GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Σφαλιάρα» Κοτζιά σε Λαβρόφ για Σκόπια: Ρήξη στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας

Ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας με αφορμή το Σκοπιανό. Την αποκάλυψη την έκανε μάλιστα ο ίδιος ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κ...


Ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας με αφορμή το Σκοπιανό. Την αποκάλυψη την έκανε μάλιστα ο ίδιος ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενώ και η Μόσχα απορεί με την στάση της Ελλάδας καθώς όπως λένε «εμείς είπαμε τα
αυτονόητα, το θέμα ξεκίνησε λόγω ΝΑΤΟ, η επανεκκίνηση του θέμα του ονόματος και οι πιέσεις έγιναν από ΗΠΑ με στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας…».
Στο 30 λεπτό του Βίντεο και μετά μπορείτε να ακούσετε τις δηλώσεις και τις αποκαλύψεις του Ν.Κοτζιά.
Προφανώς ο Ν.Κοτζιάς κάνει τέτοιες φανταχτερές δηλώσεις με «πλάτες» . Ελπίζουμε οι «πλάτες» αυτές να βοηθήσουν όταν έρθει η δύσκολη ώρα.



«Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έκανε μια προβληματική δήλωση, τους εξηγήσαμε σε αυστηρό τόνο και εδώ και στη Μόσχα, δεν πρέπει να ανακατεύεστε» λέει χαρακτηριστικά ο Ν.Κοτζιάς.

«Μόλις λύσουμε το θέμα τα Σκόπια θα είναι το πιο φιλικό κράτος για εμάς» (πρωτοφανή δήλωση Κοτζιά…)

«Δεν θα διαλυθεί όπως κάποιοι λένε, γιατί αν διαλυθεί τότε θα επεκταθούν άλλα κράτη και θα έχουμε πολέμους πάνω από τα κεφάλια μας» είπε ο Ν.Κοτζιάς.

Ο Νίκος Κοτζιάς προειδοποίησε ότι αν δεν λυθεί το θέμα του ονόματος θα συμβεί ότι και 20 χρόνια πριν και τελικά θα πρέπει να αναγνωριστεί η χώρα με το συνταγματικό της όνομα.
Όπως είπε, εάν οι διεθνείς οργανισμοί διαπιστώσουν ότι η ελληνική πλευρά είναι αυτή που δεν δείχνει διάθεση εξεύρεσης λύσης, τότε είναι πιθανό να παρακάμψουν τις ελληνκές αντιρρήσεις σε σχέση με τη γειτονική χώρα.

Ας δούμε αναλυτικά.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στους κινδύνους της μη λύσης στο Σκοπιανό,είπε ότι υπήρξε “ενοχλητική” προσπάθεια παρέμβασης από πλευράς του Ρώσου ΥΠΕΞ στη διαδικασία επίλυσης των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες (Ελλάδα – πΓΔΜ) θεωρώντας (οι Ρώσοι) ότι αυτή η διαδικασία γινόταν στη βάση της άρσης του ελληνικού βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι η ελληνική πλευρά εξήγησε (σε αυστηρό τόνο) στη Μόσχα ότι η επίλυση των εκκρεμοτήτων με τη γειτονική χώρα είναι εθνικό θέμα για την Ελλάδα και αφορά τα συμφέροντα της χώρας μας και όχι την εξυπηρέτηση των στοχεύσεων άλλων πλευρών.
Ο ΥΠΕΞ εξήγησε ότι η επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια έχει για μας όφελος οικονομικό, πολιτικό, γεωστρατηγικό, ακόμα και όφελος στις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Κοτζιάς: Ελληνικό σχέδιο συμφωνίας για λύση στο Σκοπιανό τον Φεβρουάριο – Θέλουμε όνομα αμετάφραστο στα σλαβικά 

Την είδηση ότι εντός Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σύμφωνο στους διαπραγματευτές και τη γείτονα χώρα που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος αποκάλυψε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Όπως είπε, μέσα στο Φεβρουάριο η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει στην κυβέρνηση της πΓΔΜ σχέδιο συμφωνίας το οποίο θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στη γλώσσα των Σκοπίων αμετάφραστο στα Αγγλικά αλλά και πρόταση απάλειψης στοιχείων αλυτρωτισμού η οποία θα περικλείει 7 ζητήματα (τομείς εφαρμογής, πχ εκπαίδευση, εμπόριο, διεθνείς σχέσεις, διεθνείς οργανισμοί κλπ).
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο σύμφωνο που θα δοθεί προς την άλλη πλευρά μέσα στο Φεβρουάριο θα υπάρχει η δική μας πρόταση για την επίλυση της εκκρεμότητας και εφόσον γίνει αποδεκτή θα έρθει και στην ελληνική Βουλή και αν γίνει και εδώ αποδεκτή θα υποβληθεί στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ) ως τελική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών ενώ επεσήμανε ότι το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ανακοινώσιμο.

Όπως είπε η ελληνική πλευρά ετοιμάζει σχέδιο συμφωνίας που θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση των Σκοπίων και εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο, σημείωσε ότι η επίλυση του ονοματολογικού είναι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Είπε επίσης ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς γίνεται κατά τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια κακοπιστίας, επιδιώκει λύση.
Η λύση θα ωφελήσει τη χώρα, τόνισε.

«Πρέπει να γίνει ένα σύμφωνο που θα ετοιμάσει η ελληνική πλευρά» τόνισε ο κ. Κοτζιάς αναφέροντας τα τρία κεφάλαια που θα περιλαμβάνει:

α) για το όνομα και την περιφερειακή και διεθνή θέση του κράτους των Σκοπίων,

β) για τον αλυτρωτισμό και

γ) μια θετική ατζέντα για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας.

Αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί το Φεβρουάριο και θα αφορά σημεία-προτάσεις που έχει βάλει ο Μ. Νίμιτς (με ορισμένες εκ των οποίων δεν θα συμφωνήσουμε).

Όσον αφορά τις προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς, ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι αφορά τέσσερα ονόματα στα σλαβικά και ένα πέμπτο το «Μακεδονία -(Σκόπια)» που ήταν παλαιότερη πρόταση των Σκοπίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη.

Σύνθετη ονομασία, σλαβική διάλεκτο, αμετάφραστο

Τα ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς στα σλαβικά είναι τα ακόλουθα:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija.

Σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς όπως είπε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση.

Όπως είπε το πρώτο μήνυμα που πέρασε στα Σκόπια εδώ και χρόνια είναι ότι πρέπει να λυθεί το θέμα του αλυτρωτισμού.

Σε ό,τι αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι η πΓΔΜ θα πρέπει να ανοίξει τη διαδικασία αναθεώρησης.

Ορισμένοι εντός χώρας ζητούν αλλαγή Συντάγματος κάτι το οποίο ως κυβέρνηση δεν το ζητούσαν ποτέ, είπε και κάλεσε (δεδομένου ότι υπάρχουν στοιχεία) να είναι πιο προσεκτικοί.
Υποστήριξε ότι η γλώσσα της γειτονικής χώρας ονομάστηκε ως «Μακεδονική» στον ΟΗΕ το 1977 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα. Το 1992-94 δεν πήγε κανένας στον ΟΗΕ να διαπραγματευτεί για τη γλώσσα.

«Όταν ανοίγω τα χαρτιά στο υπουργείο Εξωτερικών μένω κατάπληκτος», υποστήριξε.

«Να μην σηκώνουν τον πήχη όσοι δεν τον πέρασαν, εμείς θα περάσουμε από πάνω», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ότι για τον ίδιο «αγκάθι» στο Σύνταγμα των Σκοπίων αποτελούν το προοίμιο και 2 άρθρα.

Στηλίτευσε τη θέση της αντιπολίτευσης η οποία υποβάθμισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητόδρομου, αναρωτώμενος αφού ήταν κάτι τόσο ασήμαντο, γιατί δεν κατάφεραν να το εξασφαλίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αναφορικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση, τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε είναι το πατριωτικά και εθνικά ορθό», ενώ «αυτό που κάνει η ΝΔ μπορεί να είναι το… κομματικά ορθό».

Δεν παρέλειψε να απαντήσει και στους ισχυρισμούς περί μυστικής διπλωματίας, αποσαφηνίζοντας ότι ο ίδιος κάνει διπλωματία με υπηρεσιακούς παράγοντες, όχι με εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"
pentapostagma.gr