GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

19 Δεκεμβρίου 1986: Ο στρατιώτης Ζήσης Καραγώγος και 2 Τούρκοι πέφτουν νεκροί στον Έβρο!

Πρόκειται για ένα αιματηρό επεισόδιο που λίγοι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι σήμερα θυμούνται. Το επεισόδιο αυτό που ξεκίνη...





Πρόκειται για ένα αιματηρό επεισόδιο που λίγοι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι σήμερα θυμούνται.
Το επεισόδιο αυτό που ξεκίνησε με τον θάνατο του Ζήση Καραγώγου, γρήγορα εξελίχθηκε σε μάχη η οποία διήρκησε σχεδόν μέχρι το απόγευμα(!) και λίγο έλειψε στο να οδηγήσει τις δύο χώρες σε έναν νέο πόλεμο.
Ο 19χρονος  Ζήσης Καραγώγος, είχε τοποθετηθεί αρχικά στο 535 Τάγμα Προκαλύψεως με έδρα το Πέπλο Φερών και γρήγορα ανέλαβε υπηρεσία σκοπού σε ένα από τα φυλάκια προκαλύψεως του τάγματος, που τότε υπαγόταν στην 12η Μεραρχία Αλεξανδρούπολης,  31η Μ/Κ Ταξιαρχία σήμερα.
Η ώρα είναι 11:30 το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου του 1986.
Λόχος του Τουρκικού Στρατού, βρέθηκε εντός Ελληνικού εδάφους.
Όταν έγινε αντιληπτό από την Ελληνική περίπολο που βρισκόταν στο σημείο, οι Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν κατά των Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι βρίσκονταν περίπου 100 μέτρα από την μεθόριο και σκοτώνουν τον Έλληνα στρατιώτη Καραγώγο! 






Οι Έλληνες έλαβαν αμέσως θέσεις μάχης και ανταπέδωσαν τα πυρά.
Από την ανταλλαγή αυτή των πυρών σκοτώθηκαν επιτόπου ο Τούρκος Λοχαγός και ένας Υπαξιωματικός.
Ξεκινά νέα μάχη, αυτή την φορά με μεγαλύτερες δυνάμεις τόσο από πλευράς Ελλήνων όσο και Τούρκων, οι οποίοι ενισχύουν και αυτοί τις δυνάμεις τους, με τον αγροφύλακα να λαμβάνει μέρος και αυτός!

Σύντομα οι Τούρκοι μετρούν δύο νεκρούς από τα πυρά των Ελλήνων στρατιωτών - έναν Υπολοχαγό και έναν στρατιώτη - (άλλες πηγές μιλούν για 8 νεκρούς Τούρκους) αλλά δεν κατορθώνουν να κλέψουν την σορό του Καραγώγου, ώστε να την σύρουν προς το μέρος τους για να επικαλεστούν αργότερα ότι αυτός ευθύνεται που μπήκε σε τουρκικό έδαφος.

Νέες ενισχύσεις από τους Τούρκους με λόχο δύναμης 70 ανδρών και βαρέα όπλα και νέα προσπάθεια με δύναμη 30 ανδρών.

Πρόκειται για κανονική μάχη!

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η Διοίκηση του 535 τάγματος ζητά ενισχύσεις και τις πρώτες απογευματινές ώρες ουλαμός πέντε αρμάτων μάχης M 48 A5 της 3ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως φορτώνεται με πυρομαχικά κατευθυνόμενος προς την περιοχή της συνεχών μαχών.
Δεν χρειάζεται όμως να επέμβει.
Κάπου εκεί οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας (Κάρολος Παπούλιας τότε ο Έλληνας ΥΠΕΞ) συμφωνούν για την κατάπαυση του πυρός.
Την μνήμη του στρατιώτη Ζήση Καραγώγου, τίμησαν με μετονομασία του παρατηρητηρίου Τσιρώζη σε Καραγώγου ως τιμή για τον στρατιώτη που θυσιάστηκε για την Πατρίδα.


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"