GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ανοίγουν οι πύλες της Κολάσεως την Τετάρτη: Η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ- Με Ιντιφάντα απειλεί ο Αραβικός κόσμος και η Τουρκία

Ωρα μηδέν στη Μέση Ανατολή καθώς επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, θα αναγνωρίσει την Ιε...


Ωρα μηδέν στη Μέση Ανατολή καθώς επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Ερωτηματικό παραμένει αν θα μεταφερθεί και
η πρεσβεία εκεί αλλά λίγη σημασία έχει αυτό.
Τεράστια εξέλιξη και όλες οι χώρες, Ιορδανία, Τουρκία, το Ιράν κτλ και οργανώσεις όπως η Χαμάς δηλώνουν ανοικτά ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε οι πύλες της κολάσεως θα είναι ένας χαρακτηρισμός που θα αντανακλά αυτά που θα ακολουθήσουν.



Το Ισραήλ προσάρτησε την ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967 μετά τη νίκη του στον πόλεμο των Έξι Ημερών. 
Ο πόλεμος προκλήθηκε όταν 5 αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Συρία, Λίβανος, Ιράκ και Ιορδανία) επιτέθηκαν στο Ισραήλ.
Η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Οι ξένες πρεσβείες είναι εγκατεστημένες στο Τελ Αβίβ.
Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει πρωτεύουσα του κράτους τους.

Oμως κάτι τέτοιο από πλευράς ΗΠΑ θα σήμαινε τεράστια αλλαγή στην πολιτική τους στη Μέση Ανατολή, δεν θα αναγνωρίζουν πλέον την Ιερουσαλήμ ως περιοχή «υπό κατοχή»με ότι αυτό συνεπάγεται ενώ οι Παλαιστίνιοι θα δέχονταν καίριο πλήγμα.
Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, απείλησε ότι θα αναβιώσει την Ιντιφάντα εάν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ή αποφασίσουν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους εκεί.
«Αυτή η σκευωρία δεν θα περάσει, προειδοποιούμε εναντίον κάθε τέτοιας απόφασης.
Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει αραβική και παλαιστινιακή όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την ιερή πόλη» ανέφερε η τρομοκρατική οργάνωση.




Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς διεμήνυσε την Παρασκευή σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αναγνώριση από τους Αμερικανούς της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα «κατέστρεφε την ειρηνευτική διαδικασία».

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ότι θα μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, όπως προέβλεπε σχετικόw νόμος που είχε υιοθετήσει το Κογκρέσο το 1995, η εφαρμογή του οποίου αναβάλλεται από τότε κάθε έξι μήνες με ειδική ρήτρα του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου.



Η επόμενη προθεσμία είναι η Δευτέρα, και σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.
Την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει «πρόωρες» τις πληροφορίες κατά τις οποίες η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Τραμπ είχε μιμηθεί το παράδειγμα των προκατόχων του.
«Θέλω να δώσω την ευκαιρία της» στην ειρηνευτική διαδικασία «πριν σκεφτώ τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ», είχε εξηγήσει πρόσφατα.

Όμως ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που θα επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ στα μέσα Δεκεμβρίου, δήλωσε ξανά αυτή την εβδομάδα ότι η μετακόμιση αυτή εξετάζεται «σοβαρά».
Η επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ θα προκαλούσε «καταστροφή» και θα οδηγούσε σε μια νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Μποζντάγ είπε ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ έχει καθοριστεί από διεθνείς συνθήκες και η διατήρησή του είναι σημαντική για την ειρήνη στην περιοχή.
Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και του Όρους του Ναού έχουν καθοριστεί από διεθνείς συμφωνίες.
Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ για να προστατευθεί η ειρήνη στην περιοχή», τόνισε.

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας «θα άνοιγε τον δρόμο για νέες συγκρούσεις, νέες διαμάχες, για περισσότερη αστάθεια στην περιοχή, για απρόβλεπτα γεγονότα», συνέχισε.
Σύμφωνα εξάλλου με τον Μποζντάγ, το μέτρο αυτό «δεν θα έδινε κανένα πλεονέκτημα στο Ισραήλ, σε άλλες χώρες ή στην περιοχή» και το μόνο που θα έκανε θα ήταν «να σύρει την περιοχή στον δρόμο μιας νέας καταστροφής».
Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την αμερικανική κυβέρνηση θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις», θα υποδαυλίσει τη βία και δεν θα βοηθήσει την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, προειδοποίησε καιη Ιορδανία.

Στη διάρκεια ενός φόρουμ στην Ουάσινγκτον, ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και στενός σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται στην τελική φάση της διαδικασίας λήψης της απόφασής για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η Ιορδανία, φύλακας των ιερών τόπων των μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ που υπέγραψε το 1994 συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, προειδοποίησε κατά «μιας κίνησης με σοβαρές συνέπειες» η οποία κινδυνεύει «να τορπιλίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες (μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων) και να ωθήσει την περιοχή στην κλιμάκωση».

Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι στη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της Ιορδανίας Petra.

Ο Σαφάντι έκανε λόγο για «σοβαρές επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής, με δεδομένη τη σημαντική θέση που έχει η αλ Κοντς (Ιερουσαλήμ) για τους Παλαιστίνιους, τους Ιορδανούς, τους Άραβες και τους μουσουλμάνους».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Άμπντουλ Γάιτ επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι «τίποτε δεν δικαιολογεί» μια τέτοια απόφαση από την πλευρά του Τραμπ.
«Δεν συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα, αντίθετα θα τροφοδοτήσει τον φανατισμό και τη βία», τόνισε.


Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στη Μέση Ανατολή έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό καθώς αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης του Ν.Τραμπ την Τετάρτη γεγονός που θα πυροδοτήσει κλίμα πολέμου.

Αντίθετοι στην απόφαση του Ν.Τραμπ είναι το State Department ο ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον και ο ΥΠΑΜ, James Mattis.

Με τη σειρά της, η Αραβική Λίγκα είπε ότι η απόφαση του Ν.Τραμπ θα πυροδοτήσει βία και συγκρούσεις. Δεν υπηρετεί καθόλου την ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας και όλοι ξέρουμε το γιατί.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"