην Κυπριακή ΑΟΖ (Βίντεο)

Τους απώτερους στόχους της Τουρκίας με την κρίση που έχει δημιουργήσει στην κυπριακή ΑΟΖ και το τεμάχιο «3», ανέλυσε στο ΣΙΓΜΑ κα...



Τους απώτερους στόχους της Τουρκίας με την κρίση που έχει δημιουργήσει στην κυπριακή ΑΟΖ και το τεμάχιο «3», ανέλυσε στο ΣΙΓΜΑ και την
εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ανδρέας Πενταράς.

Όπως σημείωσε ο κ. Πενταράς, στην δική μας περίπτωση, η Τουρκία, κλιμακώνει μεν την ένταση αλλά δεν υπάρχει ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου καθότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ναυτική ισχύ και ένοπλες δυνάμεις.

Ακολούθως υπογράμμισε, ο πρώτος στόχος της Τουρκίας είναι να δείξει μια αξιοπιστία προς τα «έξω», ως προς την υλοποίηση των αποφάσεων της.

«Οι αποφάσεις που πήρε αναφορικά με την ΑΟΖ της Κύπρου είναι δυο.
Η μια ότι διαχώρισε στο δυτικό κομμάτι την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Αιγύπτου στη μέση και είπε το βόρειο κομμάτι είναι δικό μου και αυτό το βόρειο κομμάτι περιλαμβάνει μέρος των οικοπέδων 4,5,6 και 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μεγαλύτερο μέρος της  Κυπριακής ΑΟΖ», ανέφερε.

Για να προσθέσει: «Στο νοτιοδυτικό κομμάτι η απόφαση που πήρε είναι ότι χάραξε οικόπεδα για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων με μια θεωρία ότι το κράτος του 1960 είναι δικοινοτικό, η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη και πρέπει να προστατεύσει την ασφάλεια και την ευημερία των τουρκοκυπρίων. Άρα δικαιούνται και οι Τουρκοκύπριοι μέρος των πόρων που υπάρχουν στον υποθαλάσσιο χώρο».   

Στη συνέχεια ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία πρόσθεσε ότι το ψευδοκράτος υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία το 2011 αναθέτοντας της την έρευνα και την εκμετάλλευση.

«Πίσω από αυτό κρύβεται η στρατηγική της Τουρκίας να μετεξελιχθεί σε μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη μέχρι τα μέσα του αιώνα, σε πλανητικό επίπεδο.
Να ασκήσει στρατηγικό έλεγχο σε ολόκληρη την λεκάνη της ανατολικής μεσογείου.
Και όπως λέει και ο Νταβούτογλου στο βιβλίο του, με την ναυτική ισχύ που θα δημιουργήσει να μπορέσει να κυριαρχήσει να ελέγξει τις μουσουλμανικές χώρες, του περσικού κόλπου της βορείου Αφρική, των Βαλκανίων, του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής».




ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"