GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

"ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ" - 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 1821 - Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ 15 ή 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 1821!  Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ!  Ο Αρχιστράτηγος Εμμανουήλ Παπάς, μαζί με 1.000 Αγι...





ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ 15 ή 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 1821! 
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ! 

Ο Αρχιστράτηγος Εμμανουήλ Παπάς, μαζί με 1.000 Αγιορείτες Μοναχούς και μπροστάρη τον φλογερό χαλκιδικιώτη Μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνστάντιο, τον "Παλαιών Πατρών Γερμανό του Βορρά", και τις ευλογίες του Μητροπολίτη Ιερισσού Ιγνατίου, προελαύνει με το Λάβαρο της Ι. Μονής Εσφιγμένου από δύο κατευθύνσεις προς τη Θεσσαλονίκη!
Η πρώτη ομάδα υπό τον γενναίο Καπετάν Χάψα βαδίζει προς Βασιλικά και πέφτει ηρωικά μαχόμενη στις 10 Ιουνίου 1821 στα ριζά της Ι. Μ. Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας, θυσιαζόμενη κυριολεκτικά, για να προστατέψει τα γυναικόπαιδα που είχαν καταφύγει στο Μοναστήρι, δίνοντάς τα καιρό να φύγουν και να σωθούν από την βαρβαρική μανία των Τούρκων, που υπό τον Αχμέτ Μπέη των Γιαννιτσών ορμούσαν σαν ύαινες να σφάξουν κάθε τι το ελληνικό, φρενιασμένοι από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του ΄21!

Η δεύτερη ομάδα, με επικεφαλής τον ίδιο τον Εμμανουήλ Παπά και τους Αγιορείτες, προχωρά προς Ρεντίνα από την Παζαρούδα (Απολλωνία) και τη Νέα Απολλωνία.

Όμως οι Τούρκοι φέρνουν ενισχύσεις από την Μικρασία, υπό τον Μπαϊράμ Πασά, που ρίχνεται στις πλάτες των Μακεδόνων, στα Στενά της Ρεντίνας στις 15 ή 17 το πιθανότερο Ιουνίου 1821, όπου πολεμούν γενναία τα παλικάρια μας και όπου τραυματίζεται βαριά και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Κωνστάντιος!

Λιονταρίσια είναι η μάχη, λιγοστά τα όπλα μας, τακτικός στρατός και άριστα εξοπλισμένος των Τούρκων, καβαλαρία και πεζικό!
Η άμυνα σπάζει, 3.000 ιππείς εφορμούν στις οπισθοφυλακές μας, καθώς υποχωρούν στα ενδότερα της Χαλκιδικής και τις αποδεκατίζει.
Η υπόλοιπη δύναμη, κατορθώνει να φτάσει και να οχυρωθεί στα Στενά της Ποτίδαιας, όπου ανασυντάσεται και επιχειρεί μάλιστα και δυναμικές,επιτυχείς αντεπιθέσεις που κάμπτουν τον Μπαϊράμ Πασά.

Τότε οι Τούρκοι στέλνουν καινούριο ασκέρι, υπό τον αιμοβόρο Εμπού Λουπμούτ πασά, τον ροπαλοφόρο, με τα γνωστά επακόλουθα, την Καταστροφή της Κασσάνδρας, την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαλκιδικής και όλων των χωριών Βόλβης και Κορώνειας προς Ρεντίνα και τον θάνατο του Εμμανουήλ Παπά από τη στεναχώρια του εν πλω προς την Ύδρα, ενώ αργότερα θα μαρτυρήσει και η θρυλική Νάουσα, το αγέρωχο "Σούλι" των Μακεδόνων!

Η Επανάσταση στην Μακεδονία όμως, θα συνεισφέρει μοναδικά στον Αγώνα του Γένους, καθώς θα καθυστερήσει τις Τουρκικές Στρατιές για έξι ολόκληρους μήνες, δίνοντας όλο τον χρόνο στη νότια Ελλάδα να στερεώσει και να θεριέψει την Ελευθερία!

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ - ΝΕΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ, πρέπει να γραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της πατρίδας, διότι χάρη σε αυτήν οι Τούρκοι κυνήγησαν τον Παπά, αντί να ασχοληθούν με Μοριά και Ρούμελη, φοβούμενοι μην πέσει η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, η Θεσσαλονίκη στα ελληνικά χέρια!

Εκείνο που απομένει πια, είναι η δημιουργία του ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ, όπως έχουν ήδη ζητήσει Σχολεία της περιοχής, εκεί μπροστά στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (1869), με τον Εμμανουήλ Παπά, τους Αγιορείτες Γέροντες και Μοναχούς, τον Μητροπολίτη Μαρώνειας Κωνστάντιο και το εικονιζόμενο Λάβαρο των Μακεδόνων!

"ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ"!



ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ LIKE "ΕΔΩ"