GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Γιατί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπορεί να είναι στο Δίον;

Ενώ το θέμα της Μακεδονίας βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, έχει συμπληρωθεί περίπου ένας χρόνος από την κυκλοφορία του ...



Ενώ το θέμα της Μακεδονίας βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, έχει συμπληρωθεί περίπου ένας χρόνος από την κυκλοφορία του βιβλίου της
Ενωμένης Ρωμηοσύνης “Ὁ Όσιος Πορφύριος (Μαρτυρίες – Διηγήσεις – Νουθεσίες)”.

Στο βιβλίο αυτό (σελ. 39-40) περιέχεται αξιόπιστη μαρτυρία, από την Γερόντισσα της Μονής Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης Στυλιανή, στην οποία ο άγιος Πορφύριος είχε αποκαλύψει πού βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου:
«Μια μέρα που πήγαμε, μας έλεγε ο Γέροντας ότι με το χάρισμα που είχε από μικρός, διέκρινε από πολύ μακριά νερά, άγια Λείψανα, αρχαίους Ναούς, αρχαίους τάφους.
Ακόμα και για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μας έλεγε ότι δεν είναι ούτε στην Αίγυπτο, ούτε εκεί που τον ψάχνουν, αλλά είναι εδώ στην Ελλάδα κοντά στο αρχαίο Δίον και συγκεκριμένα στην Κατερίνη στην “Κονταριώτισσα”, δίπλα σ᾽ ένα παλιό εκκλησάκι της Παναγίας».
Θα αναρωτηθεί κάποιος: είναι δυνατόν αυτή η μαρτυρία να χρησιμοποιηθεί από κάποιον επιστήμονα;
Η απάντηση είναι ότι η επιστήμη στηρίζεται στην παρατήρηση και στην λογική.
Όταν έχει παρατηρηθεί πολλές φορές ότι ο όσιος Πορφύριος «έβλεπε», με το χάρισμα που είχε από τον Θεό, υπόγεια ύδατα, αρχαίες πόλεις, αρχαία νεκροταφεία, αρχαία αντικείμενα και τόσα άλλα, η λογική λέει ότι η μαρτυρία του πρέπει να ληφθεί αρκετά σοβαρά υπ’ όψιν.
Ποια είναι όμως εκείνα τα στοιχεία που ενισχύουν την άποψη ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι στο αρχαίο Δίον;

1. Το Δίον κατείχε κεντρική θέση στην λατρεία των αρχαίων Μακεδόνων.
Στη wikipedia διαβάζουμε (https://el.wikipedia.org/wiki/Δίον_Πιερίας):
«Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου το Δίον έχει σημαίνουσα θέση για τη Μακεδονία αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα.
Από εκεί ξεκίνησε ο στρατηλάτης την εκστρατεία του για την Ασία (μετά την καταστροφή των Θηβών, το 335 π. Χ. θυσίασε στο Δίον) και έστειλε στους ναούς του Δίου τους χάλκινους ανδριάντες των 25 νεκρών στη μάχη του Γρανικού, το 334 π. Χ. Επίσης οι Μακεδόνες στρατιώτες από την πόλη (ίσως οι απόμαχοι) ίδρυσαν ομώνυμη αποικίαστην Δεκάπολη της Παλαιστίνης».
Δεν θα ήταν λοιπόν καθόλου απίθανο ο Μέγας Αλέξανδρος να επιστρέψει στην γη από όπου ξεκίνησε την μακρά νικηφόρο πορεία του προς την Ανατολή.

2. Είναι γνωστό ότι ως τόπος ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε επιλεχθεί αρχικά η Μακεδονία.
Ο Αλέξανδρος πέθανε στην Βαβυλώνα το 323 π.Χ.. Όταν το 321 π.Χ. ήρθε η στιγμή της μετακίνησης της σωρού, ο Περδίκκας, ο οποίος είχε πλέον καθήκοντα αντιβασιλέα στην αυτοκρατορία, επέλεξε τις Αιγές στην Μακεδονία ως τόπο ταφής.
Καθώς η νεκροπομπή όδευε από τη Βαβυλώνα προς τη Μακεδονία, στα μέσα περίπου της διαδρομής κοντά στη Δαμασκό, η νεκρική άμαξα αρπάχτηκε από τον Πτολεμαίο -μέσω του στρατηγού Αρριδαίου ο οποίος είχε φροντίσει όλες τις λεπτομέρειες της άμαξας και της πομπής-, και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο.

Όμως, είναι δυνατόν μέσα στα δύο αυτά χρόνια (323-321 π.Χ.) να μην είχε αρχίσει να ετοιμάζεται τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Μακεδονία, αφού μάλιστα είχε ξεκινήσει η νεκροπομπή με αυτόν τον προορισμό;

Πού βρισκόταν αυτός ο τάφος;

(Συνεχίζεται)

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

vimaorthodoxias.gr