GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ - Αριστοτέλης Γκούμας: Δολοφονήθηκε επειδή μιλούσε Ελληνικά [ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ]

Το χρονικό της στυγερής δολοφονίας Ο Αριστοτέλης δολοφονήθηκε την νύχτα της  Τετάρτης 11η προς Πέμπτη 12η Αυγούστου 2010,...






Το χρονικό της στυγερής δολοφονίας

Ο Αριστοτέλης δολοφονήθηκε την νύχτα της  Τετάρτης 11η προς Πέμπτη 12η Αυγούστου 2010, στο Καμπί, στην περιοχή της Χιμάρας από αλβανούς εθνικιστές, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ήταν μέλη της οργάνωσης «Mjaft», που στα ελληνικά σημαίνει «Αρκετά» (με τους Έλληνες, να υποθέσουμε;) και που είναι αντίστοιχη των «γκρίζων λύκων» της Τουρκίας.






Οι αλβανοί δολοφόνοι θεωρούσαν ότι είχαν «προηγούμενα» μαζί του, επειδή την προηγουμένη ο Αριστοτέλης είχε υπερασπιστεί το δικαίωμά του να μιλάει ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Του «την έστησαν» και εκμεταλλευόμενοι ότι ήταν μόνος και άοπλος, ενώ αυτοί πολλοί (συνελήφθησαν 8 άτομα) τον δολοφόνησαν στην ψυχρά. 
Αφού τον καταδίωξαν και εμβόλισαν την μηχανή, τον έριξαν κάτω και πέρασαν πολλές φορές από πάνω του με το αυτοκίνητο μέχρι που τον έλιωσαν.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας οι συλληφθέντες ήταν οι:

1. Ilir Halo Mukaj, ημερομηνία γέννησης: 19 Ιανουαρίου 1990

2. Fabion Fatosh Jahaj, ημερομηνία γέννησης: 1 Αυγούστου 1989

3. Andi Petrit Kotori, ημερομηνία γέννησης: 16 Δεκεμβρίου 1985

4. Endri Zeqir Salataj, ημερομηνία γέννησης: 1 Ιουνίου 1988

5. Bledar Engjel Maminaj, ημερομηνία γέννησης: 25 Μαρτίου 1988

6. Juxhin Mentor Mustafaraj, ημερομηνία γέννησης: 26 Σεπτεμβρίου 1987

7. Dijon Gjolek Bushaj, ημερομηνία γέννησης: 27 Ιανουαρίου 1991

8. Aleksander Lavdosh Gjoka, ημερομηνία γέννησης: 5 Ιανουαρίου 1989


Ως δράστης ταυτοποιήθηκε ο οδηγός του οχήματος Ιλίρ Μουκα ενώ του απαγγέλθηκε κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση και κρίθηκε προφυλακιστέος, οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 20 μέρες.




Ηρωοποίησαν του δολοφόνους

Στελέχη της μειονότητας φοβούνται ότι η εθνοτική βία θα συνεχιστεί και καταγγέλλουν πως τις τελευταίες μέρες υπάρχουν στο Διαδίκτυο σελίδες που μαζεύουν… υπογραφές για την αποφυλάκιση του Ιλίρ Μούκα και των συνεργών του, τους οποίους χαρακτηρίζουν ως «ήρωες».



Οι δημιουργοί αυτών των ιστοσελίδων καλούν τους Αλβανούς, όπου κι αν βρίσκονται, να στηρίξουν τον δράστη της δολοφονίας, ενώ καταφέρονται εναντίον των Βορειοηπειρωτών, παρά τις συστάσεις της επίσημης αλβανικής ηγεσίας να καταδικαστεί το γεγονός και να χαμηλώσουν οι τόνοι. 
Δεκάδες Βορειοηπειρώτες επισκέπτονται καθημερινά τον τάφο του Αρ. Γκούμα και αφήνουν ένα λουλούδι, ενώ συγκλονισμένοι οι γονείς του δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν τον χαμό του.



Θύελλα αντιδράσεων σε Ελλάδα και Αλβανία

Η στυγερή δολοφονία του νεαρού βορειοηπειρώτη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε Ελλάδα και Αλβανία. 
Ο ελληνικός πολιτικός κόσμος καταδίκασε το αποτρόπαιο έγκλημα ενώ εκατοντάδες βορειοηπειρώτες συγκεντρώθηκαν στο σημείο της δολοφονίας κλείνοντας για αρκετές ώρες την εθνική οδό Αγίων Σαράντα – Αυλώνα ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ παράλληλα ζήτησαν από τις αρχές να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων ρατσιστικών ενεργειών εις βάρος των Ελλήνων κατοίκων της Χειμάρρας.



Σε δηλώσεις του ο τότε δήμαρχος Χειμάρρας Βασίλης Μπολάνος επεσήμανε ότι «πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης, αφού οι δράστες από ημέρες προκαλούσαν τον δολοφονηθέντα». 
Ακόμη, μίλησε για ρατσιστικά φαινόμενα, τα οποία οπισθοδρομούν την αλβανική κοινωνία.

Ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, σε σχετική δήλωσή του, υπογράμμισε: 
«Με οδύνη συμμετέχω στο βαθύ πόνο που προκάλεσε η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα. 

Συλλυπούμαι ολόψυχα την οικογένειά του, δεόμενος όπως ο Θεός αναπαύσει εν ειρήνη την ψυχήν του. Τέτοιες αδικαιολόγητες, βίαιες πράξεις, απόλυτα καταδικαστέες από κάθε εχέφρονα, απειλούν να δυναμιτίσουν το κλίμα της αρμονικής συνυπάρξεως, για το οποίο όλοι οι σώφρονες πολίτες της Αλβανίας έχουν αγωνισθεί. 
Και ακόμη απειλούν να πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις και μίση στην περιοχή. 
Στην κρίσιμη αυτή στιγμή απαιτείται από κάθε υπεύθυνο, νηφαλιότητα, αποφυγή αυτοδικιών, αναζήτηση της αλήθειας και επιβολή της δικαιοσύνης. 
Και ακόμα επιβάλλεται να ενταθούν οι ειλικρινείς προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός της ελευθερίας κάθε πολίτη και όλων γενικώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».




Η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το θανάσιμο τραυματισμό Έλληνα ομογενή στη Χειμάρρα:

«Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που παρείχαν οι αλβανικές αστυνομικές αρχές στην Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα, ο Αριστοτέλης Γκούμας, 35 ετών, Έλληνας ομογενής, κάτοικος Χειμάρρας Αλβανίας τραυματίστηκε εκουσίως θανάσιμα χθες το βράδυ μέσα στην πόλη της Χειμάρρας. 
Το γεγονός αυτό και οι πληροφορίες ότι οι δράστες είχαν εθνοτικά κίνητρα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες όπως αυτή, έχουν σκοπό να διεγείρουν εθνοτική ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες και να υπονομεύσουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. 
Πρέπει να είναι καταδικαστέες από το σύνολο της αλβανικής κοινωνίας και τους πολιτικούς εκπροσώπους της. 
Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την ορθή και ταχεία απονομή δικαιοσύνης, η οποία θα αποτελέσει και τη μοναδική έμπρακτη απάντηση στις εύλογες ανησυχίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα ζήτησε από τις αλβανικές αρχές την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών, υπό τις οποίες έλαβε χώρα η εγκληματική ενέργεια, τη σύλληψη των δραστών και την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη. Στους οικείους του θανόντος εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια.


Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά και αδιάλειπτα όλα τα θέματα που αφορούν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία και υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των μελών της μειονότητας, πέραν από αυτονόητη υποχρέωση της Κυβέρνησης της Αλβανίας προς τους πολίτες της, απορρέει τόσο από το διεθνές συμβατικό δίκαιο, όσο και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την ενσωμάτωση στο οποίο επιδιώκει η Αλβανία».



Η αντίδραση των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα

Τέτοιες πράξεις βάζουν σε κίνδυνο τις διμερής σχέσεις τόνισαν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα καταδικάζοντας την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα από ομάδα αλβανών εθνικιστών.

Για στοχοποίηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας έκανε λόγο ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος τόνισε πως «η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα είναι ένα τραγικό περιστατικό που ήρθε σαν αποτέλεσμα της έξαρσης του εθνικισμού από ακραίες ομάδες που όπως φαίνεται έχουν και πολιτικές απολήξεις». 
«Για μας είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. 
Είναι σοβαρό ζήτημα πρώτα απ’ όλα για τις διμερείς μας σχέσεις  τις οποίες θέλουμε να καλλιεργούμε θετικά. 
Είναι επίσης σοβαρό ζήτημα για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, διότι οι εθνικισμοί δεν βοηθούν και θα ήθελα να στείλω το μήνυμα αυτό προς την αλβανική πλευρά. 
Οι εθνικισμοί έχουν δημιουργήσει πάντα τεράστια προβλήματα όχι μόνο μεταξύ των χωρών αλλά και με θύματα απλούς πολίτες.
 Πρέπει να ξεφύγουμε απ’ τους εθνικισμούς. 
Η  Ελληνική Μειονότητα πρέπει να έχει την προστασία του αλβανικού κράτους σε ότι αφορά τα δικαιώματα της» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην ΔΕΘ.

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την ιδιότητα του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, αναφορικά με το θάνατο του Έλληνα ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Προκαλεί ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά ο βίαιος θάνατος του ομογενούς από τη Χειμάρρα Αριστοτέλη Γκούμα, που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.
Ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την Αλβανική Κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης διαλεύκανση και η απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση αυτή».

«Εάν εμείς σκοτώναμε τον κάθε έναν που μιλά Αλβανικά στην Ελλάδα θα είχαμε μετατρέψει τον τόπο σ’ ένα απέραντο νεκροταφείο… 
Με μια διαφορά: σε κείνα τα χώματα μιλάνε ελληνικά συνεχώς επί 3.000 χρόνια. 
Όταν ο ΛΑ.Ο.Σ. επεφυλάσσετο στη Βουλή για τη σύσφιγξη των σχέσεων Αλβανίας και Ε.Ε. είχαμε κατά νου την παντελή έλλειψη προστασίας των ομογενών μας στη Βόρειο Ήπειρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ,  Κωστής Αϊβαλιώτης.

Από την πλευρά του το γραφείο τύπου της  Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ έκανε το εξής σχόλιο: 
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει από την αλβανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του θανάτου του Αριστοτέλη Γκούμα και τιμωρία των ενόχων στο βαθμό που προκύπτει ενοχή τους. 
Ο ελληνικός και αλβανικός λαός πρέπει να καταδικάσουν και να απομονώσουν εκείνους που ψάχνουν αιτίες και αφορμές για να καλλιεργήσουν το εθνικιστικό μίσος και εστίες έντασης γιατί υπηρετούν εχθρικά και για τους δυο λαούς σχέδια».

Ανάξια σχολιασμού ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ βγάζει ανακοινώσεις συμπαράστασης για τον κάθε άπλυτο λαθρομετανάστη που εισβάλει παράνομα στην Πατρίδα μας, για τον Εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα τήρησαν σιγήν ιχθύος.

Λίγε ώρες μετά την σύλληψη των 7 συνεργών του δολοφόνου του άτυχου νέου ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, ΦρέντυςΜπελέρης, καταγγέλλει προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος απ’ τις αλβανικές αρχές, ενώ ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες ζητά την άμεση αναδιάταξη των αστυνομικών σωμάτων στην Χειμάρρα με γνώμονα την αναλογική εκπροσώπηση της ΕΕΜ.

Τα αλβανικά κόμματα για την στυγερή δολοφονία
Ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλὶ Μπερίσα με μία πρωτοφανή όσο και «πονηρή» δήλωσή του αποδέχεται μπροστά στις έντονες αντιδράσεις, ότι δεν πρόκειται για ατύχημα, ενώ αναγνωρίζει και το «δίγλωσσο» χαρακτήρα της περιοχής, αν και αυτό συμβαδίζει με την επίσημη αλβανική θέση ότι δηλαδή οι Έλληνες ήρθαν στη «νότιο Αλβανία» πριν 200 χρόνια ως καλλιεργητές από τον Αλή Πασά και δεν είναι γηγενείς στον τόπο αυτό.

«Ο φόνος ενός ανθρώπου σε κάθε περίπτωση είναι ένα άσχημο και καταδικαστέο έγκλημα. 
Τα κίνητρα σε περίπτωση που αποδειχθούν αυτά που λέγονται είναι ακόμα πιο άσχημα. 
Η κυβέρνηση ζήτησε και ζητά από τα όργανα της τάξης να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να παραπέμψουν τον κύριο δράστη αυτού του εγκλήματος ενώπιων της δικαιοσύνης. 
Eπισημαίνω άλλη μία φορά, σε περίπτωση που αποδειχθούν τα κίνητρα που αναφέρουν τα ΜΜΕ, αλλά και άλλα άτομα, το κάνει αυτό το έγκλημα ακόμα πιο σκληρό. 
Είναι μία πράξη ενός ακραίου και τυφλού φανατισμού. 
Δεν πιστεύω πως υπάρχουν αλβανοί που να μην γνωρίζουν ότι ἡ κοινότητα σε αυτή την πόλη είναι δίγλωσση και τούτο όχι σήμερα αλλά από 100 και 200 χρόνια πριν. 
Να απαντάς στην γλώσσα που προτιμάς.
Να απαντάς και να συμβαίνει αυτό είναι πολύ βαρύ.
Μ’ όλα ταύτα, αυτά θα τα ερευνήσει και θα τα εξακριβώσει η δικαιοσύνη…
Δράττομαι της ευκαιρίας, να εκφράσω εκ νέου τα συλλυπητήρια στην οικογένεια, διότι είναι μία άσχημη πράξη το να σκοτώνεις κάποιον όταν εκείνος βρίσκεται στο δρόμο για το σπίτι του.
Είναι μία βάρβαρη πράξη».

Βεβαίως ο κ. Μπερίσα θα έπρεπε να ξέρει ότι αυτό το γεγονός ήταν ακριβώς αποτέλεσμα της επίσημης αλβανικής πολιτικής που για χρόνια φανατίζει τους Αλβανούς με την ιδέα ότι η Χειμάρρα είναι προπύργιο του αλβανικού έθνους, ότι τα ελληνικά οι κάτοικοι τα μάθανε στην Ελλάδα, ότι οι Χειμαρραίοι πρόδωσαν την γλώσσα και την καταγωγή τους και ξιπάζονται να μιμούνται τους Έλληνες. 
Αυτά όλα αναπαράγουν ο Τύπος, η τηλεόραση και τα σχολικά βιβλία και αυτά είναι που φανάτισαν και την ομάδα των νέων που διέπραξε το απίστευτο φονικό. 
Αν αυτά δεν διορθωθούν και αν η Αλβανία δεν κοιτάξει κατάματα την αλήθεια, πολύ φοβούμαστε πώς τα κροκοδείλια αυτά δάκρυα δεν θα έχουν καμία απολύτως σημασία. 
Στην εκτίμηση αυτή  συντείνει και το γεγονός της έντονης προσπάθειας για ηρωοποίηση των δραστών από κύκλους των αλβανικών ΜΜΕ.

Από την άλλη η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας (αξιωματική αντιπολίτευση), Ερμονέλα Φέλαϊ, σχολιάζοντας τη δολοφονία του Έλληνα ομογενούς στη Χειμάρρα.έκανε λόγο για σοβαρό έγκλημα, για το οποίο η δικαιοσύνη θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα.

Η κ. Φέλαϊ απέδωσε το έγκλημα στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην Αλβανία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει όλη την επικράτεια και έχει παραδώσει τη χώρα στα χέρια των εγκληματιών.

Αντίδραση για τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα υπήρξε και από το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του Ιλίρ Μέτα.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό “News 24″, το κόμμα αυτό, μέσω του Γενικού Γραμματέα του, Λουάν Ράμα, έκανε λόγο για μια καταδικαστέα πράξη και κάλεσε τους κατοίκους της Χειμάρρας να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν με όλη την αυστηρότητα του νόμου.

Επίσης, ο Λουάν Ράμα κάλεσε την αστυνομία να ενημερώσει πλήρως και με ακρίβεια το κοινό για το περιστατικό και τα αίτια που το προκάλεσαν.


-

Το προφίλ των δολοφόνων του Αριστοτέλη

Μερίδα αλβανικών ΜΜΕ, πολιτικών και βέβαια οι κατηγορούμενοι προσπαθούν να μετατρέψουν το μαύρο σε άσπρο, και να παρουσιάσουν την στυγερή δολοφονία ως τροχαίο δυστύχημα. 
Πέραν των ατράνταχτων τεκμηρίων της δολοφονικής ενέργειας όπως οι καταγγελίες στην αστυνομία που είχαν κατατεθεί εις βάρος των δολοφόνων από Χειμαρριώτες, οι δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες των προκλητικών τους ενεργειών και τα στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος, αξίζει να δούμε μερικά στοιχεία του πρότερου έντιμου βίου των δολοφόνων:

Οι δολοφόνοι του Αριστοτέλη Γκούμα, διατηρούν προσωπικές σελίδες στον δημοφιλή διαδικτυακό χώρο κοινωνικής δικτύωσης “Facebook.com”. 
Οι σελίδες αυτές είναι κατατοπιστικές για όσους αναρωτιούνται για τις προσωπικότητες των δραστών. 
Στα ενδιαφέροντά τους εμφανίζονται σελίδες καλλιτεχνών, ποδοσφαιρικών ομάδων κτλ. 
Ο Bledar Meminaj, έχει εγγραφεί μεταξύ άλλων σε ομάδες όπως “Η απάντησή μας στην ελληνική ομάδα με τα 65000 μέλη:
Εμείς 200.000″ (Pergjigjia Jon Kunder Grupit Grek Qe Ka 65.000 Fansa Ne 200.000). Δεν θα υπήρχε τίποτα μεμπτό στην συμμετοχή σε μια τέτοια σελίδα αν ο Meminaj, δεν συμμετείχε στην ανταλλαγή απόψεων όπου φράσεις όπως “Fuck Greece” είναι ότι πιο ευγενικό μπορεί να συναντήσει κανείς.

Συμμετέχει επίσης στην σελίδα Τσάμικη Νεολαία (Rinia Came) με αντίστοιχο περιεχόμενο, ανήθικες ύβρεις και έντονες διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας. 
Είναι επίσης οπαδός του δημάρχου Τιράνων και προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Έντι Ράμα (είναι αυτός ο οποίος κατήγγειλε την Ελλάδα για σφετερισμό των υδάτων της Αλβανίας και κατάφερε την ακύρωση της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα).




Ο οδηγός του αυτοκινήτου που πάτησε τον άτυχο Αριστοτέλη, Ilir Mukaj, δήλωσε στο δικαστήριο πως πρόκειται για τροχαίο ατύχημα (με υπαιτιότητα μάλιστα του φονευθέντος) και πως καμία “πολιτική” διάσταση δεν υπάρχει στο ζήτημα. 
Το ίδιο είχε δηλώσει πρωτύτερα και ο πατέρας του στα ΜΜΕ τονίζοντας πως δεν είναι ρατσιστές. 
Άλλα προκύπτουν όμως από την σελίδα του Mukaj στο facebook αφού τόσο ο ίδιος όσο και οι φίλοι του είναι μέλη στις ρατσιστικές σελίδες “Εδώ έχουν δίκιο μόνο οι Αλβανοί” (Ketu kan Drejt Vetem Shqiptaret) και “Αλβανοί που μισούν την Ελλάδα” (Shqiptare qe urrejne Greqine).

Και στις δύο περιπτώσεις οι ρατσιστικές δημοσιεύσεις κατά κάθε τι ελληνικού είναι αμέτρητες.
Ειδικά στην δεύτερη σελίδα, υπάρχουν πολλές πρόσφατες δημοσιεύσεις που στοχοποιούν την Χειμάρρα και τον δήμαρχό της, Βασίλη Μπολάνο σε μορφή κειμένου και βίντεο. 
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως όλα τα μέλη της παρέας, εμφανίζονται με κοντό μαλλί στρατιωτικά κουρεμένο.

Μετά από εννέα μήνες η δολοφονία «μεταβαπτίζεται σε ατύχημα» – Σκληρή απάντηση απ’ το Ελληνικό ΥΠΕΞ
«Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό» της Ελλάδας για το γεγονός ότι, μετά από εννιά μήνες μελέτης, η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμμάρα, «μεταβαπτίζεται σε ατύχημα», εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, ερωτηθείς σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, τα οποία αναφέρονται σε συμπέρασμα έρευνας εμπειρογνωμόνων.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από την Αλβανία, ως κράτος – μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ να εγγυηθεί την ορθή και ταχεία απονομή δικαιοσύνης» και σημείωσε ότι «διατηρούμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τις ενέργειές μας στο μέλλον».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η έρευνα εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «Ο Αριστοτέλης Γκούμας πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που προκάλεσε ο ίδιος».

«Στις 12 Αυγούστου 2010, ομάδα εθνικιστών καταδίωξε και δολοφόνησε τον ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα, επειδή μιλούσε ελληνικά», απαντά ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών,τονίζοντας ότι αυτό το παραδέχθηκε τότε και η πολιτική ηγεσία των Τιράνων.

«Το έγκλημά τους καταδικάστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Αλβανία. 
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σ. Μπερίσα δήλωσε τότε ότι: «είναι μια απαίσια πράξη να δολοφονείται κάποιος που επιστρέφει σπίτι του. Είναι μια πράξη βάρβαρη». 
Ο τότε Αντιπρόεδρος της αλβανικής Κυβέρνησης Ι. Μέτα δήλωσε: «πιστεύω ότι η εισαγγελία και οι αρμόδιες αρχές θα διαλευκάνουν το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα και παράλληλα θα καταλογίσουν στους δράστες τη μέγιστη ευθύνη που προβλέπει ο νόμος», υπενθύμισε ο κ. Δελαβέκουρας.

Τέλος υπογράμμισε ότι «θα παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας. 
Η Ελλάδα δεν έχει καμία διάθεση ανάμιξης στις διαδικασίες της αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά διατηρεί όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ως προς τις ενέργειές της στο μέλλον».

-

«Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται…»

Αυτή είναι η επιγραφή που αναγράφεται στην στήλη όπου ακουμπά η προτομή του Εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα που στήθηκε στην Παλιά Χειμάρρα ανάμεσα στου Αγίους Πάντες και το Ελληνικό Σχολείο ένα χρόνο μετά την δολοφονία του.

Μετά από την άρνηση της καινούριας Δημοτικής Αρχής να δοθεί άδεια για τοποθέτηση της προτομής του Αριστοτέλη Γκούμα σε συγκεκριμένο σημείο, και την επιθυμία της οικογένειας να μην τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη  στο σημείο που δολοφονήθηκε, οι διοργανωτές «Ένωση Χειμαρριωτών», ΟΜΟΝΟΙΑ, Αδελφότητα Δρυμαδιωτών, Αδελφότητα Παλασσινών, Συμμαθητές του Αριστοτέλη, Σύλλογος Εμπόρων Χειμμάρρας, Σύλλογος Γυναικών Χειμάρρας, έκριναν σκόπιμο η προτομή να τοποθετηθεί στην Παλιά Χειμάρρα σε χώρο ανάμεσα στους Αγίους Πάντες και το κτίριο του Ελληνικού Σχολείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μνημοσύνη δέηση στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο κέντρο της Χειμάρρας, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος. 
Στην τελετή παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου,  εκπρόσωποι Βορειοηπειρωτικών Φορέων αλλά και εκπρόσωποι Ηπειρωτικών Συλλόγων από Ελλάδα και Εξωτερικό.

Από πλευράς Ελληνικής Πολιτείας παρευρέθηκαν ο κ. Γιάννης Βικελίδης, Γραμματέας Α’ της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, ο  βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, και ο κ. Χαράλαμπος Καραθάνος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γιώργο Καρατζαφέρη.




-

Μετά την ολοκλήρωση του μνημόσυνου το πλήθος κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου έχει τοποθετηθεί η προτομή.
Στην μεγαλοπρεπή τελετή συμμετείχαν εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες από Χειμάρρα αλλά και από το σύνολο των περιοχών της Βορείου Ηπείρου.


-

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο πρόεδρος του παραρτήματος Ομόνοιας Χειμμάρας κ. Νικόλαος Μπρίγκος μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Χειμμαριωτών, τον φυλακισθέντα από το καθεστώς Χότζα κ. Αντρέα Μαρτίνο.

Την προτομή του Αριστοτέλη Γκούμα φιλοτέχνησε ο βορειοηπειρώτης καλλιτέχνης Αχιλλέας Βασιλείου.

Τι λένε οι γονείς και ο αδερφός του Αριστοτέλη Γκούμα



ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"

omonoia