GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

AYTOΣ είναι ο Σφακιανός «Σβαρτσενέγκερ» της δεκαετίας του ’70! ΔΕΙΤΕ καταπληκτικές ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!

Είναι ο Σφακιανός… Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ που διέπρεψε τη δεκαετία του ’70 στο bodybuilding.  Είναι ο θρύλος του αθλήματος Γιάν...





Είναι ο Σφακιανός… Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ που διέπρεψε τη δεκαετία του ’70 στο bodybuilding. 
Είναι ο θρύλος του αθλήματος Γιάννης Κωστογλάκης που μεσουρανούσε στον παγκόσμιο χάρτη των
body-builders.
Από τους bodybuilders της πρώτης γενιάς o Γιάννης Κωστογλάκης γεννήθηκε στην Κω, μεγάλωσε στην Αθήνα όμως κατάγεται από τα Σφακιά της Κρήτης.
Αγωνίστηκε στους πρώτους αγώνες της δεκαετίας του 1960 αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα. 
Θηριώδης με μεγάλη δύναμη και φοβέρες σωματικές διαπλάσεις για την περίοδο που αγωνιζόταν, νικητής αρκετών Μr Hellas, Mεσογειονίκης το 1972, εκπροσώπησε πολλές φορές την Ελλάδα στο εξωτερικό για τουλάχιστον μια δεκαετία.



Ήταν ιδιοκτήτης γυμναστηρίου, ενός από τα πρώτα της Αθήνας, στην Ομόνοια. 
Μετέπειτα άνοιξε και στην Αμερική γυμναστήρια προετοιμάζοντας αθλητές παγκοσμίου κλάσεως.

Ήταν γνωστός για την δύναμη του και τις σκληρές προπονήσεις. Ήταν ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του Ελληνικού body building του οποίου τα χέρια έσπασαν το φράγμα των 50 cm.
Είχε ύψος 1.81, 104 κιλά, χέρια 52 εκατοστά (πρωτοφανές για εκείνη την εποχή), στήθος 138 εκ, μηρούς 70 εκ και «πίεζε» στον πάγκο 240 κιλά. Επίσης αγωνιζόταν και ως παλαιστής σε διεθνές επίπεδο και έκανε επιδείξεις δύναμης.



Δείτε σπάνιες φωτογραφίες που έχουν αντληθεί από το αρχείο του αθλητή καθώς και από το ψηφιακό αρχείο της εφημερίδας Αθλητικής Ηχώ.
Συμμετείχε στον πρώτο αγώνα body building που έγινε στην Ελλάδα, το 1966,το ιστορικό Μr Αθήνα το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Γκλόρια στην Ιπποκράτους με αθλητές όπως Λιβάνιος, Μπουζιάνας, Χάλιος, Στεφανίδης, Λημναίος.

Ο θρύλος του Body Building, Γιάννης Κωστογλάκης, που μεσουρανούσε στον παγκόσμιο χάρτη των body-builders, τις χρυσές δεκαετίες του ’70 και του ’80, με διεθνείς τίτλους και συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα έχει περάσει στο πάνθεον της ιστορίας του Ελληνικού bodybuilding, καθώς ήταν ο πρώτος που έφερε διεθνή τίτλο στην Ελλάδα, το Mr Μεσόγειος το 1972 που έγινε στην Ιταλία.
Τη δεκαετία του ’80 εγκαταστάθηκε στις Η.Π.Α και για πολλά χρόνια χάθηκαν τα ίχνη του.
Σταμάτησε να αγωνίζεται και λίγοι μάθαιναν νέα του, σε σημείο που κάποιοι κυκλοφόρησαν τη φήμη ότι πριν μερικά χρόνια τον σκότωσαν μαφιόζοι στην Αμερική.
Στην πραγματικότητα, ο Γιάννης Κωστογλάκης, ο «Ρασπούτιν» (όπως τον ονόμαζαν λόγω της μακριάς γενειάδας του και των μαλλιών του), επέστρεψε στη ενεργό δράση μετά από 30 χρόνια, το 2012, στην ηλικία των 65 ετών, σε άριστη φυσική κατάσταση για να συμμετάσχει στο NPC Body Building Competition, που έγινε στο West Palm Beach της Florida.
O Γιάννης Κωστογλάκης κέρδισε τη 3η θέση στη κατηγορία 60 ετών και άνω. 
Επίσης τον Ιούλιο του 2013 κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη διοργάνωση Southern States Bodybuilding Competition.
Για πρώτη φορά μετά από 30-35 χρόνια, έδωσε την πρώτη του συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για μια τεράστια αθλητική πορεία.
Στη διάρκεια αυτής είπε πως γυμναζόταν «Στα προπονητήρια της άρσης βαρών, καθώς δεν υπήρχαν τότε ιδιαίτερα γυμναστήρια Θυμάμαι ότι πηγαίναμε κάθε Κυριακή στον Άγιο Κοσμά, όπου εκεί κάναμε πιέσεις πάγκου και επιδείξεις ακροβατικής πάλης με τον Αντώνη Λουπάκη, αθλητή της ελληνορωμαϊκής πάλης. 
Εκεί γνώρισα και άλλους αθλητές όπως τον Πολύδωρο, αθλητή άρσης βαρών του Παναθηναϊκού, τον Ανδρέα Σιζόπουλο, αργότερα και τον Σπύρο Μπουρνάζο.

Ακόμη τότε δεν είχα καταλήξει με τι ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο, την πάλη ή το Bodybuilding. Έτσι συνέχισα και πορεύτηκα και με τα 2 αθλήματα.
Από την μια είχα ξεκινήσει την επαγγελματική πάλη από τα 18-19, αν και τότε δεν υπήρχαν παρά πολλοί παλαιστές όπως αργότερα την δεκαετία του 1970. Ως προς το bodybuilding τότε υπήρχαν 2-3 γυμναστήρια όλα και όλα.
Εγώ λίγο αργότερα έφτιαξα κάποια γυμναστήρια τα οποία οργάνωσα πολύ καλά, ένα στην Αγία Βάρβαρα, ένα στη Νίκαια και αργότερα ένα στο κέντρο της Αθήνας, Ζήνωνος και Κεραμικού όπου έχουν περάσει όλοι οι αθλητές της εποχής».
Σχετικά με τον πρώτο του αγώνα είπε: «Ο πρώτος μου αγώνας ήταν ο πρώτος επίσημος αγώνας bbing που διοργανώθηκε από τον Ανδρέα Ζαπατίνα στο θέατρο Γκλορια, το Μr ΑΘΗΝΑ, το 1966.
Αντίπαλοι μου ήταν Αντώνης Λιβάνιος, ο Βασίλης Μπουζιάνας, ο Φίλιππος Στεφανίδης, ο Αλέξανδρος Λημναίος, ο Γιώργος Μποτίνης και άλλοι αθλητές».
Η πιο έντονη στιγμή του ήταν στο Παγκόσμιο στην Μανίλα στις Φιλιππίνες το 1980. «Σε αυτόν τον αγώνα είχα κάνει μια φοβερή προετοιμασία. Εκεί οι αθλητές έπρεπε να βγουν με παραδοσιακά ρούχα και εγώ είχα φορέσει την Κρητική στολή εκπροσωπώντας την Ελλάδα.
Η καταγωγή μου είναι από τα Σφακιά, καθώς από εκεί ήταν ο πατέρας μου. 
Αυτή η στιγμή μου έχει μείνει έντονη στο μυαλό».
Ενώ όπως λέει ο Γιάννης Κωστογλακης σε αυτή την φάση της ζωής του είναι πολύ καλά. «Γυμνάζομαι ανελλιπώς και είμαι σε πολύ καλή κατάσταση.

Ασχολούμαι στενά με τον χώρο, κάνοντας κάποια Personal training, ενώ δουλεύω με μια σειρά συμπληρωμάτων τα οποία προωθώ για αθλητές και κάνω σεμινάρια για αυτά σε γυμναστήρια».

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ" 
cretalive.gr