GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ο τρόμος του ψευδοεθνάρχη της δεξιάς μπροστά στον Γεώργιο Γρίβα-Διγενή

Ο αποχαρακτηρισμός αρχείων των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών της περιόδου 1945-1962, ρίχνει φως στο παρασκήνιο της ελληνικής ...





Ο αποχαρακτηρισμός αρχείων των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών της περιόδου 1945-1962, ρίχνει φως στο παρασκήνιο της ελληνικής πολιτικής ζωής εκείνης της περιόδου, αποδεικνύοντας πως ο μεγαλύτερος φόβος του ψευδοεθνάρχη Καραμανλή ήταν ο Αρχηγός της
ΕΟΚΑ, Γεώργιος Γρίβας-Διγενής.

Σύμφωνα με τα βρετανικά αρχεία, ο ηγέτης του απελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων αδελφών μας υπήρξε «καλός επαγγελματίας στρατιώτης, θαρραλέος, οπαδός της μοναρχίας και λυσσαλέος αντικομμουνιστής». 
Το τελευταίο μάλιστα στοιχείο, επιχείρησαν να το εκμεταλλευθούν οι Βρετανοί, προκειμένου να διαρρήξουν την ενότητα του Κυπριακού Λαού υπό την πρωτοπορία της ΕΟΚΑ. 
Τούτο θα επιτυγχάνετο μέσω της μαύρης προπαγάνδας και σπίλωσης του ονόματος του Διγενή, μέσω αντικομμουνιστικών ακροτήτων που φιλοδοξούσαν οι Εγγλέζοι να βρουν στα πεπραγμένα του από τον συμμοριτοπόλεμο στην Ελλάδα.





«Η -βρετανική- κυβέρνηση της Κύπρου επιζητεί εναγωνίως να αποκτήσει οποιεσδήποτε διαθέσιμες λεπτομέρειες -όσο πιο φρικιαστικές, τόσο καλύτερα- για τις αντικομμουνιστικές επιχειρήσεις και τις φρικαλεότητες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα από την Οργάνωση “Χ” του Γρίβα», αναφέρει έγγραφο με ημερομηνία 26/4/1956. 
Στόχος των Βρετανών ήταν να κυκλοφορήσουν φυλλάδιο δια του οποίου θα έστρεφαν τους κομμουνιστές κατά του Γρίβα και της ΕΟΚΑ.
 Δυστυχώς για εκείνους, δεν υπήρχαν οι επιθυμητές «μαύρες σκιές» στην μεγαλειώδη στρατιωτική καριέρα του επικού Αρχηγού της ΕΟΚΑ.

Το ότι εν τέλει, οι κομμουνιστές της Κύπρου ήσαν εκείνοι που πρόδωσαν τον Γρίβα Διγενή στους Άγγλους και εναντιώθηκαν στον Εθνικό Αγώνα της ΕΟΚΑ, αποδεικνύει και το βαθμό της βρετανικής επιρροής στις τάξεις τους. 
Οι βρετανικές λίρες άλλωστε, παρέχονταν αφειδώς στους πρόθυμους καταδότες.

Ήταν τέτοιο το ηθικό ανάστημα του Στρατηγού Γρίβα-Διγενή, ώστε σύντομα κατανόησαν οι Βρετανοί πως τυχόν απόπειρα συκοφάντησής του θα είχε το αντίθετου του προσδοκώμενου αποτέλεσμα στους συμπατριώτες του. 
Ο διευθυντής της βρετανικής MI5, υπεύθυνος για την μυστική υπηρεσία στο εξωτερικό, καταγράφει: 
«Είναι από αυτούς που πράττουν, όχι από αυτούς που σκέφτονται. 
Είναι ανίκανος να καταστρώσει ένα στρατηγικό σχέδιο, αλλά σίγουρος ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τακτική πρόκληση εμφανιζόταν μπροστά του».
Εις ότι αφορά την «ανικανότητα κατάστρωσης στρατηγικού σχεδίου», τα βαρύτατα πλήγματα που η ΕΟΚΑ προκάλεσε στην Βρετανική Αυτοκρατορία, διαψεύδουν κατηγορηματικά τον Βρετανό αξιωματούχο.
Ανήσυχοι όμως, εμφανίζονται οι Βρετανοί και για τυχόν πολιτικές φιλοδοξίες του Γρίβα Διγενή και δη για τον τρόπο με τον οποίο ο τελευταίος αντιμετώπιζε την ελληνική πολιτική ηγεσία. 
«.Αντίθετα εισερχόταν όσο μπορούσε στα δικά τους χωράφια. 
Δεν είχε καμία αίσθηση προσωπικής κατωτερότητας», αναφέρουν τα αποχαρακτηρισθέντα έγγραφα, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό των αποικιοκρατών σχετικά με την οξυμένη σχέση του Γρίβα με τα ανδρείκελα της βρετανικής επιρροής, Καραμανλή και Αβέρωφ. 
Ανάλογη ήταν η σχέση του με τον Μακάριο, στη Λευκωσία.
Ο φόβος της ψοφοδεξιάς, ήτοι των Καραμανλή και Αβέρωφ έναντι του μπαρουτοκαπνισμένου στα πεδία των μαχών Γρίβα-Διγενή, μεταδίδονταν και στους Βρετανούς πράκτορες, οι οποίοι και εκτιμούσαν στις αναφορές τους πως ο Στρατηγός ενδεχομένως να επιδιώξει δυναμική είσοδο στην ελληνική πολιτική ζωή. 
«Οι επιλογές ήταν είτε η απόσχιση βουλευτών της ΕΡΕ που θα έριχναν την κυβέρνηση Καραμανλή, είτε ο σχηματισμός ενός νέου κόμματος με τον ίδιο επικεφαλής, είτε η λαϊκή πίεση μέσω διαδηλώσεων, είτε τέλος ένα στρατιωτικό πραξικόπημα», επισημαίνουν μεταξύ άλλων.
Οι προδοτικές συμφωνίες Λονδίνου-Ζυρίχης εν αγνοία του Γρίβα, επισφράγισαν τον ρόλο των Καραμανλή και Αβέρωφ, ως ανθρώπων των Βρετανών στο Κυπριακό Ζήτημα. Σήμερα, ο Καραμανλής τιμάται ως «εθνάρχης», ενώ ο Γρίβας-Διγενής τίθεται σκοπίμως στην αφάνεια και την απαξίωση. 
Εντούτοις, οι μαριονέτες του βρετανικού στέμματος στην Ελλάδα, δεν θα μπορέσουν ποτέ να διαγράψουν από τη Λαϊκή Ψυχή την μεγαλειώδη και συνάμα ηρωική μορφή ενός Ανδρός, που τα έβαλε με μιαν Αυτοκρατορία και ενίκησε!
Μπορούν να τον σπιλώσουν, να τον συκοφαντήσουν, να τον καταραστούν ακόμη, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσουν να υφαρπάξουν ούτε χιλιοστό της Ανδρείας και της Δόξης του!

Ευάγγελος Καρακώστας

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"