GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δύσκολο να το πιστέψεις αλλά αυτό το παραμυθένιο χωριό βρίσκεται στην Ελλάδα!

- Αντίθετα με αυτό που νομίζεις στο πρώτο άκουσμα, το όνομά του πανέμορφου χωριού μάλλον προήλθε από  τη βοή του μεγάλου Αώου π...

-


Αντίθετα με αυτό που νομίζεις στο πρώτο άκουσμα, το όνομά του πανέμορφου χωριού μάλλον προήλθε από τη βοή του μεγάλου Αώου που τη χωρίζει στα δύο. 
Άλλωστε για αυτό γράφεται και με όμικρον.

-



Η Βωβούσα είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό του Ζαγορίου και μία από τις πύλες εισόδου στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.
Κυνηγοί, ψαγμένοι ταξιδιώτες και έμπειροι φίλοι του ράφτινγκ επισκέπτονται το όμορφο βλαχοχώρι που κατοικείται από καμιά εκατοσταριά ανθρώπους.

-

Κτηνοτρόφοι και υλοτόμοι (φημισμένοι νεροπριονάδες άλλοτε) έχουν τη φήμη των καλύτερων χορευτών της Ηπείρου, στους οποίους όλο το Ζαγόρι βγάζει το καπέλο!
Φτάνοντας σε καλωσορίζει με ένα μεγάλο πέτρινο τοξωτό γεφύρι που στέκεται πάνω από τον ορμητικό Αώο από το 1748, συνδέοντας τους δύο μαχαλάδες εκατέρωθεν του ποταμού.

-



Πρόκειται για το παλαιότερο εν χρήση γεφύρι στο Ζαγόρι και είναι ένα από τα ελάχιστα όμοιά του σε όλη την Ελλάδα που αντέχουν ακόμα στην καρδιά ενός οικισμού.
Χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και έχει αναγνωριστεί ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο.

Κάτω από το γεφύρι έχει δημιουργηθεί ένα μικρό φράγμα το οποίο σχηματίζει ευρύχωρη φυσική πισίνα, κατάλληλη για μπάνιο, φυσικά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

-

Το βλάχικο όνομα του χωριού είναι Μπαϊάσσα.
Το νεότερο Βοβούσα προήλθε από την αρχαία ονομασία του Αώου, που ήταν «Βοϊούσας» (βοή=βουή), αφού ο αχός του ποταμού, που κυριολεκτικά «κόβει» στα δύο το χωριό, συντροφεύει κάθε στιγμή τη ζωή των ανθρώπων του.
Η εικόνα του χωριού που κόβει στα δύο ο Αώος είναι κάτι που αν το δείτε, θα το θυμάστε για πολύ καιρό.



-

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


πηγη: dinfo.gr