GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Άγιο Όρος και επώνυμοι: Από τον Τζόναθαν Τζάκσον έως τον Πούτιν

Το «περιβόλι της Παναγίας», ως κιβωτός της Ορθοδοξίας με παγκόσμια ακτινοβολία, προσελκύει και αλλοδαπούς επισκέπτες, επώνυμους ...




Το «περιβόλι της Παναγίας», ως κιβωτός της Ορθοδοξίας με παγκόσμια ακτινοβολία, προσελκύει και αλλοδαπούς επισκέπτες, επώνυμους η μη. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι
αρχηγοί κρατών, πολιτικά πρόσωπα, επιστήμονες και καλλιτέχνες δηλώνουν το μεγάλο προνόμιο που έχει η Ελλάδα στον γεωγραφικό της χώρο να έχει αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό, το πολύτιμο πετράδι, ισάξιο της Ακρόπολης, διότι αποτελεί ζωντανό μνημείο της Ορθοδοξίας και όχι μόνο.
Προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους απομονωμένοι στο Άγιον Όρος. 
Άλλοι θέλουν να δουν από κοντά τους πολύτιμους θησαυρούς του, να γνωρίσουν έναν διαφορετικό κόσμο, που συμβαδίζει με άλλους ρυθμούς, με άλλες σκέψεις, με άλλους στόχους…
Δεκάδες είναι οι επώνυμοι πολιτικοί, διανοούμενοι και καλλιτέχνες που αφιερώνουν λίγες ημέρες από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους για να αποκομίσουν μια πνευματική εμπειρία. 
Με λιτή διατροφή, ξύπνημα τα χαράματα, προσευχή και κατάνυξη, εκεί όλοι είναι ίδιοι.

Τζόναθαν Τζάκσον




Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζόναθαν Τζάκσον, πρωταγωνιστής της αμερικανικής σειράς «Γενικό Νοσοκομείο», βρέθηκε στο Άγιον Όρος τον Ιανουάριο του 2016. 
Ο 32χρονος ηθοποιός με τον 8χρονο γιο του είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, όπου συναντήθηκαν με τον ηγούμενο Εφραίμ, κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας το περασμένο Σάββατο.



Βλαντιμίρ Πούτιν




Λάτρης της μοναστικής πολιτείας είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. 
Το 2016 επισκέφθηκε τον Άθωνα, προσκύνησε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί», στο Πρωτάτο, και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στην Ιερά Μονή Αγ. Παντελεήμονος (ρωσική) κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. 
Ο Ρώσος πρόεδρος συμμετείχε στον εορτασμό της χιλιετούς παρουσίας Ρώσων μοναχών στον Άθωνα. «Σε όλους τους θιασώτες, υπηρέτες του Θεού, Ορθόδοξους Χριστιανούς και φύλακες των Ορθοδόξων ιερών, με σεβασμό. Βλαντιμίρ Πούτιν» (Πρωτάτο, 9 Σεπτεμβρίου 2005). 
Η φράση αυτή ανήκει στον Ρώσο πρόεδρο και εμπεριέχεται στο βιβλίο επισκεπτών της αθωνικής πολιτείας. 
Μάλιστα, κατά τη μεταφορά του στα μοναστήρια οδήγησε ο ίδιος το τζιπ, όπως λένε οι πατέρες που τον συνόδευαν.
H καμπάνα της Μονής Αγίου Παντελεήμονος, η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, χτυπούσε χαρμόσυνα και μετέδιδε σε κάθε άκρο της χερσονήσου το μήνυμα της παρουσίας του προέδρου Πούτιν.

Τζορτζ Μπους

Με τις καλύτερες εντυπώσεις είχε αναχωρήσει από το Άγιον Όρος ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον Άθωνα τη δεκαετία του ’90. 
Είχε ενημερωθεί για τους πολύτιμους θησαυρούς στις μονές όπου βρέθηκε για λίγες ώρες, για την καθημερινότητα των μοναχών και είχε φιλοσοφικές συζητήσεις με κάποιους εξ αυτών.

Πρίγκιπας Κάρολος




Ο πρίγκιπας Κάρολος έχει εκφράσει την αδυναμία του στο Άγιον Όρος από καιρό. 
Έχει επισκεφθεί την αθωνική πολιτεία δύο φορές και συγκεκριμένα την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. 
Συνηθίζει να επισκέπτεται ακόμα και κελιά και να συνομιλεί με τους γέροντες για διάφορα ζητήματα της Ορθόδοξης παράδοσης και της χριστιανικής διδασκαλίας. 
Αρέσκεται στους περιπάτους στα αυτοσχέδια μονοπάτια της αγιορείτικης φύσης και κάθε φορά δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αθωνική πολιτεία.

Σαντιάγο Καλατράβα

Έκπληκτος από το μοναδικό στον κόσμο αρχιτεκτόνημα της Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας έμεινε ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα. 
Η Μονή της Σίμωνος Πέτρας είναι χτισμένη πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο, ύψους 230 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, και διαθέτει επτά ορόφους. Χρονολογείται στις αρχές του 14ου αι. Ο κ. Καλατράβα κατά την επίσκεψή του προσπαθούσε να εξηγήσει πώς κατασκευάστηκε αυτό το οικοδόμημα πάνω σε έναν βράχο, χωρίς σίδερο και μπετόν, περίπου πριν από 600 χρόνια…! 
Ο Ισπανός αρχιτέκτονας επισκέφθηκε το μοναστήρι δύο φορές τα τελευταία χρόνια.
Το «ιερό βουνό», όπως αποκαλούν το Άγιον Όρος ιδιαίτερα οι ξένοι επισκέπτες, επισκέφθηκαν ακόμα ο γνωστός Ισπανός καθηγητής Σημειολογίας Ουμπέρτο Έκο, ο οποίος περιηγήθηκε σε μονές και αγιορείτικα κελιά και συνομίλησε με τους πατέρες για τη ζωή και το έργο τους. 
Ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν και οι πρώην πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο και Ζακ Σαντέρ είναι άλλοι τρεις από τους επώνυμους… πιστούς που πέρασαν από το «περιβόλι της Παναγίας». 
Επίσης, το 2007 στο Άγιον Όρος βρέθηκε για λίγες ημέρες ο τότε πρόεδρος του ιταλικού Κοινοβουλίου.

Λάκης Λαζόπουλος


O Λάκης Λαζόπουλος τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο επισκέπτεται για ένα τετραήμερο το «περιβόλι της Παναγίας». 
Ο δημοφιλής παρουσιαστής δείχνει εντυπωσιασμένος από τα όσα βιώνει κατά την παραμονή του στο Άγιον Όρος, αν και είναι αρκετοί εκείνοι που τον πλησιάζουν για να τον χαιρετήσουν ή να φωτογραφηθούν μαζί του, είπε στην «ΚτΟ» Αθωνίτης μοναχός. Βασικός σταθμός του είναι η Μονή Καρακάλου, με τον ηγούμενο της οποίας συνδέεται πνευματικά. 
Ο γνωστός παρουσιαστής επισκέπτεται και κελιά, όπου διατηρεί στενή πνευματική σχέση με μοναχούς.

Νίκος Αναδιώτης

Ο Νίκος Αναδιώτης, μοντέλο και γυμναστής, διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με πατέρες της αγιορείτικης πολιτείας.
Πρόσφατα δήλωσε στο «Αγιορείτικο Βήμα» πως με την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον» αντιμετωπίζει τους πειρασμούς. 
Αν και γοητευτικός, ταλαντούχος και σέξι, μια εικόνα που δύσκολα θα μπορούσε να παραπέμψει στη θρησκεία, ο νεαρός γυμναστής δεν διστάζει να ομολογήσει την πίστη του και να προτρέψει τους νέους να επισκεφθούν το Άγιον Όρος, για να γνωρίσουν το υψηλότερο πνευματικό βουνό του κόσμου, με τους δύο χιλιάδες μοναχούς, που προσεύχονται νυχθημερόν για τη σωτηρία του κόσμου.
Τι τον έφερε στο Άγιον Όρος; 
«Η περιέργεια και η αναζήτηση. Ήθελα να αλλάξω τρόπο ζωής. 
Μέσα από αυτό βρήκα περισσότερα από όσα αναζητούσα» απάντησε και συμπλήρωσε για την επίσκεψή του εκεί: «Πήγα ανοιχτός, εισέπραξα μια μοναδική κατάνυξη. 
Είναι ευλογημένος ο τόπος και αυτό το ένιωσα. Κατάλαβα ότι πλέον σε δύσκολες φάσεις της ζωής μου μπορώ να βρω καταφύγιο στο Άγιον Όρος».

Νίκος Κουρκούλης


Στη Σκήτη της Αγίας Άννης βρέθηκε ο γνωστός τραγουδιστής Νίκος Κουρκούλης λίγο πριν από το ταξίδι του στην Αμερική για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. 
«Ήταν ένα ογκίδιο. 
Οι λέξεις δεν με φοβίζουν. 
Οι γιατροί μού έδωσαν περιθώρια ελπίδας. 
Είχαν πει πως έπρεπε να πάω να εγχειριστώ στο εξωτερικό. 
Είχα πολύ καλή διάθεση. 
Δεν πίστεψα ότι υπήρχε αυτό το πρόβλημα. 
Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν άρρωστος», είχε πει σε τηλεοπτική εκπομπή.
«Ένας φίλος μου με παρακίνησε να πάμε στον Άγιον Όρος. Μπαίνουμε στο καράβι και είναι δύο άνθρωποι δίπλα μου. 
Μου λένε “είμαστε θαυμαστές από την Αμερική”. 
Τους είπα ότι θα πήγαινα κι εγώ σε λίγο καιρό. Ανακαλύπτω λοιπόν ότι ο ένας από τους δύο ήταν αυτός που θα με εγχείριζε. 
Όταν φτάνω εκεί, βρίσκομαι δίπλα στην εικόνα και ένας παππούλης με καλεί μέσα. 
Εκεί κατέρρευσα. 
Ένιωσα την ανάγκη να ανοίξω την ψυχή μου. 
Έκανα Πάσχα εκεί. 
Κατέβηκα στην Αθήνα και έκανα εξετάσεις». 
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως δεν είχε απολύτως τίποτα. 
«Πρέπει να πιστέψεις ότι θα γίνεις καλά. 
Ο πανικός και η κακή σκέψη δεν βοηθάνε καθόλου. Αυτό που συμβουλεύω τον κόσμο είναι να μιλάει και να βάζει όμορφες εικόνες στο μυαλό του, που θα του κάνουν καλό», κατέληξε.
Μετά το προσκύνημά του, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, τα ιατρικά αποτελέσματα… άλλαξαν. 
«Όταν γονάτισα για να προσευχηθώ, ένιωσα πολύ μεγάλη πίεση και νόμιζα πως ήμουν… ένα με το πάτωμα. 
Αυτό με έκανε να λιποθυμήσω και να μείνω έτσι για περίπου είκοσι λεπτά. 
Μόλις συνήλθα, έβαλα τα κλάματα».

Τον… σταυρό του μαρτυρίου σήκωσε ο Στράτος Τζώρτζογλου

Στο Άγιον Όρος έχει περάσει Μεγάλη Εβδομάδα ο ηθοποιός Στράτος Τζώρτζογλου. Μάλιστα, συμμετείχε ενεργά στο τελετουργικό σηκώνοντας τον Σταυρό του Κυρίου στην περιφορά του Επιταφίου στην Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννης.

Γιώργος Θεοφάνους


Στη Μονή Κουτλουμουσίου αναπαύεται για λίγες ημέρες μέσα στον χρόνο ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους.
Η πίστη του στον Θεό είναι βαθιά. Μάλιστα, λέγεται ότι πολλά από τα κεφάλαια του βιβλίου του με τίτλο «Ο αιώνιος δείπνος», που έγινε best seller, τα έγραψε σε ατμόσφαιρα γαλήνης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο συγκεκριμένο μοναστήρι.
Στις Μονές Μεγίστης Λαύρας, Εσφιγμένου, Ιβήρων και Σίμωνος Πέτρας έχει φιλοξενηθεί κατά τις επισκέψεις του στο Άγιον Όρος ο Σταμάτης Γονίδης.

Βασίλης Τοροσίδης: 
Από τη Ρώμη στο Άγιον Όρος

Ο διεθνής ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ελλάδας και γνωστής ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Βασίλης Τοροσίδης αφήνει για λίγο το γήπεδο και τις προπονήσεις και πετάγεται στο Άγιον Όρος. 
Κατάλυμά του η Μονή Γρηγορίου. 
Εκεί είναι και ο πνευματικός του πατέρας. 
Ο 32χρονος διεθνής άσος του ποδοσφαίρου τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο πηγαίνει στην αθωνική πολιτεία, όπου αναπαύεται ψυχικά και «γεμίζει τις μπαταρίες» του για καλύτερες επιδόσεις στη προσωπική και επαγγελματική του ζωή. 
Συνομιλεί με τους πατέρες, περιηγείται στη φύση και συμμετέχει αδιαλείπτως στις πολύωρες Ακολουθίες.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"