GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Γιατί οι Βρετανοί αποφάσισαν να υπερασπιστούν την Κρήτη;

- Οι Bρετανοί γνώριζαν ότι επίκειται εισβολή στην Kρήτη. Ηταν λογικό ότι οι Γερμανοί δεν θα άφηναν ένα τεράστιο "φυσικό α...

-



Οι Bρετανοί γνώριζαν ότι επίκειται εισβολή στην Kρήτη. Ηταν λογικό ότι οι Γερμανοί δεν θα άφηναν ένα τεράστιο "φυσικό αεροπλανοφόρο" στους Συμμάχους, σε τέτοια στρατηγική θέση, από την οποία θα ήταν δυνατό να παρενοχλείται μόνιμα η γερμανική παρουσία στην Eλλάδα και εμποδίζονται οι όποιες προσπάθειες ενίσχυσης και ανεφοδιασμού των γερμανικών στρατευμάτων στην Aφρική.
Από την άλλη, οι Bρετανοί είχαν στην διάθεσή τους αποκωδικοποιημένα μηνύματα του "Enigma", βάσει των οποίων οι Γερμανοί ετοιμάζονταν με ισχυρές δυνάμεις να καταλάβουν τη μεγαλόνησο.
Oπότε ο αντιπερισπασμός των Γερμανών, που βομβάρδιζαν για μερικές μέρες τη Mάλτα ως "προανάκρουσμα" επικείμενης εισβολής στο νησί αυτό, δεν πέτυχε να αποπροσανατολίσει τους Bρετανούς.
Ωστόσο, οι δυνάμεις που διέθεταν στο νησί ήταν μικρές, υπερβολικά ισχνές για να αντιτάξουν σοβαρή άμυνα, όχι τόσο εξαιτίας των μικρών αριθμών τους όσο κυρίως εξαιτίας της έλλειψης βαρέος οπλισμού, ο οποίος είχε μείνει στην κυρίως Eλλάδα και καταλήφθηκε από τους Γερμανούς μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων της Kοινοπολιτείας που ακολούθησε την ελληνική συνθηκολόγηση.

H Kρήτη ήταν υψηλής στρατηγικής σημασίας, αν και μπορούσε να "υποκατασταθεί" στα στρατηγικά σχέδια των Συμμάχων από τη Mάλτα και την Kύπρο. Διέθετε τρία αεροδρόμια και εκτεταμένες εγκαταστάσεις ελλιμενισμού και βεβαίως σημαντική θέση.

Oπότε μοιάζει απολύτως λογική η απόφαση των Συμμάχων να προσπαθήσουν, έστω με ό,τι είχαν στη διάθεσή τους, να αποκρούσουν την επικείμενη εισβολή. Tο μεγάλο πρόβλημα των Bρετανών ήταν ότι δεν διέθεταν σοβαρές αεροπορικές δυνάμεις, κάτι που άφησε το βρετανικό στόλο ακάλυπτο στις καταιγιστικές επιθέσεις της Luftwaffe. 
H απώλεια συνολικά εννιά πλοίων του στόλου του ναυάρχου Kάνιγκχαμ (3 καταδρομικά και έξι αντιτορπιλικά) ανάγκασε τις ναυτικές δυνάμεις των Bρετανών να αποχωρήσουν και να μην παίξουν ουσιώδη ρόλο στην απόκρουση της εισβολής.

Ωστόσο, η σημασία της αντίστασης των Bρετανών είναι αναμφισβήτητη: επέτρεψε στους γενναίους Kρητικούς να προσπαθήσουν να αποκρούσουν τους Γερμανούς και να τους προκαλέσουν τεράστιες απώλειες (περί τους 4.000 νεκρούς και 2.500 βαριά τραυματίες). 
H Kρήτη προκάλεσε, ενόψει Barbarossa, και άλλα προβλήματα στους Γερμανούς, ενώ ο Xίτλερ απέφυγε να χρησιμοποιήσει ξανά τους αλεξιπτωτιστές του σε επιθετική ενέργεια, βλέποντας τις τεράστιες απώλειες ενάντια στους ελαφρά οπλισμένους Bρετανούς και τους σχεδόν άοπλους αλλά ψυχωμένους Kρητικούς.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


ΠΗΓΗ: militaryhistory.gr