GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Μαλλιά κουβάρια κυβέρνηση-Εκκλησία για το Σκοπιανό! Επίθεση από ΥΠΕΞ-Σύρου Δωρόθεος: Η Ιερά Σύνοδος δεν ασχολήθηκε με τα συλλαλητήρια, η δήλωση του Αρχιεπισκόπου είναι προσωπική

“H Εκκλησία ούτε εθνική πολιτική χαράσσει ούτε συσχηματίζεται με τα κόμματα ούτε έχει ιδεοληψίες” απάντησε ο εκπρόσωπος της Ιερά...



“H Εκκλησία ούτε εθνική πολιτική χαράσσει ούτε συσχηματίζεται με τα κόμματα ούτε έχει ιδεοληψίες” απάντησε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΙ σήμερα το πρωί με
αφορμή τις διαστάσεις που έλβαε το θέμα της κόντρας με την κυβέρνηση μετά την χθεσινή ανακοίνωση της ΔΙΣ για το όνομα των Σκοπίων.
“Αυτό το εθνικό θέμα έχει και μια εκκλησιαστική διάσταση” είπε και εξήγησε τα δρώμενα με την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.
Ιδιαίτερα για αυτό πάντως επισήμανε πως στην προσπάθεια τω νσχισματικών να εναγκαλσιτούν με το βουλγαρικό Πατριαρχείο κομβικό ρόλο παίζει “ο υπερέχων λόγος του Οικουμενικού Πατριαρχείου” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως η ανακοίνωση της Ελλαδικής Εκκλησίας “δειχνει το σεβασμό μας προς αυτό(το Οικ.Πατριαρχείο)”



Όσον αφορά στα συλλαλητήρια ο κ. Δωρόθεος τόνισε πως η Ιερά Σύνοδος δεν ασχολήθηκε με αυτά, ενώ για τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου είπε πως “είναι προσωπική του δήλωση” .
“Εγώ θα συνταχθώ με τον Αρχιεπίσκοπο ,αλλά δεν θα με ενοχλήσει αν κάποιος Ιεράρχης πάει στα συλλαλητήρια” διευκρίνισε.
Τέλος γενικότερα για την ένταση με την κυβέρνηση είπε:
“Εμπιστευόμεθα την ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να χαραχτεί εθνική γραμμή , Δεν εχουμε δημιουργήσει ρήγματα με την Πολιτεία ουτε χθες ουτε σήμερα αλλά έχουμε κάθε δικαίωμα να καταθέσουμε την ανησυχία μας”



Υπουργείο Εξωτερικών

Πάντως χθες μετά την ανακοίνωση της ΔΙΣ πηγές του ΥΠΕΞ σχολίασαν με καυστικότητα την θέση της Εκκλησίας θέτοντας πέντε θέματα.

-Πρώτον, την κατηγόρησαν ότι “συμπορεύεται με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής”.

-Δεύτερον, μιλούσαν για “ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας”, προσθέτοντας πως ήδη η κριτική της έχει ξεπεράσει τα όρια των «αρμοδιοτήτων» της.
Μάλιστα δημοσιεύματα που επικαλούνται αυτές τις πηγές αναφέρουν και ειρωνεία με φράσεις του τύπου «μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο όνομα θέλει, για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;». 

-Τρίτον, από το ΥΠΕΞ ισχυρίζονται ότι η Εκκλησία δεν έχιε ενημερωθεί επισήμως για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

-Τέταρτον, η ηγεσία της Εκκλησίας κατηγορείται ότι«εμπλέκεται σε κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις»

-Πέμπτον οι ίδιες πηγές φέρονται να έχουν πει ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας η οποία δηλώνει ότι κόπτεται για τα εθνικά θέματα, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εστιάζει στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών, και, πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών “συγγενειών” τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του “ποιμνίου” τους για το ονοματολογικό”

Κουμουτσάκος

Στις πηγές του υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ακούμε με προσοχή και σεβόμαστε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Σκοπιανό, η οποία άλλωστε είναι λογικό να έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και να ενδιαφέρεται και για την έντονη εκκλησιαστική διάσταση του θέματος» επισημαίνει ο κ. Κουμουτσάκος, σημειώνοντας πάντως ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις την αποκλειστική ευθύνη των διαπραγματεύσεων, όπως πάντα, την έχουν οι κυβερνήσεις, οι οποίες γνωρίζουν όλες τις πτυχές των σύνθετων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής».
«Είναι όμως απολύτως απαράδεκτο και προσβλητικό να ταυτίζει η ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών τις εθνικές ευαισθησίες και τον πατριωτισμό με τον εξτρεμιστικό εθνικισμό της Χρυσής Αυγής.
Ο κ. Κοτζιάς διέπραξε ένα τεράστιο ατόπημα που οφείλει να διορθώσει άμεσα» τονίζει στη δήλωσή του στο ΑΜΠΕ ο κ. Κουμουτσάκος.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"