GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΟΥ ΚΟΤΖΙΑ! «Σοβαρός ο κίνδυνος «ατυχήματος» στο Αιγαίο – Οι Τούρκοι δεν έχουν…»

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον κίνδυνο ενός «α...



Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο.
Ο υπουργός Εξωτερικών πιο συγκεκριμένα και ερωτηθείς για τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου με
την Τουρκία στο Αιγαίο  είπε πως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, το ίδιο και η περίπτωση ενός «ατυχήματος» εξαιτίας της απειρίας των Τούρκων πιλότων.

«Εάν δεν αναπτύξουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις και δεν φτιάξουμε τα κανάλια επικοινωνίας καλύτερα απ” ό,τι στο παρελθόν, πάντα μπορεί να γίνει ένα ατύχημα, ένα λάθος», σημειώνοντας ότι μεγάλο ποσοστό των Τούρκων πιλότων είναι πιλότοι που προέρχονται από τις σχολές τους, χωρίς πείρα, είτε πιλότοι που επέστρεψαν στην υπηρεσία.
«Άνθρωποι που τους λείπει η πρόσφατη εμπειρία και μπορούν να αντιδράσουν νευρικά» σημείωσε ο Ν.Κοτζιάς.
Απαντώντας σχετικά με τη δική μας αντιμετώπιση και ετοιμότητα, είπε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι και σοβαροί να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και στο επίπεδο της ψυχραιμίας και στο επίπεδο της άμεσης αντίδρασης» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόκληση της Τουρκίας» σε όλα τα επίπεδα «που να μην έχει την κατάλληλη απάντηση. 
Αυτό που εμείς κάνουμε ως διπλωμάτες είναι να επιδεικνύουμε ψυχραιμία, υπομονή και μακρά πνοή».

Σχετικά με το επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «είναι καλές αλλά όχι τόσο όσο θα τις θέλαμε». 
Τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια Τουρκία ευρωπαϊκή, αλλά δεν εξαρτάται από αυτήν όσο από τους ίδιους τους Τούρκους. «Ξέρουμε ότι είναι μακρύς ο δρόμος» προσέθεσε, ενώ αναφορικά με τις οικονομικές σχέσεις με την Άγκυρα είπε ότι «είναι εξαιρετικές».

Η ανάπτυξη του τουρισμού, όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, «με εξαίρεση τα προβλήματα αυτής της εβδομάδας με τα νησιά που παρουσιάζονται λόγω των προστίμων- που όμως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομολογία- βρίσκεται σε καλή πορεία».

«Έχουμε δυσκολίες ως προς την αξιοποίηση των καναλιών επικοινωνίας που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα, στον οικονομικό τομέα, για τις διερευνητικές όσον αφορά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο κ.ο.κ.» 
Δυσκολίες που υπάρχουν, λόγω του αναθεωρητισμού και μιας διάθεσης μη αποδοχής, όπως είπε, στην Τουρκία του διεθνούς δικαίου σε όλη του την έκταση.
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Κοτζιάς στην ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων κυρίως με την Τουρκία καθώς, όπως είπε, «όταν δύο χώρες δεν αναπτύσσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, τότε τα περιθώρια εντάσεων αυξάνονται».
Ακόμη στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αλλά και των προβλημάτων με την Αλβανία υπογραμμίζοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο της ελληνικής διπλωματίας με επιστέγασμα την ελληνική παρουσία στην 72η Υπουργική Εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Έμφαση δόθηκε και στον πολυδιάστατο ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές και περιφερειακό στερέωμα.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Κοτζιάς πρωτίστως για τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη οι οποίες αποδεικνύουν, όπως είπε, τη διεθνή αναγνώριση της Ελλάδας. 
«Μέχρι πριν δύο χρόνια η Ελλάδα πηγαίνοντας στον ΟΗΕ ζητούσε πολλά ραντεβού και συναντήσεις. 
Φέτος δεν ζητήσαμε ούτε μία από τις συναντήσεις που έγιναν, είχαμε τριπλάσια αιτήματα άλλων κρατών για συναντήσεις από αυτά που μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε, γεγονός που δείχνει την αναβάθμιση της χώρας. 
Άλλο πράγμα να ψάχνεις συνομιλητές και άλλο να μην μπορείς να ανταποκριθείς στα αιτήματα των συνομιλητών σου», τόνισε.
Αναφερόμενος στις πολυμερείς συναντήσεις που είχε η ελληνική πλευρά, τριμερείς και τετραμερείς, στο περιθώριο της ΓΣ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει στο νέο 4μερές σχήμα συνεργασίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη -Κροατία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα- και ειδικότερα η απόφαση που ελήφθη στη Νέα Υόρκη να πραγματοποιηθούν κοινές επισκέψεις στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο και στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι οποίες θα συνεχιστούν αργότερα και σε όλα τα Βαλκάνια.

Αναφέρθηκε επίσης στη δεύτερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, από την Κίνα μέχρι το Περού και την Βολιβία, μια διάσκεψη που δίνει παγκόσμιο ρόλο στη χώρας μας, όπως είπε, και είναι από τις 15 διεθνείς οργανώσεις που έφτιαξε το ΥΠΕΞ τα δυόμισι χρόνια της θητείας του. 
Στη διεθνή αναγνώριση μπορεί να συνυπολογίσει κανείς και τις βραβεύσεις στο πρόσωπο του υπουργού των Εξωτερικών από αμερικανικές οργανώσεις παγκοσμίου εμβέλειας και ειδικότερα του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, που συνιστούν μια αυταπόδεικτα αναβαθμισμένη παρουσία της χώρας.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα αναλαμβάνει ρόλο γέφυρας μεταξύ Ανατολής-Δύσης και Βορρά- Νότου, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Ελλάδα έχει μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η οποία αποτελεί μοχλό αναβάθμισης της χώρας στο γεωπολιτικό και στρατηγικό της ρόλο και ενίσχυσής της σε όλους τους άλλους τομείς». 
Εξήγησε ότι «ως κράτος μέλος της ΕΕ αποτελεί ταυτόχρονα και γέφυρα και διαμεσολαβητής με τις αναδυόμενες οικονομίες και τις νέες ισχυρές δυνάμεις του 21ου αιώνα».

Τόνισε δε ότι «με τις πολυμερείς μας σχέσεις, τριμερείς και τετραμερείς, έχουμε καταφέρει να φτιάχνουμε σχήματα ισορροπίας γεωπολιτικών και στρατηγικών στην περιοχή και να αναπτύσσουμε προς όφελος του λαού μας τις οικονομικές σχέσεις με όλες αυτές τις χώρες. 
Νομίζω ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι ο ρόλος ενός κράτους με μακρά ιστορία και αναγνώριση της ιστορίας αυτής. 
Οι Κινέζοι μας θεωρούν ως το μόνο αδελφό λαό. Θεωρούν τον εαυτό τους ως το κέντρο του πολιτισμού της Ασίας κι εμάς ως το κέντρο του πολιτισμού του δυτικού κόσμου».

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"