GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Νεύρα και ένταση - «Εγκεφαλικά» ο «Σουλτάνος» – Ο Μακρόν έκλεισε την πόρτα της ΕΕ στην Τουρκία – Έξαλλος με τον Γάλλο πρόεδρο και «σκοτωμός» με δημοσιογράφο

Νεύρα και ένταση είχε η επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Μακρόν και ο Ερντογάν στο Παρίσι, μετά την συνάντησή του...




Νεύρα και ένταση είχε η επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Μακρόν και ο Ερντογάν στο Παρίσι, μετά την συνάντησή τους.
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε στον
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας.
Παράλληλα, διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη των φυλακισμένων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων στην Τουρκία.



«Οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία…
Αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου» δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ηγέτη έπειτα από συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι.
Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την ΕΕ, τόνισε.




Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε με ένταση, τονίζοντας πως η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ.
«Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Τουρκίας.


Επεισόδιο και με δημοσιογράφο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε και επεισόδιο με δημοσιογράφο της Γαλλίας, ο οποίος τον ρώτησε για την πώλησε όπλων στη Συρία τον Ιανουάριο του 2014

«Μιλάτε σαν γκιουλενιστής» τον κατηγόρησε.

Ο διάλογος

Ερντογάν: Δεν καταλαβαίνω το πρόβλημά σας; Ποιος έστειλε όπλα στη Συρία;

Γάλλος δημοσιογράφος: Βρέθηκαν φορτηγά της υπηρεσίας MIT στα σύνορα, που μετέφεραν όπλα, τον Ιανουάριο του 2014.

Ερντογάν: Μιλάτε σαν γκιουλενιστής.

Γάλλος δημοσιογράφος: Μιλώ σαν δημοσιογράφος.

Ερντογάν: Σας το λέω γιατί επειδή αυτοί που έκαναν την επιχείρηση ήταν γκιουλενιστές και αυτοί τη στιγμή είναι στη φυλακή
Οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς όπλων με φορτηγά.
Μου κάνετε αυτή την ερώτηση, γιατί, όμως, δεν ρωτάτε για τα όπλα που έφερε η Αμερική στη Συρία.
Εάν ρωτάτε για το ζήτημα, γιατί δεν στέκεστε σε αυτό;
Γράψτε τα.
Μην μιλάτε εξ ονόματος άλλων.
Και μην θέλετε να τα πιστέψουν ορισμένοι.
Επίσης, παρακαλώ μην μιλάτε εκ μέρους των γκιουλενιστών.




ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ, ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΟΜΩΣ 

Ένα βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας της στον αμυντικό τομέα με τη Γαλλία και την Ιταλία έκανε σήμερα η Τουρκία αναθέτοντάς τους τη μελέτη για την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός αμυντικού πυραυλικού συστήματος.
Σε ανακοίνωσή της η γαλλο-ιταλική αμυντική κοινοπραξία Eurosam αναφέρει ότι η Τουρκία ανέθεσε το 18μηνο συμβόλαιο στην ίδια και στους τούρκους εταίρους της Aselsan και Roketsan.
Η μελέτη, την οποία ανακοίνωσε η Eurosam στο περιθώριο της συνάντησης στο Παρίσι του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, πρόκειται να θέσει τις βάσεις για την υπογραφή συμβολαίου για την ανάπτυξη και παραγωγή του συστήματος.

Το πυραυλικό πρόγραμμα των τριών χωρών είναι προγραμματισμένο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας και στόχος του είναι η αμυντική θωράκιση απέναντι σε απειλές από αεροσκάφη τύπου stealth, από drones και από πυραύλους, αναφέρει η Eurosam.

Η κοινοπραξία αποτελείται από την κατασκευάστρια εταιρεία πυραύλων MBDA– η οποία είναι και η ίδια κοινοπραξία μεταξύ της Airbus και της ιταλικής Leonardo και της βρετανικής BAE Systems- και την γαλλική Thales, κυριότεροι μέτοχοι της οποίας είναι το γαλλικό κράτος και η κατασκευάστρια μαχητικών αεροσκαφών Dassault Aviation.
Τον Νοέμβριο, η Τουρκία υπέγραψε μια δήλωση προθέσεων με τη Γαλλία και την Ιταλία για συνεργασία σε κοινά αμυντικά προγράμματα.
Ο Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι θα συζητήσει την αμυντική συνεργασία με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Γαλλία κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Παρίσι, κάνοντας λόγο για “ένα σημαντικό” βήμα της Τουρκίας με την Eurosam αλλά χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

pentapostagma.gr


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"