GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο χρόνος τελειώνει: Θα πει το ναι ο Τραμπ στη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ;

Στην τελική ευθεία για να αποφασίσει περί της ενδεχόμενης μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, βρίσκετ...


Στην τελική ευθεία για να αποφασίσει περί της ενδεχόμενης μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Κυριακή ο στενός
συνεργάτης του Τζάρεντ Κούσνερ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος «αναλύει ακόμη σειρά γεγονότων και όταν θα έχει λάβει την απόφασή του, θα θελήσει να την ανακοινώσει ο ίδιος» δήλωσε ο γαμπρός του Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή.
«Και θα φροντίσει να την ανακοινώσει την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια του «Saban Forum» που οργανώθηκε από το think tank Brookings Institution στην Ουάσινγκτον.


Θεωρητικά, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τραμπ θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι αύριο εάν θα ανανεώσει, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, τη ρήτρα εξαίρεσης στον νόμο του 1995 που προέβλεπε την εγκατάσταση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ή αν θα πραγματοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση.
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν πάντως ότι ο Τραμπ μπορεί να περιμένει μέχρι την Τετάρτη για να εκφωνήσει ομιλία για το θέμα, ενδεχόμενο που δεν διαψεύσθηκε από τον Τζάρεντ Κούσνερ.
Αντιφατικές πληροφορίες έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά πολλοί παρατηρητές περιμένουν από τον Τραμπ να κηρύξει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ, χωρίς να φθάσει μέχρι την άμεση μεταφορά εκεί της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.
Μία απόφαση συμβολική, αλλά εκρηκτική: σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, η οποία θα «κατέστρεφε την ειρηνευτική διαδικασία», την οποία ο Τραμπ «είναι αποφασισμένος να υπηρετήσει» και μάλιστα αναθέτοντας την αποστολή επανεκκίνησής της στον Τζάρεντ Κούσνερ.
Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να αποκλεισθούν από τον ρόλο του μεσολαβητή, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Σάεμπ Ερεκάτ, ενώ οι ισλαμιστές της Χαμάς απείλησαν με νέα Ιντιφάντα.
Το Ισραήλ θεωρεί την «ιερή πόλη» «αιώνια και ενοποιημένη» πρωτεύουσά του, αλλά οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι η πρωτεύουσα του δικού τους κράτους που θα προκύψει από την ειρηνευτική διαδικασία.
Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ούτε την προσάρτηση του ανατολικού της τομέα κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967.
Ο Μαχμούντ Αμπάς προσπάθησε να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για να βαρύνει στην αμερικανική απόφαση.
Συνομίλησε με τους προέδρους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «για να τους εξηγήσει τους κινδύνους που ενέχει κάθε απόφαση μεταφοράς της πρεσβείας ή αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ».
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε πρόσφατα ότι θέλει «να δώσει μία ευκαιρία στην ειρήνη» πριν σκεφτεί την μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Αλλα ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς, ο οποίος αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε πρόσφατα ότι η μεταφορά αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο.
Η απόφαση του Τραμπ θα θέσει άρα σε μειονεκτική θέση τον Τζάρεντ Κούσνερ;
Ο σύζυγος της Ιβάνκα, 36 ετών, ο δημόσιος λόγος του οποίου είναι σπάνιος, φρόντισε κατά τη σημερινή του ομιλία να δώσει όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία για την «στρατηγική» του ώστε να επιτύχει εκεί όπου τόσες αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει παταγωδώς: στην επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε», αρκέσθηκε να πει σήμερα επαιρόμενος για την ομάδα του που έχει καταφέρει να επιβάλει σιγή ασυρμάτου ως προς τις προθέσεις του, την ώρα που ο πρόεδρος και πεθερός του δεν έχει υποστηρίξει μέχρι στιγμής τη λύση των δύο κρατών.
Ούτε έδωσε καμία πληροφορία για την χρονική στιγμή κατά την οποία υπολογίζει να παρουσιάσει ένα «ειρηνευτικό σχέδιο».
Ο Τζάρεντ Κούσνερ συνδέεται στενά με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άφησε να εννοηθεί ότι θα ποντάρει στους άλλους αραβικούς παράγοντες στην περιοχή.
«Η δυναμική της περιοχής παίζει ένα σημαντικό ρόλο που κρύβει ευκαιρίες» διότι «πολλές χώρες θέλουν το ίδιο πράγμα, οικονομικές ευκαιρίες και ειρήνη για τον λαό τους».., εξήγησε.
«Βλέπουν τις τοπικές απειλές και πιστεύω ότι βλέπουν ότι το Ισραήλ, ο ιστορικός τους εχθρός, έχει στην πραγματικότητα γίνει φυσικός τους σύμμαχος», είπε αναφερόμενος σε ένα κοινό μέτωπο κατά του Ιράν ή στην τζιχαντιστική απειλή.
Τα λόγια του ακούστηκαν σαν ηχώ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στο «Saban Forum» επέλεξε να επαναλάβει τα λόγια του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου που συνέκρινε το ιρανικό καθεστώς με τη ναζιστική Γερμανία...
Η Ιορδανία έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής συνεργασίας εν όψει της ανακοίνωσης της απόφασης του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με ιορδανική διπλωματική πηγή, στόχος του Αμάν είναι «να συζητηθούν τρόποι για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μίας τέτοιας απόφασης που σημαίνει συναγερμό και προκαλεί ανησυχία».
«Τελικά μπορεί να πλήξει όλες τις προσπάθειες για την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας και ενέχει πολύ υψηλό κίνδυνο να προκαλέσει αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και μουσουλμανικές κοινότητες στη Δύση», προειδοποίησε η ιορδανική διπλωματική πηγή.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας είναι ο τοποτηρητής των μουσουλμανικών ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ, γεγονός που καθιστά το Αμάν εξαιρετικά ευαίσθητο σε οποιαδήποτε μεταβολή του καθεστώτος της πόλης.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ