GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΕΝΩΣΗΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΙΡΑΚ ΜΕ ΚΟΥΡΔΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης Ενώ με το εντυπωσιακό ποσοστό του 93%, οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ παρά τις έντονες απειλές της Το...



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ενώ με το εντυπωσιακό ποσοστό του 93%, οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ παρά τις έντονες απειλές της Τουρκίας αλλά και τις αντιδράσεις των Ιράκ, Ιράν και Συρίας, ψήφησαν υπέρ της δημιουργίας του
πρώτου ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, έρχεται τώρα στην επιφάνεια το σχέδιο ενοποίησης τους με τους Κούρδους της Τουρκίας και με το ΡΚΚ.



Gizli plan deşifre oldu = Αποκαλύφτηκε το μυστικο σχέδιο

Kerkük başkent olacak PKK ile… = Το Κιρκούς θα ε΄’ιναι η πρωτεύουσαν με το ΡΚΚ…

Σύμφωνα με δηλώσεις του βασικού συμβούλου του ηγέτη του βορείου Ιράκ, Μεσούτν Μπαραανί, του Hoşyar Zebari, η πρωτεύουσα του νέου κουρδικού κράτους θα είναι το Κιρκούκ, ενώ θα σχηματιστεί κοινός στρατός με το κουρδικό ΡΚΚ της Τουρκίας. 
Η απόφαση αυτή όπως είναι επόμενο έχει εξοργίσει την Άγκυρα, γιατί θεωρεί το Κιρκούκ ότι ανήκει στους τουρκόφωνους της περιοχής, ενώ συνεχίζει τον πολέμιο με το ΡΚΚ.

Όπως αποκαλύπτει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Yeni Şafak, οι φιλοδοξίες του νου κουρδικού κράτους δεν περιορίζονται στο Κιρκούκ αλλά θα διεκδικήσει και τη Μοσούλη, που ήταν μέχρι πρότινος υπό ισλαμική κατοχή και όπου βρίσκονται οι μεγάλες πετρελαιοπηγές της περιοχής, αποικώντας έτσι ενεργειακή ανεξαρτησία.

Εντωμεταξύ άρχισαν να αποχωρούν μαζικά από την περιοχή όλες οι τουρκικές εταιρείες, ενώ η Άγκυρα καταγραφεί ζημιά ύψους 32 δις δολαρίων σε πρώτη φάση από την κατάρρευση όλων των τουρκικών επενδύσεων στο βόρειο Ιράκ ένεκα των εξελίξεων.

Πάντως οι τουρκικές απειλές για στρατιωτική επέμβαση… παραμένουν απειλές, ενώ τρέχουν οι αναπόφευκτες εξελίξεις.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"