GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Πάγωσε» τον Ν.Αναστασιάδη ο Β.Πούτιν Τι του είπε για την κυπριακή ΑΟΖ – Ερχονται τα χειρότερα; - Βίντεο-ντοκουμέντο

Ένα τρομερό «μήνυμα» έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν στο Κύπριο ομόλογο του κ. Αναστασιάδη σχετικά με την συμμετοχή της χώρας του...



Ένα τρομερό «μήνυμα» έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν στο Κύπριο ομόλογο του κ. Αναστασιάδη σχετικά με την συμμετοχή της χώρας του στις
έρευνες και τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Mήνυμα που δείχνει ότι έρχονται πολλά στο μέλλον καθώς οι συνασπισμοί θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και στο πεδίο της μάχης!
Ο Πούτιν είπε ξεκάθαρα στον Κύπριo πρόεδρο ότι η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει προς το παρόν σε αυτή την φάση των εξορύξεων στην ΑΟΖ λόγω ενός κοινού τους φίλου, εννοώντας τον Ερντογάν!
Ο Τούρκος πρόεδρος απαίτησε και πέτυχε για να υλοποιήσει η Ρωσία όλες τις οικονομικές συμφωνίες, από την αγορά πυραύλων S-400  έως τα πυρηνικά εργοστάσια στο Ακούγιου ,να μην συμμετέχουν ρωσικοί ενεργειακοί κολοσσοί στην κυπριακή ΑΟΖ, σε οποιαδήποτε  φάση και ο Βλαδίμηρος το δέχθηκε…αμάσητο.



Δείτε εδώ το Βίντεο



Επίσης πληροφορίες από την Αίγυπτο κάνουν λόγο και για διαφωνία της Μόσχας με τον Αλ Σίσι για το ίδιο θέμα , λόγω του γεγονότος ενεργειακής συμμαχίας με την Κύπρο και το σχέδιο ηλεκτροδότησης της χώρας των Φαραώ και παρά την καταρχήν συμφωνία για το κοίτασμα Ζορ.

Επιβεβαιώνεται έτσι το σενάριο που ήθελε την Τουρκία να έχει βαθύτατη στρατηγική σχέση με την Ρωσία.
Και οι δύο χώρες πλέον θέλουν να πυρποληθεί ο αγωγός East-Med και αυτό μπορεί να γίνει εύκολα είτε μέσω μιας γενικής ανάφλεξης στο Λίβανο είτε αντιπαράθεσης στην Α.Μεσόγειο.

Φαίνεται ότι ο άξονας Ρωσίας-Τουρκία-Ιράν και Κατάρ έχει άλλα σχέδια.

Μην ξεχνάμε και τη συμφωνία δισεκατομμυρίων που έκλεισε το Κατάρ με το Ιράν για το τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου South Pars.

Στην μεγάλη αυτή ενεργειακή συμφωνία εμπλέκονται το Ιράν, το Κατάρ, η ρωσική Gazprom και ο… East-Med.
Ο αγωγός αυτός προβλέπεται να χρησιμοποιήσει τον σιιτικό χερσαίο δρόμο και να φτάσει Μεσόγειο «πυρπολώντας» τον East-Med.

Το Κατάρ έχει κοινά συμφέροντα με τους Ιρανούς λόγω της συνιδιοκτησίας του μεγαλύτερου σήμερα γνωστού κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο – το επονομαζόμενο South Pars – ενώ λόγω γεωγραφικής θέσης και μεγέθους, δεν επιθυμεί να εμπλακεί ενεργά στη διαμάχη σουνιτών και σιιτών στην ευρύτερη περιοχή κρατώντας ουδέτερη στάση εναντίον του Ιράν.

Η ρωσική εταιρεία «Gazprom» (30% ), μαζί με τη γαλλική Total (40%) και την Petronas της Μαλαισίας (30%) συμμετείχαν στην 2η και 3η φάση της ανάπτυξης του τομέα «South Pars» στον ιρανικό τομέα του Περσικού Κόλπου.

Το σχέδιο αφορά στην ουσία την κατασκευή αγωγού που θα διασχίζει το Ιράν -Ιράκ και Συρία που θα είναι και η πιο σύντομη διαδρομή και θα καταλήγει, εμείς εκτιμάμε στην Ταρτούς.

Πρόκειται για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα ξεκινά από το κοίτασμα South Pars – North Dome του Περσικού Κόλπου με στόχο να διασχίσει τη Συρία προς την Ευρώπη.

Το Κατάρ βλέποντας να γκρεμίζονται οριστικά τα όνειρα για την δημιουργία του πρώτου αγωγού, αυτού του Κατάρ- Συρία, προχώρησε σε συμφωνία με Ιράν και Ρωσία για τον δεύτερο αγωγό, τον South Pars, τον οποίο κατέχουν με διαφορετικά μερίδια, Ιράν και Κατάρ.
Η Τουρκία έχει κάθε λόγο να ακυρώσει όλα τα ενεργειακά σχέδια της Κύπρου και των ΗΠΑ καθώς η διακλάδωση του αγωγού East Med από το Ισραήλ προς την Τουρκία και απ’ εκεί προς την ευρωπαϊκή αγορά έχει «σβήσει» οριστικά για τρεις λόγους.

Α. Η αποφασιστικότητα της Ιταλίας ώστε η πορεία να φυσικού αερίου να κινηθεί προς Αίγυπτο, Ελλάδα και Ιταλία. Και για να επιτευχθεί αυτό υπήρξε έντονο λόμπι από μέρους των Ιταλών.
Κάτι που ενισχύει τις προσπάθειες της Λευκωσίας για να προχωρήσει ο αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου.

Β. Ενώ υπήρχαν αρχικά επιφυλάξεις, κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο για το κόστος του αγωγού και τη βιωσιμότητα του έργου τα δεδομένα διαφοροποιούνται.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο θεωρεί τον αγωγό ως ένα βιώσιμο έργο αλλά προχωρεί και σε κάλυψη σημαντικού μέρους των δαπανών.
Όπως έπραξε για τη μελέτη του έργου.

Γ. Υπάρχουν δυσοίωνες προβλέψεις για την τουρκική οικονομία για το 2018, η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και μια σειρά άλλοι παράγοντες έχουν σε μεγάλο βαθμό αφήσει εκτός ατζέντας τον αγωγό που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με τους αγωγούς σε τουρκικό έδαφος.


Ρωσία και ΗΠΑ σε μάχη για τον έλεγχο των θαλασσίων οδών.
Τα ρωσικά σχέδια εκτείνονται μέχρι το Σουδάν και τον Ινδικό ωκεανό ενώ οι Αμερικανοί ενέταξαν Ελλάδα και Κύπρο μέσα στο σχέδιο σταθεροποίησης των συμφερόντων τους στην Α.Μεσόγειο.
Ενώ οι  σχέσεις Ισραήλ –Ρωσίας και Ισραήλ-Τουρκίας είναι σε πολύ κακό επίπεδο, η Ελλάδα και η Κύπρος μέσα σε αυτό άκρως «ανθυγιεινό περιβάλλον» προς το παρόν πράττουν ορθώς με την συμμετοχή στον άξονα Κύπρου-Αιγύπτου-Ιταλίας και Ισραήλ με την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ, θέλοντας να διασφαλίσουν  κατά το  καλύτερο δυνατόν τα συμφέροντα τους .

Μονόδρομος πλέον ένα μίνι εξοπλιστικό πρόγραμμα με την συνδρομή των ΗΠΑ σε κρίσιμους τομείς με παράλληλη  «απελευθέρωση» ικανού αριθμού οπλικών συστημάτων ( αεροσκάφη F-15, άρματα μάχης Abrams Μ1Α2, πολεμικά σκάφη κά).

Ερχονται δύσκολες καταστάσεις

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


www.pentapostagma.gr