GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΣΤΗΝ ΑΘΑΝΑΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΕΡ ΓΟΥΊΛΛΙΑΜ ΓΟΥΑΛΛΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ TOY AΛΗΘΙΝΟΥ BRAVEHEART

- «My Son,Freedom is best, i tell thee true, of all things to be won. Then never live within the bond of Slavery»-William Walla...

-


«My Son,Freedom is best, i tell thee true, of all things to be won. Then never live within the bond of Slavery»-William Wallace

Το 1296 στη Σκωτία επικρατούσαν οι κατάλληλες συνθήκες για επανάσταση. 
Ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος ο Α’ ο Μακροσκελής, επέβαλε βαριά φορολογία στους Σκωτσέζους ενώ παράλληλα δημιουργούσε εχθρικό κλίμα υιοθετώντας βίαιες πρακτικές στους κατεκτημένους, όπως αδικαιολόγητες φυλακίσεις και βιαιοπραγίες. 
Επιπλέον, τους πρόσταζε να τον ακολουθούν στις εκστρατείες του στη Γαλλία, παρά την θέληση τους.

-



Αίτια επανάστασης

Με σκοπό να γεμίσουν το θησαυροφυλάκιο τους, οι Άγγλοι επέβαλαν όπως προαναφέρθηκε βαριά φορολογία, εισπράττοντας τα χρήματα με βίαιο τρόπο, ψάχνοντας αφορμές για να δείχνουν στον ανυπεράσπιστο λαό της Σκωτίας ποιος ήταν ο κυρίαρχος. 
Η χειρότερη πάντως «φορολογία» ήταν ο νόμος της πρώτης νύχτας. 
Ο τοπικός άρχοντας, με άδεια του βασιλιά, είχε το δικαίωμα να πλαγιάζει με την παρθένα νύφη τη πρώτη μέρα του γάμου της. 
Όποιος αντιστεκόταν, τιμωρούνταν με θάνατο. 
Λόγω των βάρβαρων αυτών πολιτικών που ακολουθούσαν οι Άγγλοι, το μίσος των Σκωτσέζων άρχισε να σιγοβράζει και να αυξάνεται το πάθος τους για την ελευθερία. 
Το μόνο πράγμα που έλειπε, ήταν να βρεθεί ένας άνθρωπος που θα τους ξεσήκωνε και θα οδηγούσε τον δρόμο για την ελευθερία.

-


Γουίλιαμ Γουάλας και η αρχή της επανάστασης

Ο αγώνας για την ανεξαρτησία, εμφανίστηκε στο πρόσωπο του Γουίλιαμ Γουάλας. 
Ιστορικές πηγές αναφέρουν πως γεννήθηκε στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1270, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για την πρώιμη ζωή του. 
Η δράση του ξεκίνησε το 1297 και υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς πήρε τα ηνία της επανάστασης. 
Η πρώτη εκδοχή αναφέρει ότι μια ομάδα Άγγλων  στρατιωτών τον περικύκλωσε την ώρα που ψάρευε και του ζήτησε να παραδοθεί. 
Ο Γουάλας τους προσέφερε το ψάρι που είχε πιάσει περιπαίζοντας τους και όταν τον πλησίασε εκνευρισμένος ένας στρατιώτης τον σκότωσε με το καλάμι ψαρέματος του. 
Τους υπόλοιπους τους σκότωσε αρπάζοντας το σπαθί του.

Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει πως με μια ομάδα Σκωτσέζων, εισέβαλε μυστικά στο κάστρο Λανάρκ και σκότωσε τον τοπικό άρχοντα, για να τον εκδικηθεί για το θάνατο της γυναίκας του Μάριον. 
Ο τοπικός άρχοντας είχε διατάξει την εκτέλεση της διότι δεν επέβαλε τον «σαρκικό» φόρο, καθώς το ζευγάρι είχε παντρευτεί κρυφά.

Το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα σε όλο το λαό της Σκωτίας να ξεσηκωθεί κατά των Άγγλων κατακτητών. Αρχικά, ο Γουάλας μάζεψε ένα μικρό στρατό αποτελούμενο κυρίως από αγρότες. 
Η φήμη του άρχισε να διαδίδεται σε όλα την επικράτεια της Σκωτίας. 
Τα κατορθώματα του πάντως με αυτή τη μικρή δύναμη ήταν αξιοθαύμαστα. Ξεκίνησε απελευθερώνοντας περιοχές τη Νότιας Σκωτίας όπως το Αμπερντίν, το Πέρθ, τη Γλασκόβη και το Ντάντε, σκορπώντας το θάνατο στον αγγλικό στρατό. 
Παρόλο τον εθνικό αναβρασμό που επικρατούσε και τις επιτυχίες του Γουίλιαμ Γουάλας, οι ευγενείς Σκωτσέζοι δήλωναν υποταγή στον Εδουάρδο για να μην χάσουν τα προνόμια που τους είχε εξασφαλίσει ο βασιλιάς της Αγγλίας.

Το Σεπτέμβριο του 1297, υπό την ηγεσία του Γουάλας, οι Σκωτσέζοι πετυχαίνουν μια μεγαλειώδες νίκη έναντι των Άγγλων στη γέφυρα του Στέρλινγκ. Οι υπέρτερες αριθμητικά δυνάμεις των Άγγλων δεν τρομοκράτησαν τους Σκωτσέζους, που με την στρατηγική ευφυϊα του ηγέτη τους, παγίδεψαν τον αγγλικό στρατό στα στενά της γέφυρας. 
Οι Άγγλοι χωρίς να γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν, οδηγήθηκαν σε άτακτη υποχώρηση με αποτέλεσμα να γκρεμισθεί η γέφυρα. 
Όσοι είχαν απομείνει από τον αγγλικό στρατό εκτελέστηκαν ή πνίγηκαν. 
Σε διάφορα γραπτά αναφέρεται πως ανάμεσα στους νεκρούς της μάχης βρισκόταν και ο θησαυροφύλακας του Εδουάρδου. 
Ο Γουάλας βρήκε το πτώμα του, το έγδαρε και με το δέρμα του έφτιαξε θήκη για το σπαθί του.

-



Η μάχη του Φόλκερκ και η πτώση του Γουάλας

Στο τέλος του 1297, η Σκωτία είναι πλέον ελεύθερη. Ο Γουίλιαμ Γουάλας χρίζεται ιππότης και «φρουρός των όπλων» της Σκωτίας. 
Γύρω του συγκεντρώνονται και οι ευγενείς που πριν λίγο καιρό τον είχαν προδώσει για να μην χάσουν το αξίωμα τους. 
Παρόλα αυτά , ο ηγέτης των Σκωτσέζων συνεχίζει τις επιδρομές στην Βόρεια Αγγλία. 
Η ταπεινωτική ήττα στη γέφυρα του Στέρλινγκ, ένωσε τους Άγγλους ευγενείς γύρω από τον Εδουάρδο, ο οποίος τους οδήγησε να αντιμετωπίσουν ξανά τον Γουάλας στο Φόλκερκ.

Στο Φόλκερκ, οι Σκωτσέζοι θα νικηθούν κατά κράτος. Οι τοξότες του αγγλικού στρατού αποδεκάτιζαν τους αντίπαλους τους. 
Το ηθικό των Άγγλων ανέβηκε, η πολεμική τακτική τους όπως φάνηκε ήταν ανώτερη στη συγκεκριμένη μάχη και μετέτρεψε το πάθος και την ορμή των Σκωτσέζων σε τρομοκρατημένη φυγή. 
Ο Γουάλας μόλις που επέζησε από αυτή τη μάχη.

Το 1298, ο Γουάλας παραιτείται από τη θέση του «φρουρού των όπλων», καταφεύγει στη Γαλλία για να ζητήσει βοήθεια και τη θέση του παίρνει ο ευγενής Ροβέρτος Μπρους, ο οποίος μετέπειτα έγινε βασιλιάς της Σκωτίας. 
Ο πόλεμος πλέον είχε περάσει στα χέρια των ευγενών μέχρι το 1302, επιδιώκοντας συμφωνίες με τον Εδουάρδο.

Στις 5 Αυγούστου το 1305, ο Γουάλας συλλαμβάνεται για προδοσία έναντι του Εδουάρδου μετά από προδοσία ευγενή Σκωτσέζου Ιωάννη Μεντίθ και οδηγείται αιχμάλωτος στο Λονδίνο. 
Η δίκη που ακολούθησε ήταν παρωδία. 
Ο Γουάλας δεν είχε υπεράσπιση, ούτε του επιτρεπόταν να μιλήσει. 
Τη μοναδική στιγμή που μίλησε, είπε πως δεν μπορεί να κατηγορηθεί για προδοσία, καθώς δεν είχε δηλώσει ποτέ υποταγή στον Εδουάρδο. 
Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, τιμωρήθηκε με θανατική ποινή.

-


Η εκτέλεση και η γέννηση ενός θρύλου

Αρχικά, τον έσερναν για τέσσερα μίλια  από το Λονδίνο μέχρι το Σμίθφιλντ, καλυμμένο με δέρμα βοδιού για να μην ακρωτηριαστεί. Εκεί τον κρέμασαν, τιμωρία που αναλογεί σε κλέφτες, χωρίς όμως να τον σκοτώσουν. Η συνέχεια ήταν βάρβαρη.

Τον ακρωτηρίασαν, τον ξεκοίλιασαν και του έκοψαν τα γεννητικά όργανα. Στη συνέχεια, για τα εγκλήματα που έπραξε σε αγγλικούς ναούς και μοναστήρια, η καρδιά, το συκώτι, οι πνεύμονες και τα εντόσθια ρίχνονται στη φωτιά. Τέλος, τον αποκεφάλισαν και διαμέλισαν το κορμί του. Το κεφάλι του καρφώθηκε σε παλούκι στη γέφυρα του Λονδίνου ενώ τα υπόλοιπα μέλη του σώματος του στάλθηκαν στην Σκωτία για προειδοποίηση.

Ο Γουίλιαμ Γουάλας αποτέλεσε από τότε  σύμβολο ελευθερίας για τους Σκωτσέζους αλλά και παγκοσμίως. Μέσα από τον αγώνα του και το πάθος του για την ανεξαρτησία και την ελευθερία, έμεινε στην ιστορία ως ένας ηγέτης που μοναδικό σκοπό είχε να δραπετεύσει αυτός και ο λαός του από τα νύχια της σκλαβιάς, καθώς είναι ο μόνος που αν και ανέβηκε στην εξουσία μόνο με τις στρατιωτικές του ικανότητες, ποτέ δεν διεκδίκησε το θρόνο. Αποτέλεσε ένα θρύλο και αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος ηγέτης της Σκωτίας.

Πηγές και βιβλιογραφία για περαιτέρω έρευνα:

Encyclopedia Britannica: Sir William Wallace
History Cooperative: More myth than an man: The true story of William Wallace
Μηχανή του Χρόνου: Η αληθινή ιστορία του Σκωτσέζου ήρωα Γουίλιαμ Γουάλας, που έγινε «κομμάτια» για την ελευθερία

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"


---