GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δηλώσεις σοκ Α.Τσίπρα: «Δεν είναι παράλογο να περιέχεται το «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων» – Πανηγύρια σε ΠΓΔΜ-Τουρκία-Αλβανία

«Πάγωσαν» οι Ελληνες και όλη η Ελλάδα από την δήλωση -σοκ του φερόμενου ως πρωθυπουργού της χώρας. Oι δηλώσεις αυτές δέιχνουν γιατί...


«Πάγωσαν» οι Ελληνες και όλη η Ελλάδα από την δήλωση -σοκ του φερόμενου ως πρωθυπουργού της χώρας.
Oι δηλώσεις αυτές δέιχνουν γιατί το συλλαλητήριο αύριο πρέπει να σηματοδοτησει πανστρατιά αντιδράσεων εντός και
εκτός χώρας.

Αλήθεια ο Αρχιεπίσκοπος τι λεει;

«Δεν είναι παράλογο, να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ» τόνισε.





Να θεωρεί βέβαιο ο πρωθυπουργός της χώρας πως με αυτές τις δηλώσεις ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα μας «την πέσει» στο Αιγαίο και αλλού μόλις τελειώσει με τους Κούρδους.
Ηδη τα όσα γίνονται αυτή τη στιγμή στη βόρεια Συρία χτυπάνε «καμπανάκια» για πολλά πράγματα.

Αντε μετά να μαζέψεις τους Αλβανούςπου θα θέλουν την Ηπειρο τη στιγμή που ήδη θέτουν θέμα «Τσαμουριάς» και το φωνάζουν, τους Τούρκους σε Θράκη-Αιγαίο κτλ.

«Καληνύχτα Ελλάδα» δηλαδή.

Πρόκειται για πρωτοφανή ενδοτικότητα στην παγκόσμια διπλωματική ιστορία.
Δεν μπορούμε να θυμηθούμε αν υπάρχει κράτος που να κάνει τέτοιες υποχωρητικές δηλώσεις απέναντι στον «αδύναμο κρίκο».

Την θέση όσον αφορά την ονομασία του βόρειου γείτονά μας παίρνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως σέβεται «τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα.

«Άλλωστε και εγώ είμαι μισός Μακεδόνας», θυμίζει και συνεχίζει:

«Ωστόσο αυτό που τους καλώ να εκτιμήσουν νηφάλια είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει.
Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ.

Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος ‘Μακεδονία’, χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας.
Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».

Και επί του πρακτέου, «δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος ‘Μακεδονία’ σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».

Ο Σαμαράς και οι πατριδοκάπηλοι ομοϊδεάτες του

Η πρώτη ερώτηση είναι, φυσικά, για το Σκοπιανό και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Και με το καλημέρα ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύει τα βέλη του.
Όχι προς τη Νέα Δημοκρατία, αλλά προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά.

Μιλώντας για το γεγονός πως ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ξέρει το θέμα καθώς ασχολείται με αυτό 26 χρόνια, ο πρωθυπουργός λέει: «ξεκίνησε το 1992, τότε που η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά και η χώρα είχαν την ατυχία να έχουν ως υπουργό Εξωτερικών τον κ. Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσει την πολιτική του καριέρα παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, όπως όριζε το εθνικό συμφέρον, με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα.
Και φόρτωσε την εξωτερική πολιτική της χώρας με ένα αχρείαστο βάρος.
Αργότερα, ομοϊδεάτες του, πατριδοκάπηλοι εθνικιστές, ανέλαβαν την εξουσία στην ΠΓΔΜ μια άρα οποιαδήποτε απόπειρα επίλυσης ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα έπεφτε στο κενό».

Ο πατριώτης Πάνος Καμμένος που δεν θα γίνει Σαμαράς

Φυσικά, από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στον Πάνο Καμμένο.
Ο κυβερνητικός εταίρος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί τον όρο Μακεδονία στο όνομα της ΠΓΔΜ.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεωρεί πως μπορεί ο Πάνος Καμμένος να «ρίξει» την κυβέρνηση.
Τον χαρακτηρίζει έντιμο πατριώτη πολιτικό, με επίγνωση του προβλήματος.

«Έχει επιφυλάξεις και τις έχει εκφράσει στο κυβερνητικό συμβούλιο, ωστόσο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών και την επιθυμία του να υπάρξει ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο ζήτημα αυτό, εφόσον βέβαια βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία.

(…) οι κυβερνήσεις πέφτουν αν χάσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μη γελιούνται ορισμένοι. Ο Καμμένος είναι έντιμος άνθρωπος, δεν είναι Σαμαράς».

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι μια λύση εθνικά ωφέλιμη θα την ψηφίσουν και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Και σημειώνει πως «όσοι παίζουν παιχνίδια δημαγωγίας και λαϊκισμού με γνώμονα το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, στο τέλος θα καούν».

Ανιστόρητος όποιος ζητά αποκλειστικότητα στη Μακεδονία

«Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Και αφού κάνει μια αναδρομή στην ιστορία της Μακεδονίας που επί Μεγάλου Αλεξάνδρου «επεκτάθηκε πολύ ευρύτερα από τον σημερινό γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας», χαρακτηρίζει ανιστόρητους όσους επιμένουν στην… αποκλειστικότητα της Μακεδονίας.

«Είναι απολύτως ανιστόρητο και παράλογο κάποιοι να ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας, και μάλιστα με την έννοια του εθνοτικού προσδιορισμού. Δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος «Μακεδονία» σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».

Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι επίλυση σημαίνει κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, έναντι όλων. Και επαναλαμβάνει ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ε.Ε. θα υπάρξει μόνο όταν λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Η μητέρα Μακεδόνισσα και η ανοησία να μην αξιοποιηθεί η ευκαιρία

Σε ερώτηση αν ταυτίζει όσους διαφωνούν με λύση στο «Μακεδονικό» με την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά αρνητικά και σημειώνει πως «αν υπάρχει ευκαιρία, θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».

Σημειώνει πως σέβεται τις ανησυχίες και «ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα». Άλλωστε, σημειώνει «εγώ είμαι μισός Μακεδόνας. Η μητέρα μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μακεδονία από πρόσφυγες γονείς από την ανατολική Θράκη».

Καλεί όμως όσους αντιδρούν στη λύση «να εκτιμήσουν νηφάλια είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει. Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ. Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία», χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας. Αν λοιπόν υπάρξει ευκαιρία λύσης που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».

«Μακριά από αλυτρωτισμούς»

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι το θέμα των Σκοπίων, μείζον θέμα είναι ο αλυτρωτισμός. Θέλουμε, λέει, μια λύση βιώσιμη. Και αυτή πρέπει να αναζητηθεί «σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτικών ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».

Όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός, οι δυο πλευρές πρέπει να προσεγγίσουν το θέμα με ρεαλισμό και σοφία. Και σημειώνει πως τους δυο λαούς, τους ενώνουν πολλά περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

«Η Αριστερά δεν παίζει παιχνίδια»

Ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι η Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ ή Συνασπισμός παλιότερα και ΚΚΕ) δεν παίζει παιχνίδια με τα εθνικά θέματα.
«Άλλοι είναι αυτοί που κάνουν κατά καιρούς τους υπερπατριώτες ή τους εθνικόφρονες, αλλά την κρίσιμη στιγμή ξεπούλησαν το εθνικό συμφέρον», σημειώνει.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη σύγχρονη εθνική συμφορά, η εισβολή και η κατοχή του «Αττίλα» στην Κύπρο, ήρθε μετά την προδοσία των «εθνικοφρόνων» συνταγματαρχών.
Σήμερα, οι απόγονοι ή υπερασπιστές τους είναι αυτοί που φωνάζουν περισσότερο παριστάνοντας δήθεν τους υπερπατριώτες.
Τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με συλλαλητήρια.
Προασπίζονται με διαπραγματευτική ικανότητα και σταθερότητα, με διεθνείς συμμαχίες, με ιεράρχηση των στόχων και νηφαλιότητα».

Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτίθεται στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πως διαπράττει τραγικό πολιτικό σφάλμα.
«Στο ονοματολογικό έχει μία ευκαιρία να δείξει στάση εθνικής υπευθυνότητας. (…) Δεν τολμά να πει ευθέως τη στάση της ΝΔ. (…) Μία παίρνει αποστάσεις από τα συλλαλητήρια και την άλλη διαγράφει όσους αποτρέπουν τους βουλευτές του από το να συμμετέχουν.
Έτσι αποδεικνύει στους Έλληνες ότι είναι ικανός να υπηρετήσει οποιαδήποτε άποψη, αρκεί να έχει ψηφοθηρικό όφελος και στους Ευρωπαίους ότι είναι ένας αναξιόπιστος πολιτικός, κλασικός εκπρόσωπος του παλιού πολιτικού προσωπικού που χρεοκόπησε τη χώρα».
Τι λέει ο επικεφαλής της σκοπιανής αντιπολίτευσης – Τρεις φορές μίλησε για «Μακεδονία»

«Αυτά είναι απλώς εικασίες και δεν θέλω να τις σχολιάσω», δήλωσε για τα πέντε πιθανά ονόματα της πρότασης Νίμιτς που έγραψαν τα ΜΜΕ της χώρας του ο επικεφαλής της σκοπιανής αντιπολίτευσης, Χριστιάν Μιτσκόσκι χρησιμοποιώντας, πάντως, τρεις φορές το «Μακεδονία» όταν αναφερόταν στην πατρίδα του.

Για έλλειψη ενημέρωσης από την κυβέρνηση των Σκοπίων για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος με το όνομα έκανε λόγο σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Χριστιάν Μιτσκόσκι, ο οποίος διαδέχθηκε τον πρώην πρόεδρο, Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Έχω αναλάβει εδώ κι ένα μήνα καθήκοντα ως νέος πρόεδρος του VMRO-DPMNE και δυστυχώς εδώ και 8 μήνες από την ανακήρυξη της νέας Κυβέρνησης δεν έχουμε καμία πληροφόρηση σχετικά με τη διαδικασία για την πιθανότητα μίας λύσης αυτής της διαμάχης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς, πάντως, τους ενθαρρύνουμε να βρεθεί επιτέλους μία λύση, η κατάλληλη, έντιμη λύση που θα είναι επαρκής για τα εθνικά συμφέροντα και των δύο χωρών και μετά η «Μακεδονία» να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., κάτι το οποίο είναι ο σκοπός και ο στόχος στο τέλος αυτής της διαδικασίας», είπε ακόμη ο επικεφαλής της σκοπιανής αντιπολίτευσης.

Όσο για το εάν είναι το κατάλληλο τάιμινγκ για τη λύση, ο κ. Μιτσκόσκι υποστήριξε:
«Υπάρχει θετικό κλίμα, δεν γνωρίζω τον λόγο που το κλίμα που έγινε θετικό, αλλά θα υπάρχει λόγος και για αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τους Πρωθυπουργούς της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας για να απαντήσουν».
«Αισθάνομαι ότι στην κοινωνία της «Μακεδονίας» υπάρχει θετικό κλίμα και εμείς τους ενθαρρύνουμε», συμπλήρωσε.
pentapostagma.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"