GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΓΝΩΣΤΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ : ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης Μια διαφορετική ιστορική εκδοχή για την συμφωνία του 1924, για την ανταλλαγή των πληθυσμών μετα...




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Μια διαφορετική ιστορική εκδοχή για την συμφωνία του 1924, για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διατυπώνει σε ένα
πολύ ενδιαφέρων του άρθρο στην κυριακάτικη τουρκική εφημερίδα Hürriyet, ο διεθνώς γνωστός Τούρκος ιστορικός, İlber Ortaylı, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε την αυτή την ανταλλαγή σαν μια μεγάλη πληγή!

Σύμφωνα με τον Τούρκο ιστορικό την συμφωνία ανταλλαγής των πληθυσμών παρουσίασε στους Τούρκους ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά την μικρασιατική καταστροφή και την μεγάλη ήττα των ελληνικών στρατευμάτων.




Ο Έλληνας πολιτικός ηγέτης, όπως υποστηρίζει ο İlber Ortaylı, ήθελε να ισχυροποιήσει το νεοπαγές ελληνικό κράτος με την αύξηση του πληθυσμού, γι αυτό και ήθελε πάση θυσία να έρθουν οι Μικρασιάτες στην κυρίως Ελλάδα δίνοντας νέο αίμα στην χώρα. 
Η τουρκική πλευρά, όπως ισχυρίζεται ο Τούρκος ιστορικός, ήταν υποχρεωμένη να δεχτεί αυτή την απόφαση του Βενιζέλου καθώς είχε κουραστεί από τις ατέλειωτες πολεμικές αναμετρήσεις και δεν ήθελε άλλο να βρεθεί προ συγκρουσιακών καταστάσεων. Δηλαδή οι Τούρκοι ήταν κουρασμένοι και δεν είχαν δυνάμεις αντιστάσεις στις ελληνικές προτάσεις. 
Αυτό να μας γίνει μάθημα για την ελληνική στάση.

Έτσι σύμφωνα πάντα με τον İlber Ortaylı, οι ελληνικοί πληθυσμοί στην Μικρά Ασία που πριν από τον πόλεμο αριθμούσαν περίπου 1,5 εκατομμύριο, (τουρκικές στατιστικές), αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να έρθουν προσφυγές στην κυρίως Ελλάδα.

Αυτή η ανταλλαγή άνοιξε μια μεγάλη πληγή που μετά από τόσες δεκαετίες δεν έχει κλείσει. «Her mübadele bir yaradır, izi kalır», Κάθε ανταλλαγή (πληθυσμών) είναι μια πληγή που αφήνει ίχνη. 
Οι πληθυσμοί αυτοί είχαν δημιουργήσει περιούσιες στην Μικρά Ασία, όπως παραδέχεται ο Τούρκος ιστορικός και είχαν διακριθεί στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.


Ένα μεγάλο ίχνος αυτής της πληγής είναι ότι σήμερα, όπως αναφέρει ενδεικτικά ο Τούρκος ιστορικός, συναντάς σε πολλά μέρη της χώρας τοπωνύμια όπως Νέα Μάκρη, Νέα Μηχανιώνα, Νέα Σάντα, κλπ, που δείχνουν πως οι μνήμες των πατρίδων που άφησαν είναι νωπές μετά από τόσες δεκαετίες.

Αυτά από ένα Τούρκο ιστορικό!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr


ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"