GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΕΙΡΗΝΗΣ

Η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα εκπαιδευόνται και ασκούνται διαρκώς και διαθέτουν την εμπειρία, σε τακτικό και επιχειρη...



Η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα εκπαιδευόνται και ασκούνται διαρκώς και διαθέτουν την εμπειρία, σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο να διαχειριστούν μια κρίση. 
Είναι σαφές οτι υπάρχουν όρια στις δυνατότητες τους αλλά το γεγονός πως επιχειρούν επι
δεκαετίες, κάποιες φορές κάνοντας σοβαρά λάθη, έχει προσδώσει σε αυτές τις υπηρεσίες και σε όλο τον μηχανισμό διαχείρισης ενος περιστατικού που διαθέτουν, την απαραίτητη εμπειρία.

Η χώρα έχει Σύνταγμα και νόμους που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες και εμπειρίες της Πατρίδας μας. 
Όσο και εάν σε μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού η ιδέα πως οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να εμπλακούν σε επιχειρήσεις εν καιρώ ειρήνης είναι θελκτική και θα αποτελέσει την σωτήρια λύση, είναι σαφές πως μια τέτοια κατεύθυνση θα ήταν ολέθρια.

Η αγάπη μας για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι τεράστια. Με αυτή την έξωθεν καλή μαρτυρία έχουμε διακριτικό πλεονέκτημα από αρθρογράφους ανήκοντες σε άλλους χώρους να διατυπώσουμε ρητά τις παρακάτω απόψεις και για αυτό ακριβώς τον λόγο θεωρούμε πως η κατεύθυνση που έχει δοθεί θα πλήξει το στράτευμα ανεπανόρθωτα.

Η εμπλοκή των Ενόπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις εν καιρώ ειρήνης και η δυνατότητα να συλλαμβάνουν, όπως ακριβώς τα Σώματα Ασφαλείας, οδηγεί το πολίτευμα σε λάθος μονοπάτι. 
Σε καμμία σύγχρονη δημοκρατία δεν είναι αυτό αποδεκτό, παρά μόνο με συγκεκριμένες εγγυήσεις, όπως η έγκριση του Attorney General στην Αμερική ή την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Πρόεδρο σε συγκεκριμένες χώρες στην Ευρώπης. 
Αυτές οι χώρες όμως δεν είχαν στο πρόσφατο παρελθόν τους την εμπειρία της στρατιωτικής δικτατορίας. 
Η κατεύθυνση των Ενόπλων Δυνάμεων προς την ανάπτυξη δυνατοτήτων σύλληψης, ειδικά όταν τα προφίλ επιχειρήσεων για  τα οποία προορίζεται να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή καλύπτεται από τα Σώματα Ασφαλείας, τότε άποψη μας είναι πως μπαίνουμε σε μονοπάτια επικίνδυνα. 
Σε αντίθεση με την άποψη πολλών, η λύση των προβλημάτων της χώρας δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να είναι εξωθεσμική. 
Δεν είναι  λύση στα προβλήματα του λαού μας να συλλαμβάνουν Έλληνες πολίτες οι καταδρομείς, οι αλεξιπτωτιστές ή οι βατραχάνθρωποι.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Think News πριν από το καλοκαίρι που διανύουμεεπικοινωνήθηκε σε ομαδάρχες μονάδας ειδικών επιχειρήσεων πως πρέπει να αναπτυχθεί η δυνατότητα σύλληψης με σκοπό την χρήση της σε επιχειρήσεις εντός της Ελληνικής Επικράτειας. 
Είναι στην διάθεση μας τα ονόματα των Ομαδαρχών και το όνομα του ανωτάτου αξιωματικού ο οποίος μετέφερε την διαταγή.

Επίσης, μονάδα ειδικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων έλαβε επανηλλειμένως εκπαίδευση απο μονάδα ειδικών επιχειρήσεων των Σωμάτων Ασφαλείας σε αντικείμενα καταστολής πλήθους, σε διαδικασίες σύλληψης και σε μάχη σε αστικό περιβάλλον. 
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως αποστολή της συγκεκριμένης μονάδας δεν είναι η  μάχη σε αστικό περιβάλλον σε πιθανή εχθρική χώρα.

Μας δημιουργούνται εύλογα απορίες. 
Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο στο οποίο προβλέπεται η σύλληψη εντός της Ελληνικής επικράτειας από τις Ένοπλες Δυνάμεις; Πως αυτή η δυνατότητα σχετίζεται με την όποια τρομοκρατική απειλή; 
Το Π.Ν. δεν έχει δηλώσει ρητά την άρνηση του σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών να εμπλακεί σε επιχειρήσεις εντός των χωρικών υδάτων; 
Σε περίπτωση σύλληψης, ποια υπηρεσία του Π.Ν. η του Ε.Σ. θα πραγματοποιεί την προσαγωγή στα πολιτικά δικαστήρια; 
Ποιο δικαστήριο θα δικάσει το αδίκημα και ποια υπηρεσία του Π.Ν. ή του Ε.Σ. διαθέτει ανακριτικούς υπαλλήλους;

Είναι σαφές για εμάς πως η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να γνωρίζει αυτές τις κινήσεις. 
Δεν περιέρχεται στην αντίληψη του εκάστοτε πολιτικού το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μιας μονάδας. Ούτε καν η πραγματοποίηση της συνεκπαίδευσης. 

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ THINK NEWS

Η άποψη μας είναι σαφής. 
Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να έχουν ρόλο σε περίπτωση εκδήλωσης τρομοκρατικής απειλής. 
Πρέπει να λάβουν εκπαίδευση από τα Σώματα Ασφαλείας και να σχεδιάσουν απο κοινού τα πλάνα ενεργειών. 
Ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση όμως τα αντικείμενα στα οποία εκπαιδεύονται μέχρι αυτή την στιγμή δεν θα χρειαστούν σε καμμία περίπτωση κατα την διάρκεια ενός τέτοιου περιστατικού.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


thinknews.gr