GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Παίζει το κεφάλι της η Μέρκελ – Συσπειρώνει Ευρωπαίους ηγέτες ενάντια στον Τραμπ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί την Πέμπτη στο Βερολίνο με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να προσπαθήσει ν...


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί την Πέμπτη στο Βερολίνο με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο πριν τη
σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) που θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία, η οποία αναμένεται να είναι θυελλώδης εξαιτίας της παρουσίας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η πίεση που βαραίνει τους Ευρωπαίους εδώ και χρόνια να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους «ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο», επεσήμανε η Μέρκελ σε συνέντευξή της αυτή την εβδομάδα.
Μετά την ομιλία της ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στους στόχους της G20, η Μέρκελ θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο στις 7 και 8 Ιουλίου.
Πρόκειται για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, τον Ιταλό ομόλογό της Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά και τους ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας που είναι προσκεκλημένοι της G20, καθώς και με επικεφαλής θεσμών της ΕΕ.
Η φετινή Σύνοδος της G20 αναμένεται να είναι μια από τις πιο συγκρουσιακές διεθνείς συνόδους εδώ και καιρό.
Είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το εμπόριο, τις μεταναστευτικές ροές παγκοσμίως ή την αναπτυξιακή βοήθεια, παραδοσιακά θέματα που συζητιώνται σε τέτοιες συνόδους, η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει πάρει τις αποστάσεις της.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, προάγει τον προστατευτισμό σε ό,τι αφορά το εμπόριο και κυρίως απέναντι στη Γερμανία και τις εξαγωγές της και θέλει να καταπολεμήσει τη μετανάστευση κατασκευάζοντας ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.
Σύμφωνα με πολλές διπλωματικές πηγές, οι προπαρασκευαστικές εργασίες της G20 για τη σύνταξη μιας κοινής ανακοίνωσης είναι «πολύ δύσκολες».
Ήδη το Βερολίνο θέλει να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη τουλάχιστον θα έχει κοινό μέτωπο απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο στο Αμβούργο.
«Η Μέρκελ συγκάλεσε μια σύνοδο των Ευρωπαίων πριν τη G20» για να «διασφαλίσει τη συνοχή, διότι το πρόβλημα είναι στη σχέση με τον Τραμπ», υπογράμμισε ένας διπλωμάτης.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε ευθέως την Ουάσινγκτον ότι επιθυμεί να σαμποτάρει τη σύνοδο.
«Δεν υπάρχει αντιαμερικανική στρατηγική και σίγουρα όχι από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, όμως υπάρχουν Αμερικανοί που σχεδιάζουν μια πολιτική κατά της Ευρώπης και κατά της Γερμανίας», δήλωσε την Τρίτη.
Οι γερμανικές αρχές δεν έκρυψαν άλλωστε την έκπληξή τους που ο Τραμπ αποφάσισε, προτού μεταβεί στο Αμβούργο για τη G20, να επισκεφθεί την Πολωνία για να συμμετάσχει σε μια σύνοδο των χωρών της ανατολικής Ευρώπη, πολλές χώρες της οποίας, όπως η Ουγγαρία, αμφισβητούν τη γραμμή της Μέρκελ σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία.
«Είναι μια αρκετά παραδοσιακή θέση της αμερικανικής διπλωματίας να παίζει με τον διχασμό μεταξύ των Ευρωπαίων, μεταξύ της ανατολής και της δύσης, και πιστεύω ότι αυτό αρέσει πολύ στον Τραμπ», εκτίμησε ο Ζαν Ντομινίκ Τζουλιάνι, πρόεδρος του ιδρύματος Schuman, που ειδικεύεται σε ευρωπαϊκά ζητήματα.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"