BREAKING NEWS
latest

Mittwoch, 24. Januar 2018

Τέλος στο Σκοπιανό – Kανείς δεν τολμά να ψηφίσει μετά το συλλαλητήριο – Yπέκυψε ο Κ.Μητσοτάκης: “Όχι λύση του Σκοπιανού τώρα” η τελική θέση NΔ


«Κανείς δεν τολμά να ψηφίσει.
Η ΝΔ θα διαιρεθεί και ένα νέο κόμμα θα δημιουργηθεί στα δεξιά με ηγέτη τον Φραγκούλη Φράγκο» φέρεται να τόνισαν στον πρόεδρο της ΝΔ.
Ετσι ακόμη και ο Κ.Μητσοτάκης σάλπισε πίσω
ολοταχώς.
Το θέμα είναι με τι ψήφους θα περάσει πλέον -αν υποθέσουμε πως προχωρούν οι συζητήσεις- την ονομασία των Σκοπίων.
Ουτε οι ΑΝΕΛ είναι πρόθυμοι.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκάλυψε την επίσημη θέση του κόμματος του μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και είπε ότι.
«Η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία» τόνισε κάνοντας στροφή 180 μοιρών.Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της υπονομεύει την λύση, είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε μία διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενως να έχει διαμορφώσει μία ενιαία κυβερνητική θέση, το έκανε από πρόθεση για διευκολύνει τον κυβερνητικό του εταίρο κ. Καμμένο, ο οποίος όμως αλλάζει συνεχώς θέσεις.
Η κυβέρνηση Τσίπρα ξεκίνησε διαπραγμάτευση δίχως να έχει ενημερώσει κανένα, δεν ένωσε τον λαό δεν προσπάθησε να δημιουργήσει ενιαίο μέτωπο.
Διαπραγματεύεται κρυφά, και αντί να ενημερώσει προσπάθησε πρώτα να παγιδεύσει και στην συνέχεια να την συκοφαντήσει την αντιπολίτευση».

Με ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.
Πού ήταν τότε αυτοί που σήμερα ζητούν εξηγήσεις, αναρωτήθηκε.

Θα σας πω εγώ που ήταν.

Υπέγραφαν κείμενα να αναγνωρισθούν τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Γαβρόγλου, η κα Χριστοδουλοπούλου, ο κ. Καρανίκας και 200 ακόμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Όχι μαθήματα λοιπόν σε μας.
Δεν ανέχομαι από κανένα την ανιστόρητη ταύτιση του πατριωτισμού με τον ακραίο εθνικισμό.
Για την πατρίδα μας πολέμησαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Δεν ήταν ακραίοι. Πατριώτες ήταν.

Δεν πρόκειται να ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.
Δεν θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ούτε όμως θα επιτρέψω σε διάφορα ακραία στοιχεία να καπηλευθούν τις εύλογες ανησυχίες του ελληνικού λαού.
Αν κάποιος με ρωτούσε τι θα έκανα, θα ξεκινούσα τη διαπραγμάτευση από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού.

Θα περίμενα να δω απτά δείγματα γραφής από την άλλη πλευρά πριν προχωρήσω στο επόμενο στάδιο. 
Δεν θα συζητούσα τίποτε αν τα Σκόπια δεν δεσμευόντουσαν πρώτα ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμα τους.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες λέγοντας:

«Ελάτε μαζί μας. Ελάτε να ενώσουμε δυνάμεις.
Κάντε τη Νέα Δημοκρατία το νέο πολιτικό σας σπίτι.
Σας ανοίγω προσωπικά τις πόρτες και κανένας δεν μπορεί να σας τις κλείσει.
Η επόμενη μάχη δεν αφορά τη δικαίωση κανενός. 
Ούτε κομμάτων, ούτε προσωπικών επιλογών. Αφορά την πατρίδα μας».

Τι αναφέρει το Σύνταγμα των Σκοπίων για «μακεδονική» γλώσσα και ιθαγένεια -Αλυτρωτισμό και διεκδικήσεις

Το πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ δεν είναι μόνο το ονοματολογικό αλλά και οι αλυτρωτικές αναφορές, από τις οποίες βρίθει, κυριολεκτικά, το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή» και το ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου, ο αλυτρωτισμός είναι ευκρινής ήδη από το προοίμιο του Συντάγματος, το οποίο, μάλιστα, έχει τροποποιηθεί και βελτιωθεί έναντι της αρχικής μορφής του.

Εκεί γίνεται λόγος για «τις παραδόσεις της πολιτειακής κατάστασης και νομιμότητας της Δημοκρατίας του Κρουσόβου και των αποφάσεων της Αντιφασιστικής Συνέλευσης της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, και το δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου 1991», ως θεμέλια της απόφασης για δημιουργία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αλλά και του συντάγματος της χώρας.

Η Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, γνωστή με το ακρωνύμιο ASNOM, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ως βασικό στόχο την «ενοποίηση» της γεωγραφικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας τα τμήματά της που ανήκαν τόσο στη Γιουγκοσλαβία όσο και στα υπόλοιπα κράτη ως υπό κατοχή.

Στο άρθρο 3, το οποίο προσδιορίζει τα σύνορα της ΠΓΔΜ ως «απαραβίαστα», έχει γίνει μια προσθήκη η οποία αναφέρει ότι η χώρα «δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι οποιουδήποτε γειτονικού κράτους».

Ωστόσο τονίζεται ότι τα σύνορα μπορεί να αλλάξουν μόνο σε συμφωνία με το σύνταγμα «και στην αρχή της ελεύθερης βούλησης, όσο και σε συμφωνία με τους γενικά αποδεκτούς διεθνείς κανόνες».

Τα άρθρα 4 και 7 του Συντάγματος είναι εκείνα που προσδιορίζουν ως «μακεδονική» την ιθαγένεια και τη γλώσσα των Σλαβομακεδόνων της ΠΓΔΜ.

Το άρθρο 49 του Συντάγματος είναι, επίσης, μια κατ’ εξοχήν επίδειξη αλυτρωτισμού.
«Η Δημοκρατία ενδιαφέρεται για το καθεστώς και τα δικαιώματα εκείνων των προσώπων που ανήκουν στον Μακεδονικό Λαό σε γειτονικές χώρες καθώς και για τους εκπατρισμένους Μακεδόνες, βοηθά την πολιτισμική ανάπτυξη και προωθεί τους δεσμούς μεταξύ τους» αναφέρει.

Στην τελευταία αναθεώρηση έγινε μια προσθήκη (Addendum) όπου αναφέρεται ότι «στην άσκηση αυτής της μέριμνας η Δημοκρατία δεν θα παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών ή στις εσωτερικές υποθέσεις τους».

Πώς μπορεί να γίνει αναθεώρηση

Τα άρθρα 130 και 131 περιγράφουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα και, εν πολλοίς, σκιαγραφούν τα εμπόδια της Ελλάδας στην πορεία για μια συμφωνία erga omnes.
Στο άρθρο 130 τονίζεται ότι αλλαγή στο σύνταγμα μπορεί να γίνει:

Με πρόταση του προέδρου (δηλαδή του εκ του VMRO προερχόμενου Γκιόργκι Ιβάνοφ),

Με κυβερνητική πρωτοβουλία 30 βουλευτών ή

Με 150.000 υπογραφές.

Στο άρθρο 131 ορίζεται ότι «για να αρχίσει» η διαδικασία αλλαγής του συντάγματος, απαιτούνται τα δύο τρίτα (δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές) της Βουλής.
Μάλιστα, το 2005 υπήρξε προσθήκη η οποία προβλέπει ότι η πλειοψηφία των ψήφων στη Βουλή θα πρέπει να ανταποκρίνεται όχι επί του συνόλου του πληθυσμού της ΠΓΔΜ αλλά επί κοινοτήτων που την απαρτίζουν.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

pentapostagma.gr
« PREV
NEXT »