GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ: «Αν οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν αποτρέψουν την Τουρκία θα αναλάβουν δράση οι Ένοπλες Δυνάμεις – Είμαστε έτοιμοι και… δεν είμαστε μόνοι μας»

Η κυπριακή ΑΟΖ παίρνει και πάλι «φωτιά». Πριν από λίγες ώρες η Λευκωσία εξέδωσε NAVTEX με την οποία δημιουργεί ζώνη ασφαλείας...



Η κυπριακή ΑΟΖ παίρνει και πάλι «φωτιά».

Πριν από λίγες ώρες η Λευκωσία εξέδωσε NAVTEX με την οποία δημιουργεί ζώνη ασφαλείας πέντε ναυτικά μίλια γύρω από τον γεωτρητικό στόχο «Καλυψώ» που
ξεκινάει εργασίες γεώτρησης για λογαριασμό της ENI στο οικόπεδο 6.
Η ενέργεια αυτή έρχεται σε συνέχεια των αποκαλύψεων του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος μίλησε για προεόρτια «θερμού επεισοδίου» στην κυπριακή ΑΟΖ.



Ο κ. Αποστολάκης μιλώντας χθες στους στρατιωτικούς συντάκτες υποστήριξε ότι οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν το γεωτρύπανο που αγόρασαν για να προκαλέσουν στην κυπριακή ΑΟΖ και να δημιουργήσουν μία κρίση προκειμένου να προωθήσουν τις αξιώσεις τους σε βάρος της Κύπρου και για να βάλουν πόδι στους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τον Α/ΓΕΕΘΑ αυτό θεωρείται δεδομένο και τα όσα είπε δεν ήταν σε κλίμα ηττοπάθειας, αλλά απόλυτου ρεαλισμού, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά στο Πεντάγωνο τις τουρκικές κινήσεις και βλέψεις. 
Αυτό είναι άλλωστε που έχει κάνει τις Ένοπλες Δυνάμεις να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση ενός «θερμού επεισοδίου» στην Κύπρο.
Το περιέγραψε ο κ. Αποστολάκης λέγοντας χαρακτηριστικά πώς «υπάρχουν σχέδια» και έφερε ως παράδειγμα τις εγκαταστάσεις του Πρίνου.

Εκτίμησε ωστόσο πώς ο «βήχας» των Τούρκων θα κοπεί όταν βρεθούν αντιμέτωποι με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται πλέον στην κυπριακή ΑΟΖ και τις δυνάμεις που αυτοί ενεργοποιήσουν.
Σημειώνεται πώς ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, ακόμη και η Ρωσία που δεν έχει εμπλοκή στην εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων στηρίζουν πλήρως την Λευκωσία.

Από εκεί και μετά, αν δηλαδή η παρουσία και η αντίδραση των πετρελαϊκών εταιρειών δεν είναι επαρκής να αποτρέψει μία κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία τότε θα δοθεί άλλη απάντηση και αυτή θα είναι σε στρατιωτικό επίπεδο.
Ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ σημείωσε, στέλνοντας το μήνυμα του στην Άγκυρα πώς η πρόσφατη άσκηση «Μέδουσα» με τη Αίγυπτο και την αποστολή του ελικοπτεροφόρου Mistral ανοιχτά της Ρόδου είχε ως σενάριο ακριβώς την αντιμετώπιση μιας απειλής σε βάρος πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου.

Συμμαχίες υπάρχουν όχι μόνο με την Αίγυπτο, αλλά και με το Ισραήλ, το οποίο έχει ασφαλώς πολύ στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν τα δικά του συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ και την ανατολική Μεσόγειο και βεβαίως το Τελ Αβίβ έχει «εχθρικές σχέσεις» με την Τουρκία μετά και τις εξελίξεις με της Ιερουσαλήμ.
Η απόφαση της Λευκωσίας, κόντρα στις προκλήσεις της Τουρκίας να δεσμεύσει με Navtex θαλάσσια περιοχή 5 ναυτικών μιλίων γύρω από τον γεωτρητικό στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ για να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η γεώτρηση της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ με το πλοίο-γεωτρύπανο Saipem 12000 συνιστά ένα μήνυμα.

Η δέσμευση της περιοχής με Navtex αρχίζει στις 26 Δεκεμβρίου και ισχύει μέχρι τη 1η Μαρτίου 2018. Το πιθανότερο είναι η γεώτρηση να ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, καθώς η ΕΝΙ έχει ενημερώσει πως οι εργασίες που θα γίνουν θα διαρκέσουν 36 ημέρες.
Το Saipem 12000 αναμένεται να βρίσκεται στο σημείο «Καλυψώ» στις 30 Δεκεμβρίου και να αρχίσει αμέσως διαδικασίες σταθεροποίησης για να ξεκινήσει γεώτρηση λίγες μέρες μετά.
Οι συντεταγμένες της Navtex που έδωσαν οι κυπριακές αρχές είναι 33 30 12.00 N 031 52 60.00 (νοτιοδυτικά της Κύπρου).
Παράλληλα η Τουρκία εκδίδει συνεχώς Navtex σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ για δήθεν στρατιωτικές ασκήσεις οι οποίες ωστόσο δεν πραγματοποιούνται. 
Όπως εκτιμά η Λευκωσία, ο στόχος της Τουρκίας είναι η δήλωση της παρουσίας και των διεκδικήσεων της σε περιοχές που ανήκουν στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Η κυπριακή κυβέρνηση αντιδρά με καταγγελία της Τουρκίας στον ΟΗΕ και έκδοση αντι-Navtex.

pentapostagma.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"